"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πύραυλοι ΗΠΑ στη Ρουμανία

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Σε συμφωνία για τη δομή της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας που θα αναπτυχθεί, σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα, στη στρατιωτική βάση του Ντεβέσελου, στη νότια Ρουμανία, κατέληξαν οι ΗΠΑ και η ρουμανική ηγεσία, όπως ανακοίνωσε, χθες, ο πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου. Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές, μετά μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ τους -και μετά έτη αμερικανικών διεργασιών, ελιγμών και ρωσικών αντιρρήσεων- ανακοίνωσαν επισήμως τα σχέδια για την εγκατάσταση συστοιχιών πυραύλων αναχαίτισης, που θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2015.

«Αποφασίσαμε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα θα αναπτυχθεί στην πρώην αεροπορική βάση στο Ντεβέσελου, στην επαρχία Ολτ», δήλωσε ο πρόεδρος Μπασέσκου σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, υπογραμμίζοντας ότι η ασπίδα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα «και δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας»... Η επιλογή της βάσης έγινε αφού εξετάστηκαν, λεπτομερώς, έως και 120 παράμετροι, που έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν προκειμένου να επιτευχθεί το ύψιστο επίπεδο ασφάλειας, διευκρίνισε ο πρόεδρος.

Η Ουάσιγκτον αρχικά σχεδίαζε να εγκαταστήσει το σύστημα στην Πολωνία και τη γειτονική Τσεχία, με στόχο την αποτροπή επιθέσεων προερχόμενων από το Ιράν. Τον Σεπτέμβριο του 2009, όμως, ο πρόεδρος Ομπάμα ακύρωσε αυτό το πρώτο σχέδιο, που είχε εμπνευστεί ο προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους, εγκαινιάζοντας μακρά περίοδο τριβών στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Το νέο σχέδιο τώρα, συνοδευόμενο από σειρά άλλων πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένης της νέας συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, φέρεται να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων Μόσχας-Ουάσιγκτον.

Περίπου 200 Αμερικανοί στρατιωτικοί θα σταθμεύουν στο Ντεβέσελου, αλλά ο αριθμός τους ενδέχεται να φθάσει τους 500, δήλωσε ο πρόεδρος Μπασέσκου, το διάγγελμα του οποίου συνέπεσε με την επίσκεψη της Ελεν Τάουσερ, Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για τον έλεγχο των όπλων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συστοιχίες θα αποτελέσουν μέρος της ασπίδας που το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να αναπτύξει μέσα στα ερχόμενα έτη. Η κ. Τάουσερ και Ρουμάνοι αξιωματούχοι επρόκειτο να επισκεφθούν τη βάση αργά χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με έρευνα του ρουμανικού Ινστιτούτου IRES, το 52% των Ρουμάνων θεωρεί αναγκαία την προστασία της αντιπυραυλικής ασπίδας, ενώ το 43% πιστεύει ότι είναι περιττή και το 5% δεν έχει γνώμη. Το 52,5% των πολιτών νεαρής ηλικίας, 18 έως 35 ετών, έχει ακούσει για την αντιπυραυλική ασπίδα. Σε μεγαλύτερο ποσοστό, 72,4%, είναι ενημερωμένοι οι πιο ώριμοι πολίτες, ηλικίας 51 έως 65 ετών. Το 31%, τέλος, εκτιμά ότι το πιο μεγάλο πλεονέκτημα του αντιπυραυλικού συστήματος είναι η εθνική ασφάλεια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: