"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


IΑΠΩΝΙΑ: Επανέναρξη εξαγωγών οπλικών συστημάτων μετά από 44 χρόνια !

Η Ιαπωνία ήρε χθες την απαγόρευση που έχει επιβάλει από το 1967 στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων. 

Σύμφωνα με το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, η Ιαπωνία θα μπορεί εφεξής να συμμετέχει σε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα με άλλες χώρες, αλλά και να διαθέτει στρατιωτικό εξοπλισμό σε ανθρωπιστικές αποστολές. 

Η αρχική απαγόρευση αφορούσε τις εξαγωγές προς κομμουνιστικές χώρες, χώρες που είχαν εμπλακεί σε διεθνείς συρράξεις και σε όσες είχαν επιβληθεί κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών. Στην πορεία εξελίχθηκε όμως σε γενικευμένη απαγόρευση εξαγωγών, καθώς και ανάπτυξης οπλικών συστημάτων σε οποιαδήποτε χώρα πλην των ΗΠΑ. 

Μολονότι η Ιαπωνία είναι η έκτη στον κόσμο χώρα σε εξοπλιστικές δαπάνες, συχνά καταβάλλει υπερδιπλάσιο τίμημα από ό,τι άλλες χώρες για τους ίδιους εξοπλισμούς, ακριβώς επειδή οι τοπικές βιομηχανίες περιορίζονταν ώς τώρα από την απαγόρευση και δεν μπορούσαν να παράγουν παρά μόνον μικρές παραγγελίες με υψηλό κόστος. 

Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν την απόφαση του Τόκιο ως αντίδραση στην αυξανόμενη υπεροπλία της γειτονικής Κίνας, αλλά και στον κίνδυνο από τη Βόρεια Κορέα. 

Σημειωτέον, πως το Πεκίνο αύξησε φέτος τις εξοπλιστικές δαπάνες κατά 12,7%. Στην Ιαπωνία, αντιθέτως, ο προϋπολογισμός για την άμυνα συρρικνώνεται κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντεπεξέλθει στο αυξανόμενο κόστος της κοινωνικής ασφάλισης και στην εξυπηρέτηση του διογκωμένου χρέους της.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: