"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Κίνα, Ιαπωνία παρακάμπτουν το δολάριο

Αιφνιδίασαν η δεύτερη και η τρίτη οικονομία του κόσμου, η Κίνα και η Ιαπωνία, ανακοινώνοντας ότι συμφώνησαν να χρησιμοποιούν τα νομίσματά τους για τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές και επενδύσεις, αποφεύγοντας την παρεμβολή του δολαρίου στις μεταξύ τους δοσοληψίες. Η συμφωνία φαίνεται να εντάσσεται στις προσπάθειες του Πεκίνου να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του γουάν και να περιορίσει την εξάρτησή του από το δολάριο.

Εχουν προηγηθεί επανειλημμένως δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων υπέρ μιας πιο εκτεταμένης διεθνούς χρήσης του γουάν και κατά της υπερβολικής εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από το δολάριο.  

Η Κίνα είναι κάτοχος των μεγαλύτερων συναλλαγματικών διαθεσίμων στον κόσμο, ύψους περίπου 3,2 τρισ. δολαρίων και η Ιαπωνία κάτοχος 1,3 τρισ. δολαρίων. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, πως η συμφωνία είναι περισσότερο πολιτικής και συμβολικής φύσεως. Σε νομισματικό επίπεδο εκτιμούν πως δεν είναι παρά ένα πρώτο διστακτικό βήμα και δεν θα οδηγήσει σύντομα σε ενίσχυση του ρόλου του γουάν ή σε αποδυνάμωση του δολαρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Πεκίνο έχει ψηφίσει νόμο από το 2010 που καθιστά εφικτό το εμπόριο με την Ιαπωνία στα νομίσματα των δύο χωρών. Η βρετανική εφημερίδα τονίζει, όμως, πως οι εμπορικές συναλλαγές σε γιεν και γουάν είναι ώς τώρα τόσο περιορισμένες ώστε δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές γι' αυτές. Σχετικό δημοσίευμα των New York Times επικαλείται, όμως, τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που προβλέπουν πως βραχυπρόθεσμα η συμφωνία θα οδηγήσει σε διολίσθηση του δολαρίου έναντι του γουάν και περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ στις συναλλαγές τους με την Κίνα.

Η συμφωνία προκάλεσε την αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δήλωσε έκπληκτος και υπογράμμισε ότι «είναι καλό όπου έχουμε μια ενωμένη Ευρώπη, καθώς ενωμένη η Ευρώπη είναι η ισχυρότερη οικονομικά περιοχή του κόσμου». Ο ίδιος κατέληξε πως έτσι «έχουμε τη δυνατότητα να επιδιώξουμε τα συμφέροντά μας και την ευκαιρία να τα εφαρμόσουμε στον κόσμο». 

Παράλληλα, έφθασε χθες στο Νέο Δελχί ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίκο Νόντα, που στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Ινδό ομόλογό του, Μανμοχάν Σινγκ, αναμένεται να υπογράψει συμφωνία swap νομισμάτων αξίας 10 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία προβλέπει πως το Τόκιο θα διοχετεύσει στην Ινδία κεφάλαια σε περίπτωση υποχώρησης της ρουπίας έναντι του δολαρίου. Reuters, AFP

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: