"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο βάναυσος παροπλισμός του Ελληνισμού!

Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ

(...) Αυτή (σσ η καταθλιπτική κοινωνική αποσαθρώση) είναι η μία όψη του ελληνικού προβλήματος. Υπάρχει και η άλλη. Που εκτός από καταθλιπτική, αποβαίνει και δυνάμει επικίνδυνη.  

Διαφαίνεται και θα την αισθανθούμε με όρους ενδεχομένων εθνικών ταπεινώσεων. Έως και πιθανών γεωπολιτικών ακρωτηριασμών. Ή τουλάχιστον περιστολής κυριαρχικών συν άλλοις δικαιωμάτων.  

Γιατί αναδύονται ήδη στον ορίζοντα κρίσιμες συγκυριακώς εξελίξεις σε βασικά μας εθνικά ζητήματα. Τα οποία και απαιτούν ανάλογη στρατηγική διαχείριση. Που με τη σειρά της δεν μπορεί να υπάρξει και να επενεργεί αποτελεσματικά χωρίς αυτονόητες δυναμικές ισχύος και αποφασιστικών αντιστάσεων.

Κι αυτά τη στιγμή που οι εθνικές δυνατότητες αποδομούνται αδυσώπητα, ενώ οι απαιτούμενες αποτρεπτικές στρατηγικές δεν είναι δυνατόν να προταχθούν αποτελεσματικά. Όχι μόνο λόγω περισπασμών, αλλά και απουσίας εκείνων των προϋποθέσεων που χρειάζονται για να τις στηρίξουν. Τουλάχιστον κατά τρόπο που να τις καθιστά έστω και κατ' ελάσσονα βαθμόν αξιόπιστες. Άρα και αποτελεσματικές. Κι αυτό, ενώ αποτελεί το βασικώς ζητούμενο και μείζον, εντούτοις αποβαίνει τελικά το τραγικώς μείον.

Αφήνουμε το Κυπριακό που μπαίνει ευθέως πλέον σε καταληκτική τροχιά. Με την Άγκυρα να εκβιάζει με τελεσιγραφικά χρονοδιαγράμματα και κυρίως με διχοτομικών προδιαγραφών ρυθμίσεις. Ρυθμίσεις δύο κρατών υπό συνομοσπονδιακή ομπρέλα. Προκειμένου: Ενώ θα είναι κυρίαρχος στο ένα, ν' αποτελεί επικυρίαρχο (με τη δυναμική του θεσμικού εγγυητή) στο έτερον ήμισυ της Μεγαλονήσου.

Αλλά το θέμα συνάπτεται στην προέκτασή του, με άλλες κι ευρύτερες διαστάσεις: Εκείνες που αφορούν το νέο ενεργειακό τόξο. Που μεταβάλλει την κυπριακή γεωγραφία σ' επίκεντρο αναδυόμενων συμφερόντων και περιφερειακών αντιπαραθέσεων. Κάτι που τελικά συνάπτεται και προς την ελλαδική πραγματικότητα. Όχι μόνο γιατί ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο αυτομάτως αφορά και την Αθήνα (για λόγους εθνικής και ιστορικής συζεύξεως) αλλά και γιατί: Στην προέκτασή τους αυτά τα νέα κυπριακά ενεργειακά πεδία με τον υποθαλάσσιο πλούτο αλληλοσυνάπτονται με τα ελληνικά. Ενώ ήδη από πλευράς της η Άγκυρα παρεμβάλλεται με πειρατικές πρακτικές, προκειμένου να διασπάσει τον ελλαδοκυπριακό χώρο.

Προαναιρώντας το κυριαρχικό δικαίωμα της Αθήνας ν' ανακηρύξει ΑΟΖ στην περιοχή Καστελλορίζου. Και προάγοντας ήδη διαδικασίες αφενός οικειοποιήσεως θαλασσίων ζωνών και αφετέρου αξιοποιήσεως υποθαλάσσιων κοιτασμάτων που αποδεδειγμένως πλέον υπάρχουν.

Και αυτό, αλλά και άλλες περίπου ομοιότυπες πρακτικές αμφισβητήσεως ορίων του ελληνικού εθνικού χώρου στο Αγαίο, αλλά και δημιουργίας μειονοτικών ζητημάτων (με τα οποία προετοιμάζει το έδαφος για προφανείς μεθοδεύσεις περισπασμών σε βάρος μας) συναποτελούν δείκτες αρνητικότερων προοπτικών. Που θ' απαιτήσουν ακριβώς αποτελεσματικούς χειρισμούς και μείζονες αντιστάσεις. Την ώρα που συγκυριακά οι ενδοελληνικές παθογένειες καθηλώνουν δυνατότητες και αγκυλώνουν δυναμικές υποφερτής έστω διαχειρίσεως αυτών των δυσοίωνων προοπτικών.

Και είναι σ' αυτό που ποντάρει ακριβώς η Άγκυρα. Κάτι που και όσοι συνεργούν στην έως και αποσυνθετική καθήλωση της Ελλάδος, δεν αγνοούν. Και αν κάποιοι απλώς δεν ενδιαφέρονται παρά για τους τόκους και τα πανωτόκια της εκβιαστικής τοκογλυφίας, κάποιοι άλλοι θεωρούν μάλλον ως ευκαιρία για προαγωγή επιθυμητών για τα περιφερειακά τους συμφέροντα ρυθμίσεων αυτών των ζητημάτων.

Κι άλλωστε και η ανέκαθεν αμφίσημη ως προς αυτά στάση τους, πιστοποιεί τις σημερινές τους συμπεριφορές. Οι οποίες κι επιβάλλουν σ' εμάς το δέον γενέσθαι: Να συστρατευθούμε δηλαδή και ν' ανασυντάξουμε τραυματισμένες έστω δυνατότητες. Δεν υπάρχει άλλη οδός, αν δεν θέλουμε να γίνουμε μάρτυρες μη αναστρεψίμων εθνικών ολισθήσεων και απωλειών.

Και δεν κινδυνολογούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: