"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΡΩΣΙΑ: Παρέμβαση της Μόσχας για τον ηγούμενο Εφραίμ

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Μίνι ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις προκάλεσαν οι συστάσεις που απηύθυνε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προς την Αθήνα σχετικά με την υπόθεση Εφραίμ, κάτι που έσπευσε να απορρίψει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς εξέφρασε χθες τη βαθιά ανησυχία της Ρωσίας για την «απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας να προφυλακιστεί ο ηγούμενος Εφραίμ, παρά την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τις ανακριτικές αρχές αλλά και λόγω της κατάστασης της υγείας του». Ο κ. Λουκάσεβιτς μάλιστα παρεμβαίνοντας στη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης αποφαίνεται ότι η απόφαση για την προφυλάκιση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης «δεν λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Αμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που διά του εκπροσώπου του Γρ. Δελαβέκουρα απάντησε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις σε τέτοια ζητήματα, καθώς είναι «κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει πλήρης σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών».

Η Αθήνα πάντως σε μια σαφή προσπάθεια να μην ανέβουν οι τόνοι και διαταραχθεί το ευαίσθητο κλίμα στις ελληνορωσικές σχέσεις επισημαίνει στην ίδια δήλωση ότι η χώρα μας είναι προσηλωμένη στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Υπενθυμίζεται μάλιστα με έμφαση η βαθιά σχέση φιλίας και συνεννόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, που «εδράζεται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες», και σε ένα κατευναστικό μήνυμα προς τη ρωσική κοινή γνώμη επισημαίνεται ότι οι «δύο λαοί μετέχοντας στην κοινή παράδοση της Ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύτηκε από το Βυζάντιο στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, που μεταφράσθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ήρθε έπειτα από παρέμβαση και του Ρωσικού Πατριαρχείου και γι' αυτόν τον λόγο μεγάλο μέρος της δήλωσης του κ. Λουκασέβιτς αναφέρεται στην «ανησυχία μεγάλου αριθμού πιστών στη Ρωσία για την τύχη του Εφραίμ» και κάνει ειδική αναφορά στη μεταφορά της Αγίας Ζώνης της Παναγίας από τον Εφραίμ στη Ρωσία, όπου κατά τη διάρκεια της παραμονής του κειμηλίου στη ρωσική πρωτεύουσα «εκατομμύρια ορθόδοξοι πιστοί μπόρεσαν να προσκυνήσουν».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: