"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ: Η Ισλανδία αναγνώρισε την Παλαιστίνη στα σύνορα προ του 1967

Ανεξάρτητη και κυρίαρχη Παλαιστίνη στα σύνορα προ του 1967 αναγνώρισε χθες η Ισλανδία, γεγονός που τη μετατρέπει στην πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που προβαίνει σε αυτή την κίνηση.

Το Κοινοβούλιο της σκανδιναβικής χώρας υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα λίγες ημέρες αφότου υψώθηκε η παλαιστινιακή σημαία στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

Η κατάκτηση της έδρας στον επιστημονικό και πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί μια πρώτη νίκη στον διπλωματικό αγώνα των Παλαιστινίων για αναγνώριση - ένας αγώνας που πλέον συνεχίζεται στο διαιρεμένο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου θεωρείται δεδομένη η άσκηση βέτο εκ μέρους των ΗΠΑ.

Οπως επισημαίνεται στον βρετανικό «Γκάρντιαν», το ισλανδικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με 38 ψήφους υπέρ σε σύνολο 68 για την αναγνώριση της Παλαιστίνης «ως κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους» στη βάση των συνόρων προ του πολέμου των Εξι Ημερών, το 1967.

Το ψήφισμα συμπίπτει με την ημέρα του ΟΗΕ για Αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό και αναγνωρίζει τον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) ως τη νόμιμη αρχή για ένα παλαιστινιακό κράτος.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: