ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ: Διπλωματικός πόλεμος για τα ρανταρ του ΝΑΤΟ
Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ
Η Τουρκία συμφώνησε να φιλοξενήσει στο έδαφός της αμερικανικό σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, στο πλαίσιο της αμυντικής ανάπτυξης του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την ίδια ώρα που γινόταν γνωστή η λήψη σκληρών διπλωματικών μέτρων εναντίον του Ισραήλ μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του ΟΗΕ για την ισραηλινή επιδρομή στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε χθες πως η Τουρκία περιορίζει τη διπλωματική παρουσία της στο Ισραήλ, απελαύνει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αγκυρα και αναστέλλει τις διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες, μετά την ανακοίνωση της έκθεσης του ΟΗΕ για την ισραηλινή επιδρομή «με υπέρμετρη βία», όπως αναφέρεται, εναντίον πλοίου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι.
Το Ισραήλ άλλωστε αποτελούσε θέμα στις διαπραγματεύσεις Τούρκων και Αμερικανών για τα ραντάρ, καθώς ένα παρόμοιο σύστημα έχουν τοποθετήσει οι ΗΠΑ και σε ισραηλινό έδαφος με αποτέλεσμα όλες οι πληροφορίες που θα συλλέγονται στην Τουρκία να μεταδίδονται αυτόματα και στο Ισραήλ, γεγονός που ενοχλεί τους Τούρκους με δεδομένη την ένταση μεταξύ των δύο χωρών η οποία οξύνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.
Τα ραντάρ θα αποτελούν μέρος του πυραυλικού αμυντικού συστήματος που πρόκειται να εγκαταστήσει η βορειοατλαντική συμμαχία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εναντίον ενδεχόμενης απειλής από ιρανικούς βαλιστικούς πυραύλους. Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η δουλειά σχετικά με το πρόγραμμα αυτό έχει φτάσει στο τελικό στάδιο καθώς το σύστημα ραντάρ που ονομάζεται X-Band πρόκειται να εγκατασταθεί σε μια από τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας.
«Η υποδοχή από την Τουρκία του συστήματος ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης που διατέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ΝΑΤΟ θα αποτελέσει τη συμβολή της χώρας μας στο αμυντικό σύστημα που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ. Θα ενισχύσει την αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ και το σύστημα της εθνικής άμυνάς μας», ανέφερε ο ίδιος. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως το εν λόγω ραντάρ θα είναι επιχειρησιακό έως τα τέλη του 2011.
Η συμφωνία είναι πιθανόν να αναμοχλεύσει την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, το οποίο θεωρεί το σύστημα ως απειλή. Τους τελευταίους μήνες, πάντως, οι σχέσεις Αγκυρας και Τεχεράνης περνούν κρίση, ιδιαίτερα λόγω διαφορών σχετικά με την αντιμετώπιση των εξελίξεων στη Συρία, δηλαδή τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, γεγονός που έχει καταδικάσει η Τουρκία.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας στόχος είναι τα ραντάρ τύπου ΑΝ/ΤPΥ-2 να έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία πριν από το τέλος του χρόνου.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο του 2009 το σχέδιό του να συνδυάσει την πυραυλική άμυνα από ξηράς και θαλάσσης γύρω από τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και εκπρόσωποι των χωρών αυτών συμφώνησαν στην τοποθέτηση ενός αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη στη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβώνας, πέρυσι. Αυτό το σύστημα είναι η εξέλιξη της αντιπυραυλικής ασπίδας που είχε στόχο να εγκαταστήσει η κυβέρνηση Μπους στην Ανατολική και στην Κεντρική Ευρώπη, ένα σχέδιο που τροποποιήθηκε έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας. Ετσι ένα μέρος της «ασπίδας» αυτής μεταφέρθηκε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και περιλαμβάνει τις περιπολίες πλοίων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο - μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά χωρικά ύδατα - στα οποία θα είναι εγκατεστημένο το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis, την τοποθέτηση συστημάτων ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες της συμμαχίας καθώς και την εγκατάσταση πυραύλων ανάσχεσης στη Ρουμανία και στην Πολωνία.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΙΣΡΑΗΛ,
ΝΑΤΟ,
ΤΑ ΝΕΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου