"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΡΑΓΙΑΔΙΚΑ ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ: Τουρκικά αλιευτικά στη… Σύρο!

Αν οι Τούρκοι πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό νησί, θα τους «κάψουμε». Εκτός αν έρθουν για ψάρεμα…

    Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Στη Σύρο το θέμα συζητήσεως το Σαββατοκύριακο ήταν τα τουρκικά αλιευτικά που έκαναν τσάρκες ανοιχτά του Φοίνικα και της Αζολίμνου. 



Σημειωτέον, η Σύρος δεν βρίσκεται στη Συρία, αλλά στις Κυκλάδες. Με το πλοίο της γραμμής χρειάζεσαι τέσσερις ώρες για να πας.

Αν καις, όμως, παλαιοκομματικά καύσιμα, τότε και η Σύρος κείται μακράν. Πάντως, η «απόβαση» των τουρκικών αλιευτικών στο νησί δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Συριανούς. Στο γκρουπ του facebook «Για τη Σύρο με αγάπη» γράφτηκε την Κυριακή: «Αυτή τη στιγμή 2 από τα τουρκικά πλοία βρίσκονται ανοιχτά της Αζολίμνου. Φαίνονται με γυμνό μάτι και έχουν απλώσει ένα τεράστιο δίχτυ μεταξύ τους και ψαρεύουν. Τα άλλα 2 βρίσκονται δίπλα στη Δήλο. Όχι στα 6 μίλια, ούτε στο ένα… Ένα πράγμα είναι βέβαιο, μόνο γεμάτα θα φύγουν και μετά δεν θα υπάρχει στην περιοχή ψάρι ούτε για δείγμα…»
 

Η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα www.logotypos.gr έγραψε για το θέμα: «Ανοιχτά του Φοίνικα πλέουν τέσσερα τούρκικα αλιευτικά σκάφη προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά, με τον λιμενάρχη Γιάννη Βαμβακούση να δηλώνει ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχο και τα σκάφη παρακολουθούνται. Μετά από πληθώρα τηλεφωνημάτων προς την εφημερίδα, για τη διέλευση των σκαφών αυτών και την εκτίμηση πως “Η Ελλάδα έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι για τους Τούρκους”, επικοινωνήσαμε με τον λιμενάρχη Σύρου, ο οποίος δήλωσε γνώστης της κατάστασης, όπως γνώστης είναι και η Περιφέρεια, και ότι “τα πάντα βρίσκονται υπό έλεγχο”».

 
Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη επιστρέφουν στην Τουρκία μετά την πώληση των αλιευμάτων τους σε περιοχές της Μεσογείου, «αλλά οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες τους ανάγκασαν να ζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στο υπήνεμο θαλάσσιο άκρο της Σύρου».

Πάντως, η ελληνική κρατική στάσις και αντίδρασις, όπως μαρτυρούν πολλοί Συριανοί, ήτο η ακόλουθη:  



Το κράτος «μάρκαρε» τους Τούρκους με τα μάτια, όπως κάνουν όλοι οι παίκτες που εντάσσονται σε ενδεκάδες αλλά δεν κάνουν ούτε για εξωφυλαρούχες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: