"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο Γιώργος ως διανοούμενος

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

«Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρουμε;» Πασίγνωστο έγινε πλέον το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ουδείς όμως αντελήφθη τι αποκαλύπτει το εν λόγω ερώτημα για τον Γιώργο ως διανοούμενο.

Εξηγούμαι αμέσως: Δοθέντος ότι κανείς δεν είχε τα κότσια να σηκωθεί και να φωνάξει «εγώ!», θεωρούμε ότι η απάντηση στο ερώτημα του πρωθυπουργού ήταν «όχι». Ομως, αν (ή όταν...) το απευκταίον συμβεί, τότε το «όχι» θα είναι μεν η σωστή απάντηση, αλλά στο αντίθετο ερώτημα από εκείνο που διετύπωσε ο Γιώργος· δηλαδή, στο ερώτημα «πιστεύει κανείς ότι θα τα καταφέρουμε;». 

Τι σημαίνει αυτό;  

Είναι απλό: οι σπουδαίοι διανοητές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους μεγάλους, που δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα με τα οποία απασχολείται η εποχή τους και στους ακόμη μεγαλύτερους, που δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία δεν έχουν ακόμη τεθεί, αλλά θα τεθούν στο μέλλον. Συμπεραίνουμε, επομένως, ότι ο Γιώργος, ως διανοούμενος, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, που είναι και η σπανιότερη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: