"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΛΙΘΙΟΙ - ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: "Ολα τα εμβόλια στα σοβιέτ"

 


Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε δημιουργήσει προσδοκίες. Ερχόταν κάτι που θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες εξακολουθούν να απαξιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως πρωθυπουργός θα χρησιμοποιούσε το θεσμικό βήμα της προεδρίας για να απευθύνει μήνυμα στην κυβέρνηση προκειμένου να γίνουν ουσιαστικές διορθώσεις στην πολιτική για την πανδημία. Ετσι η γαλάζια μας χώρα θα μπορούσε να καθαρίσει από τις πρώτες ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε στα συνήθη - τις πολιτικές διαμαρτυρίες και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα πεζοδρόμια και στις πλατείες.

Η προεδρία ήταν για τον πρόεδρο Τσίπρα ο τρόπος που θα του επέτρεπε να παρακάμψει τα ΜΜΕ, τα οποία, ασφαλώς βουτηγμένα στη διαπλοκή, δεν προβάλλουν τις θέσεις του και τις ενέργειές του, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να κινείται γύρω στα 20% στις δημοσκοπήσεις.

Πήγε λοιπόν στην Πρόεδρο και, εκεί που περιμέναμε να υποδείξει αλλαγή πλεύσης στην κυβέρνηση, εκείνος ζήτησε κυβερνητική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες από τα εμβόλια και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος - μέλος να τις διαχειριστεί αναλόγως με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας. Επιπλέον, μάλιστα, ζητούσε διμερείς συμφωνίες και πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο.

Οσο περνάει ο καιρός, ο πρόεδρος θυμίζει όλο και περισσότερο τον Παπαγάλο στο γνωστό μαθητικό ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου: «Σαν έμαθε τη λέξη καλησπέρα / ο παπαγάλος είπε ξαφνικά / είμαι σοφός, γνωρίζω ελληνικά, / τι κάθομαι 'δωπέρα». Αλλά εκεί που περιμένουμε να πει κάτι καινούργιο, επιστρέφει στο μοναδικό ποίημα που ξέρει - και το εφάρμοσε άριστα όταν δεν λογοδοτούσε πουθενά, όταν εργαζόταν με τους δεξιούς κι αριστερούς Αγανακτισμένους εναντίον των Μνημονίων και των «γερμανοτσολιάδων» που τα εφάρμοζαν, υποσχόμενος «έναν άλλο κόσμο που ήταν εφικτός». Καλησπέρα.

Στην ουσία, δηλαδή, ο πρόεδρος Τσίπρας επαναφέρει μέσα στην πανδημία μια υποτιθέμενη σοβαρή πρόταση χάρη στην οποία θα αλλάξει η Ευρώπη, θα γίνει Ευρώπη των λαών, και κάπως έτσι θα πάρει τις πατέντες από τις κακές πολυεθνικές ώστε να είμαστε όλοι νέοι, ωραίοι και υγιείς. Και για να την επαυξήσει, προτείνει και το δεύτερο παραμύθι, διμερείς συμφωνίες και με άλλες εταιρείες ή χώρες που παράγουν το εμβόλιο, τη Ρωσία ή την Κίνα (δεν ξέρω άλλες, εκτός αν έχει βάλει μπροστά καμιά σχετική φάμπρικα ο σύντροφος Κιμ της Βόρειας Κορέας ή ο έτερος σύντροφος Μαδούρο της Βενεζουέλας).


Τα ίδια και τα ίδια. Καλησπέρα. Να πάρει η Ευρώπη των λαών τις πατέντες από τους πλουτοκράτες, να ψωνίσουμε από Ρωσία και Κίνα. Οπως το 2010, όταν ζητούσε η Ευρώπη των λαών να συνεχίσει να μας δίνει δάνεια (αγύριστα, κατά βάση), διότι, αλλιώς, θα πηγαίναμε στον Πούτιν. Απλώς, τώρα δεν έχει τον Καμμένο να τα επαναλαμβάνει περισσότερο ηχηρά.

Ο πρόεδρος Τσίπρας συνεχίζει τους αυτοσχεδιασμούς, επενδύοντας όχι στην πραγματικότητα, αλλά στην κούραση των πολιτών από την κρίση του κορωνοϊού

Δεν αλλάζει, δεν μπορεί, ούτε ξέρει. Καλησπέρα. Κι αδυνατώντας να καταλάβει πού τελειώνει το μελόδραμα και αρχίζει η κωμωδία...

 

 παίζει σε παραλλαγή τον μοναδικό ρόλο που έμαθε: όλα τα εμβόλια στα σοβιέτ.  

Διασκεδαστικός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: