ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Δύο ισάξιες πολεμικές μηχανές
Η προοπτική ένοπλης σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχει καταστεί πιθανή μετά τη διπλωματική διελκυστίνδα γύρω από την επέμβαση στο Μαβί Μαρμαρά και τη δεδηλωμένη πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει συνοδεία πολεμικών πλοίων σε κάθε μελλοντική ανθρωπιστική αποστολή με προορισμό την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.
Σε άρθρο - ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας στην ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα JSS, ο αμυντικός αναλυτής Γιγκάλ Γκάλι εκτιμά ότι ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο κρατών είναι ουσιαστικά αναπόφευκτο, θέτοντας το ερώτημα: Είναι δυνατόν το Ισραήλ να αποφύγει μία τέτοια σύρραξη και αν δεν μπορεί να την αποφύγει, πώς μπορεί να βγει νικητής από αυτήν;
Παρότι η τουρκική οργή για την «Εκθεση Πάλμερ», που της αποδίδει σημαντικές ευθύνες για την τραγωδία του Μαβί Μαρμαρά, είναι κατανοητή στο Ισραήλ, έκπληξη προκάλεσε η τουρκική πολεμική ρητορική, πραγματικό casus belli. Ενδεχόμενη σύρραξη με το Ισραήλ πρέπει, όμως, να αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης και προσεκτικής προετοιμασίας.
Παρότι το Ισραήλ διαθέτει σημαντική οπλική υπεροχή στην παρούσα συγκυρία, η διαφορά αυτή αναμένεται να συρρικνωθεί δραστικά μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.
Σε ό, τι αφορά το ναυτικό, η Τουρκία θα παραλάβει μέσα στην ερχόμενη δεκαετία οκτώ κορβέτες MILGEβαρέος τύπου, τέσσερις φρεγάτες TF-100, έξι υποβρύχια 214 AIP, τέσσερα αντιτορπιλικά TF-2000 και 16 ανθυποβρυχιακά ταχέα σκάφη ASW OPV. Το πολεμικό ναυτικό της χώρας θα διαθέτει έτσι 18 με 22 υποβρύχια τύπων Τ-209 και Τ-214, 20 με 24 φρεγάτες (Meko, G Class, TF-100 και TF-2000) και οκτώ κορβέτες MILGEN. Αυτά τα πλοία επιφανείας, καθώς και τα υποβρύχια του τουρκικού στόλου προσφέρουν στη χώρα αδιαμφισβήτητη ναυτική τεχνολογική και αριθμητική υπεροχή πάνω στο ισραηλινό ναυτικό. Είναι λοιπόν αδύνατο για το Τελ Αβίβ να βασισθεί αποκλειστικά και μόνο στο ναυτικό του.
Μέσα στην ερχόμενη πενταετία, η Τουρκία θα παραλάβει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35, ενώ η αντίστοιχη ισραηλινή παραγγελία -παρότι αφορά μόλις 25 τέτοια αεροσκάφη- αναμένεται να παραληφθεί πολύ αργότερα. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία έχει εγκαινιάσει μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου μαχητικών F-16, που αριθμεί συνολικά 220 αεροσκάφη. Η Αγκυρα αναμένει επίσης την παράδοση μεταξύ 25 και 50 F-15SE, ενώ το Ισραήλ διαθέτει μόλις 25 F-15I. Η τουρκική αεροπορία μπορεί επίσης να στηριχθεί στα 150 πλήρως εκσυγχρονισμένα F-4 Phantom. Εκτός από τα F-35, η ισραηλινή αεροπορία διαθέτει μεταξύ 400 και 500 υπερσύγχρονων μαχητικών F-15 και F-16, καθώς και σημαντικό αριθμό παλαιότερων, αλλά απόλυτα αξιόμαχων αεροσκαφών Kfir, Nesher, F-4 2000 Kurna, όλα τους ικανά να αντιμετωπίσουν σε αερομαχίες τα τουρκικά F-15 και F-16. Η Τουρκία δεν μπορεί έτσι να αγνοήσει την ισχύ της ισραηλινής αεροπορίας, που αριθμεί 950 έως 1.000 αεροσκάφη.
Συμπέρασμα;
Ισραηλινοί αναλυτές προειδοποιούν ότι μία σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών θα υποχρέωνε το Ισραήλ να επιλέξει την τακτική του ολοκληρωτικού πολέμου, μεταφέροντας τις εχθροπραξίες στη χώρα του εχθρού, καταστρέφοντας τις υποδομές του, την οικονομία και τον στρατό του, με την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων πεδίου μάχης να μην απομακρύνεται ποτέ από τις σκέψεις των Ισραηλινών επιτελών.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΙΣΡΑΗΛ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου