"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Κυρίαρχη της Μεσογείου δηλώνει η Αγκυρα...

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Σε τροχιά έντασης και αποσταθεροποίησης οδηγεί την κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία, καθώς με αφορμή την επιδείνωση των σχέσεών της με το Ισραήλ και την επικείμενη έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου, εκτοξεύει απειλές για χρήση ακόμη και στρατιωτικής βίας, ενώ δηλώνει "κυρίαρχος" της Μεσογείου.

"Η Τουρκία είναι η ισχυρότερη χώρα της περιοχής και θα προστατεύσει όχι μόνο τα δικά της δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη" δήλωσε ο πρόεδρος Α. Γκιουλ, με τον υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου να δηλώνει ότι η χωρα του θα αναλάβει την εξασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο!

"Η Τουρκία, ως η χώρα που διαθέτει τη μεγαλύτερη σε μήκος ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου, σε μια πρωτοφανή ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, το οποίο ορίζει επακριβώς το πώς εξασφαλίζεται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα και ποιοι θεσμοί είναι υπεύθυνοι για αυτή την αποστολή.

Εχοντας ανεβάσει υπερβολικά τον πήχη των επιδιώξεών της και στα δυο αυτά ζητήματα, η τουρκική ηγεσία τώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη στην ιδια την τακτική που κατέστρωσε και καταφεύγει σε απειλές ελπίζοντας ότι δεν θα υποχρεωθεί τελικά να τις εφαρμόσει ή το πολύ χειρότερο να τις "καταπιεί" με το συνεπακόλουθο πλήγμα στο αλαζονικό προφίλ του καθεστώτος Ερντογάν.

Η περίφημη έκθεση Πάλμερ, που συντάχθηκε για λογαριασμό του ΟΗΕ για το επεισόδιο Μαβί Μαρμαρά, κάνει μεν λόγο για χρήση υπέρμετρης βίας από τους Ισραηλινούς στρατιώτες (στο επεισόδιο έχασαν τη ζωή τους εννιά Τούρκοι πολίτες), αλλά χαρακτηρίζει "νόμιμο" τον αποκλεισμό στη Γάζα και αναγνωρίζει ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρέθηκαν σε νόμιμη άμυνα, και προκαλεί οργή στην Τουρκία, η οποία έθετε τελεσίγραφα και υπαγόρευε απαιτήσεις προς το Ισραήλ.

Περιορίζοντας τις δυνατότητες ενός συμβιβασμού με το Ισραήλ, η τουρκική ηγεσία έσπευσε να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ σε επίπεδο Συμβούλου Β' απελαύνοντας όλους τους άλλους διπλωμάτες, εξαγγέλλοντας πάγωμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και απειλώντας ότι θα φέρει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το θέμα του αποκλεισμού της Γάζας.

Το γεγονός μάλιστα ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία επιλέγεται από την Τουρκία η σύγκρουση με το Ισραήλ για το θέμα της Γάζας ενισχύει τη Χαμάς έναντι του προέδρου Αμπάς, από τον οποίο στερεί τη δυνατότητα ελιγμών, ώστε να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση στο Παλαιστινιακό με την υποβολή αιτήματος για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που θα γίνει αυτόν τον μήνα στη Νέα Υόρκη.

Aγκάθια Κούρδοι και Συρία
Η Τουρκία, εξαγγέλλοντας το πάγωμα της αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ, αναλαμβάνει ένα σημαντικό ρίσκο καθώς οι βασικές πληροφορίες που αντλούσε για τις κινήσεις κούρδων ανταρτών προέρχονταν από τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σε συνδυασμό με τη μόνιμη καχυποψία που υπήρχε για την υπόγεια ενθάρρυνση των δυνάμεων του ΠΚΚ από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δημιουργείται ένα πρόσθετο κενό ασφάλειας σε ό,τι αφορά το ΠΚΚ.

Αν και αρχικά η Τουρκία επεχείρησε να επωφεληθεί από την "Αραβική Ανοιξη", αντιλαμβάνεται ότι η αποσταθεροποίηση στη Συρία δημιουργεί μείζονα απειλή για την ίδια, με ενδεχόμενη "ενοποίηση" του κουρδικού χώρου εκατέρωθεν των τουρκοσυριακών συνόρων και τη διασύνδεση του χώρου αυτού με το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Η τελευταία εξέλιξη της Παρασκευής με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ για εγκατάσταση του ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας της Συμμαχίας στο έδαφός της, μια κίνηση που στρέφεται ευθέως προς το Ιράν, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη συμμαχική σχέση που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Τεχεράνης και Αγκυρας.

Μια σχέση που δεν είχε μονο εμπορικά και οικονομικά οφέλη, αλλά ήταν αποφασιστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του ΠΚΚ, με τις κοινές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών που καταφεύγουν σε απρόσιτες περιοχές εκατέρωθεν των τουρκοϊρανικών συνόρων.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: