Η.Π.Α: Αποζημίωση 3,4 δισ. $ στους Ινδιάνους για τα δεινά ενός αιώνα
Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Στην κούρσα για την επανεκλογή του το 2012, ο Μπαράκ Ομπάμα προσβλέπει σε τουλάχιστον 300.000... ινδιάνικες ψήφους. Ακόμη και οι πέτρες στην Αμερική γνωρίζουν ότι έβαλε το χεράκι του σε μια ιστορική απόφαση για την αποκατάσταση των γηγενών Αμερικανών, που εξέδωσε δικαστήριο της Ουάσιγκτον.
Εως και ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Τόμας Χόγκαν, διάβασε με συγκίνηση την ετυμηγορία του, σφραγίζοντας το τέλος μιας 15ετούς νομικής διαμάχης. Το αμερικανικό κράτος συμβιβάστηκε τελικά να αποζημιώσει με το ποσό-μαμούθ των 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ένα μεγάλο τμήμα των Ινδιάνων πολιτών του για τα "δεινά που τους επισώρευσε επί έναν και πλέον αιώνα". Ηταν μια έμπρακτη μεταμέλεια για τη γενοκτονία των ινδιάνικων φυλών τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα, την αρπαγή τεράστιων εκτάσεων και την ιδιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το επιδικασθέν ποσό χωρίστηκε στα τρία:
1,5 δισ. δολάρια θα δοθούν απευθείας σε 300.000 μέλη ινδιάνικων φυλών.
Αλλα 1,9 δισ. θα διατεθούν για την επαναγορά και ενοποίηση εκτάσεων, που είχαν αρπαχθεί αυθαίρετα από τους γηγενείς σε διάφορες πολιτείες, κατά παραβίαση παλαιότερων συμφωνιών με το αμερικανικό κράτος.
Τέλος, τα υπόλοιπα 60 εκατ. δολάρια θα δοθούν ως υποτροφίες σε φοιτητές ινδιάνικης καταγωγής.
Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, Κεν Σαλαζάρ, χαιρέτισε την ιστορική συμφωνία ως "αλλαγή σελίδας με τον εντιμότερο τρόπο, σε ένα απεχθές κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας".
Ετσι η κυβέρνηση Ομπάμα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από τη Δημοκρατική προκάτοχό της, κυβέρνηση Κλίντον, που το 1993 ζήτησε επίσημα συγνώμη από το ινδιάνικο έθνος με ψήφισμα στο Κογκρέσο.
Αδιαμφισβήτητη ψυχή της ιστορικής νίκης των Ινδιάνων αποτελεί η 65χρονη ακτιβίστρια Ελουίζ Κόμπελ, μέλος της φυλής των Μαυροπόδαρων της Μοντάνα. Εκείνη ξεκίνησε τον δικαστικό αγώνα το 1996, αλλά δεν ευτύχησε να παραστεί στην ευόδωσή του, λόγω του καρκίνου που την ταλαιπωρεί.
"Αν δεν ήταν αυτή, δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο", παραδέχθηκε ο δικαστής Χόγκαν, αποκαλώντας την "ηρωίδα".
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΗΠΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου