"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Διχοτόμηση ή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία;

Γράφει ο Γιώργος Λιλλήκας
(Πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου)

Επειτα από 26 μήνες διαπραγματεύσεων και παρά τις «γενναιόδωρες» μονομερείς υποχωρήσεις του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο. 

Ο ΟΗΕ, διά του γενικού του γραμματέα, θα επιχειρήσει σε 2 ημέρες να σπάσει το αδιέξοδο διά της μεθόδου των πιέσεων υπό τον φόβο της αναμενόμενης έκθεσής του. Σ’ αυτό το σκηνικό, ο Βρετανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο επανέφερε τον εκβιασμό της διχοτόμησης, για να προκαλέσει την αντίδραση όλων. Το ίδιο, όμως, δεν κάνουν και κάποιες πολιτικές ηγεσίες στην Κύπρο, όταν επισείουν το πλέον προβεβλημένο (σε βαθμό τετριμμένου) εκβιαστικό δίλημμα: «Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία ή Διχοτόμηση». 

Η διχοτόμηση λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει. Είναι ο διαχωρισμός των δύο Κοινοτήτων, ο διαμελισμός του εδάφους, η παράνομη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στη γη μας, είναι η συνέχιση της προσφυγιάς, η αύξηση του αριθμού των εποίκων κ.λπ. Στόχος του αγώνα μας είναι η ανατροπή των δεδομένων της διχοτόμησης. 

Η λύση που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία οραματίζονται οδηγεί σε:

Κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σ’ ένα Συνεταιριστικό Κράτος που θα το δημιουργήσουν δύο Συνιστώντα Κράτη.

Μια Συνομοσπονδία, υπό τον μανδύα της Ομοσπονδίας με 3 ιθαγένειες: μία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και 2 εσωτερικές ιθαγένειες για τα Συνιστώντα Κράτη.

Ομοιογενή εθνική σύνθεση του κάθε Συνιστώντος Κράτους.

Εξίσωση του 82% των Ελληνοκυπρίων με το 18% των Τουρκοκυπρίων σε όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς του κράτους, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για μια σειρά από ζητήματα.

Εκ Περιτροπής Πρόεδρο με εκτελεστική εξουσία.

Ενα μη δημοκρατικό σύστημα όπου, μέσα από τον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων (πρόταση Χριστόφια), η μειοψηφία του 18% θα μπορεί να επιβάλλει τη βούλησή της επί της πλειοψηφίας του 82%.

Οσο για την προσδοκία επιστροφής εδαφών, είναι γνωστό ότι στα δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων η εδαφική πτυχή δεν έχει συζητηθεί. Η λύση που προδιαγράφεται κάθε άλλο παρά επανενώνει την Κύπρο. Αντίθετα τη διχοτομεί, προσφέροντας επιπλέον στην τουρκική πλευρά, μέσα από την εκ Περιτροπής Προεδρία, τον έλεγχο επί του συνόλου της Κύπρου και μέσα από τον θεσμό της εσωτερικής ιθαγένειας τη δυνατότητα νόμιμου εκτουρκισμού της Κύπρου.

Το εκβιαστικό δίλημμα «Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία ή Διχοτόμηση» είναι παραπλανητικό. Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται είναι: «κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, νόμιμη διχοτόμηση, εν δυνάμει εκτουρκισμός και έλεγχος της Τουρκίας εφ' όλης της Κύπρου». Ασφαλώς και οι δύο επιλογές είναι άδικες και απαράδεκτες για τον κυπριακό Ελληνισμό. Αυτοί που με την πολιτική τους περιορίζουν τις επιλογές του λαού ανάμεσα στον «νόμιμο εκτουρκισμό της Κύπρου και την παράνομη διχοτόμηση» καθιστούν την παράνομη διχοτόμηση ελκυστική στα μάτια των πολιτών.

Η πολιτική του εξευμενισμού της Τουρκίας και της ικανοποίησης των Βρετανών, που με πεισματική συνέπεια εφαρμόζει ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει αποτύχει παταγωδώς. Ακρωτηρίασε την αγωνιστικότητα του λαού αλλά και των προοπτικών για μια αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση

Δεν υπάρχουν σχόλια: