"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Tι λέει ο Τύπος για τις γεωτρήσεις

Με επίφαση αντικειμενικότητας προσεγγίζουν οι αγγλόφωνες τουρκικές εφημερίδες το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πηγές τους είναι κατά κύριο λόγο τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, από τα οποία δανείζονται τίτλους όπως ενός τηλεγραφήματος του Ασοσιέιτεντ Πρες «Η Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο» – η οποία έχει γίνει «ελληνική Κύπρος» στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν». «Η “ελληνική” Κύπρος αγνοεί την Τουρκία και συνεχίζει τις εξορύξεις» είναι ένας άλλος τίτλος του Ρόιτερς, στην ίδια εφημερίδα. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι στην κάλυψη του θέματος δεν αποφεύγονται απόψεις που περιέχονται στα τηλεγραφήματα, όχι πάντα ευνοϊκές για την Τουρκία.

Πλούσια είναι και η αρθρογραφία με θέμα τις κυπριακές γεωτρήσεις. «Κρίση στη Μεσόγειο» είναι ο τίτλος πονήματος ξένου αρθρογράφου στη «Χουριέτ», που σημειώνει ότι «η “ελληνική” Κύπρος υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τη Ρωσία, η οποία λέγεται ότι θα αποστείλει δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς στήριξη των κυπριακών προσπαθειών. Ομως, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται τώρα με την πλάτη στον τοίχο», συνεχίζει ο ίδιος αρθρογράφος, επικαλούμενος τις νουθεσίες του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, προς τους κ. Χριστόφια και Ερογλου να έλθουν σε συνεννόηση έως τα τέλη Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων «για την επανένωση» – η τουρκική πλευρά προσπαθεί να συνδέσει το θέμα της εξόρυξης με τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας αθέμιτη συμπεριφορά την επιλογή της χρονικής στιγμής των εξορύξεων.

Σε άλλο άρθρο της «Χουριέτ» με τίτλο «Ανατολική Μεσόγειος, επιστροφή στην πολιτική ισχύος», αναφέρονται τα εξής ενδιαφέροντα: «Τα δικαιώματα ερευνών γύρω από την περιοχή της Κύπρου προκάλεσαν ρήγμα με την Τουρκία. Πρόκειται για ζήτημα με περιφερειακή διάσταση, καθώς η Κύπρος υπογράφει συμφωνίες για την ΑΟΖ της με χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Δεν αποκλείεται η κλιμάκωση. Από την άλλη, η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή και το 2010 ιδρύθηκε η Ναυτική Δύναμη Κρούσης για τη Μεσόγειο. Φαίνεται ότι ύστερα από σύντομο διάλειμμα επανήλθε η πολιτική της ισορροπίας δυνάμεων».

Σε σχέση με το Ισραήλ και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, άρθρο της «Ζαμάν» επισημαίνει το πόσο γρήγορα αλλάζουν οι καιροί, συμβουλεύοντας την ισραηλινή πολιτική ηγεσία να αποκτήσει κοινό νου και να πάψει τις ατέρμονες ανησυχίες περί ασφαλείας, «για χάρη της λύσης των δύο κρατών». Ολα αυτά γράφονται παραμονές της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ ο Μαχμούτ Αμπάς εμμένει στην ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους και ύστερα από τη «θριαμβευτική» περιοδεία του Ταγίπ Ερντογάν σε Αίγυπτο, Τυνησία και Λιβύη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: