"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΟΣ: Ευθύνες Χριστόφια δείχνει ο Μάρκος Κυπριανού

Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Πολιτικοί ήταν οι λόγοι για την κατακράτηση και τη μη καταστροφή του φορτίου με τα εκρηκτικά που εξερράγη στις 11 Ιουλίου στη ναυτική βάση στο Μαρί, και τις αποφάσεις τις πήρε ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Αυτό ανέφερε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής που εξετάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους και κατέστρεψε την υποδομή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο Μάρκος Κυπριανού διευκρίνισε ωστόσο ότι συμφωνούσε με την πολιτική αυτή, η οποία ελήφθη για να κατευνάσει τις αντιδράσεις του Ιράν και της Συρίας, λόγω της επιρροής που έχουν στον αραβικό κόσμο

Ο Κυπριανού προσπάθησε να διαχωρίσει τις ευθύνες μεταξύ της απόφασης για κράτηση του φορτίου και της ασφαλούς φύλαξής του. 

Ο Μάρκος Κυπριανού επέρριψε τις ευθύνες για το ατύχημα στο υπουργείο Αμυνας και στην Εθνική Φρουρά, που είχαν την ευθύνη για τη φύλαξη του φορτίου.

Ο τέως ΥΠΕΞ είπε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας, στην ενημέρωση που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο, είπε πως πήρε την απόφαση αυτή για «να επιδείξουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος και εφαρμόζει αυτούσια τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόλυς Πολυβίου παρατήρησε πως ήταν ορθή και νόμιμη η απόφαση για κατάσχεση του φορτίου, όμως αυτό που εξετάζεται είναι γιατί να μην καταστραφεί ή να δοθεί σε άλλη χώρα. Ο Πολυβίου ανέγνωσε πρακτικά από τη συνάντηση Χριστόφια - Ασαντ, με τα οποία διαβεβαίωνε τον Σύρο πρόεδρο ότι το φορτίο δεν παραδόθηκε σε καμιά δυτική χώρα, παρά τις πιέσεις που δεχόταν η Κύπρος, και ότι θα το κρατούσε μέχρι να επιστραφεί στη Συρία.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ήταν μια διπλωματική υπόσχεση από πλευράς προέδρου Χριστόφια, η οποία δεν τελεσφόρησε, και πως ο ίδιος δεν θα προχωρούσε να διαβεβαιώσει τους Σύρους ότι το κατασχεθέν φορτίο θα επιστρεφόταν στη Συρία ή στο Ιράν μετά τη φύλαξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε την ευθύνη για τις απαντήσεις που έστελνε το υπουργείο του στο υπουργείο Αμυνας, το οποίο ζητούσε να γίνει εκποίηση ή καταστροφή του φορτίου για λόγους ασφάλειας. Στις απαντήσεις του αυτές το υπουργείο Εξωτερικών έλεγε ότι ισχύουν οι πολιτικοί λόγοι για την κατακράτηση του φορτίου στην Κύπρο. Αιτιολογώντας τις απαντήσεις αυτές, ο Μάρκος Κυπριανού είπε πως την τελική απόφαση για την κατάσχεση του φορτίου και την αποθήκευσή του στην Κύπρο την έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι «μέχρι την 11η Ιουλίου 2011 στο ΥΠΕΞ δεν δόθηκαν ποτέ διαφορετικές οδηγίες από τον Πρόεδρο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: