"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Μνημόνιο αλλαγών στην Κούβα -- ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ... ΚΑΣΤΡΟ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Ποδαρικό με ιδιωτικοποιήσεις, «απελευθερώσεις» επαγγελμάτων και περικοπές στο Δημόσιο πρόκειται να κάνει στην Κούβα το 2012, καθώς η οικονομία της χώρας, από κομμουνιστική που ήταν, πλέον βρίσκεται σε τροχιά ταχείας... αποκρατικοποίησης.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν προχθές στην «Granma», την επίσημη εφημερίδα του κουβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος, από την 1η Ιανουαρίου του 2012 είναι προγραμματισμένο να «απελευθερωθούν» σειρά επαγγελμάτων (συγκεκριμένα αυτά των: ξυλουργών, ταπετσιέρηδων, μεταλλουργών, φωτογράφων, τσαγκάρηδων, ηλεκτρολόγων και κοσμηματοπωλών).

Βάσει των νέων ρυθμίσεων (οι οποίες αρχικά θα εφαρμοστούν σε έξι από τις 15 επαρχίες της Κούβας, προτού επεκταθούν σταδιακά μέσα σε διάστημα μερικών μηνών σε ολόκληρη την κουβανική επικράτεια), όλοι οι παραπάνω -πλέον ελεύθεροι- επαγγελματίες θα μπορούν από το νέο έτος να γίνουν οι ίδιοι «αφεντικά του εαυτού τους», όπερ σημαίνει πως αυτοί θα αρχίσουν να ρυθμίζουν μόνοι τις τιμές των προϊόντων-υπηρεσιών τους, να αγοράζουν πρώτες ύλες/προμήθειες, να νοικιάζουν τις εγκαταστάσεις τους (από το κράτος) και να αποδίδουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Υπενθυμίζεται πως το καθεστώς του Ραούλ Κάστρο (ο οποίος πήρε τα ηνία της εξουσίας από τον Φιντέλ το 2008) έχει ήδη αρχίσει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο να «δίνει χώρο» στην ιδιωτική πρωτοβουλία, προωθώντας τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Η αρχή έγινε με περίπου 1.500 κομμωτές, οι οποίοι πλέον εργάζονται σε ιδιωτικά κομμωτήρια, ενώ σειρά είχαν οι ράφτες, οι ωρολογοποιοί, οι μάγειρες, οι υδραυλικοί κ.ά. Συνολικά, μέσα στο 2011 περίπου 350.000 Κουβανοί έλαβαν άδειες προκειμένου να ανοίξουν τις δικές τους, ιδιωτικές, επιχειρήσεις.


Αλλωστε, ο στόχος του καθεστώτος είναι μέχρι το 2016 το 35% με 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας να υπάγεται στον ιδιωτικό τομέα (συγκριτικά, το εν λόγω ποσοστό στα τέλη του 2010 ήταν μόλις 15%). Σε αυτό το πλαίσιο συνολικά 1,8 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι προβλέπεται να έχουν απολυθεί έως το 2014. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Κουβανού υπουργού Οικονομίας, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα ανέλθουν σε 170.000 το 2012, ενώ στον χορό της «απελευθέρωσης» πρόκειται να μπουν και άλλα επαγγέλματα, όπως αυτό του ταξιτζή.

Εν όψει της επίσκεψης του πάπα
Απελευθέρωση 2.900 κρατουμένων
Την πρόθεσή της να απελευθερώσει περίπου 2.900 κρατουμένους ανακοίνωσε προ ημερών η κουβανική κυβέρνηση. Μάλιστα, οι εν λόγω απελευθερώσεις φέρονται να έχουν ήδη ξεκινήσει. Μεταξύ των υπό αποφυλάκιση υπάρχουν ηλικιωμένοι, νοσούντες, γυναίκες αλλά και κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα «κατά της ασφάλειας του κράτους» καθώς και 86 ξένοι πολίτες. Η εν λόγω κίνηση πραγματοποιείται εν όψει της επικείμενης (μέσα στο επόμενο τρίμηνο) επίσκεψης στην Αβάνα του Πάπα Βενέδικτου, και ερμηνεύεται από πολλούς ως απόπειρα του καθεστώτος να βελτιώσει το προφίλ του διεθνώς.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: