"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και Ε.Ε.: Αποχώρηση από το ευρώ σημαίνει απόσχιση από την Ε.Ε.

Από νομικής απόψεως η αποχώρηση από την Ευρωζώνη προσκρούει στην έλλειψη νομικού πλαισίου και θα συνεπαγόταν παραβίαση της συνθήκης της Λισσαβώνας, εκτός κι αν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πλήρους αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα δε με τη μελέτη του πανεπιστημίου IESEG, είναι αβέβαιο αν θα συναινούσαν οι εταίροι σε οποιαδήποτε εναλλακτική λύση.

Το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισσαβώνας προβλέπει την αποχώρηση ενός κράτους-μέλους από την Ευρωπαϊκή Eνωση, οπότε η ενδιαφερόμενη χώρα πρέπει να συμφωνήσει με τους εταίρους της τις διαδικασίες απόσχισής της. Δεν προβλέπει, όμως, τίποτε για την αποχώρηση κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη και την παράλληλη παραμονή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο είναι δυνατό να αποσχισθεί ένα κράτος-μέλος από την Ευρωζώνη χωρίς να παραβιαστεί η συνθήκη της Λισσαβώνας, θα ήταν να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και στη συνέχεια να επαναδιαπραγματευθεί την επανένταξή του σε αυτήν. Οπως, όμως, επισημαίνει το IESEG, η διαδικασία αυτή θα ήταν επισφαλής από πολιτικής απόψεως, καθώς μια επανένταξη θα απαιτούσε την έγκριση όλων των κρατών-μελών.

Το IESEG επισημαίνει πως, αν μια χώρα επιθυμεί την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη αλλά την παραμονή της στην Ε.Ε., μπορεί να επικαλεστεί τη συνθήκη της Βιέννης, που αναγνωρίζει το δικαίωμα μιας χώρας-μέλους μιας διεθνούς συμφωνίας να παραβιάσει ορισμένες από τις διατάξεις της συμφωνίας αυτής εάν ισχυριστεί πως έχουν αλλάξει καθοριστικά οι συνθήκες κατά τρόπο που να αλλοιώνει όποιες υποχρεώσεις της απορρέουν από την υπογραφή της. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα μπορούσε, σύμφωνα πάντα με το IESEG, να επικαλεστεί την απώλεια ανταγωνιστικότητας που επέφερε στην οικονομία της το ισχυρό ευρώ και την ύφεση που την πλήττει, ώστε να ισχυριστεί πως οι νέες συνθήκες αλλάζουν άρδην την ισορροπία ανάμεσα στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συμμετοχής της στο ευρώ.

Το IESEG εκτιμά, πάντως, ότι στην περίπτωση αυτή οι κοινοτικοί εταίροι θα μπορούσαν να απαντήσουν πως η λιτότητα την οποία υφίσταται είναι συνεπακόλουθο των εκ μέρους της παραβιάσεων του συμφώνου σταθερότητας. Επισημαίνει, άλλωστε, πως ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, η Μάλτα και η Ρουμανία, δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη της Βιέννης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: