"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΜΟΑΛΗΤΑΡΑΔΙΚΟ: ΙΕΚ τρομολαγνείας

Το πιο ενδιαφέρον στην υπόθεση της έκρηξης μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στη Σκουφά είναι η υπόθεση της αστυνομίας ότι ενδέχεται να ήταν πείραμα. Κάποια φιλόδοξα παιδιά, έτοιμα να αρχίσουν τον αγώνα τον καλό, πέρασαν εξετάσεις στην πρακτική εφαρμογή όσων διάβασαν στο εγχειρίδιο.  


Δεν ξέρω τι βαθμό τούς έβαλαν οι δάσκαλοί τους. Υποθέτω όχι σπουδαίο. Μια έκρηξη που άφησε πίσω της μόνον δύο ελαφρά τραυματισμένους μπορεί να σε αφήσει και μετεξεταστέο. Στην Ανάσταση τα βαρελότα και οι σαΐτες κάνουν περισσότερη ζημιά. Ας πρόσεχαν τα παιδιά. Αφού αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα, τουλάχιστον ας το μάθουν καλά. Εχει και η τρομοκρατία τις απαιτήσεις της. 


Στα θετικά της ενέργειας υποθέτω ότι οι δάσκαλοί τους θα τους πίστωσαν την επιλογή του σημείου, κέντρο της πόλης, εκκλησία του Αγίου Διονυσίου. Με την παρατήρηση ότι θα έπρεπε να κάνουν εκείνο το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, αντί να πάνε για μπίρες για να τους φύγει το άγχος. Λεπτομέρειες, θα μου πείτε, όμως από κάτι τέτοιες λεπτομέρειες αρπάζονται όσοι θέλουν να απαξιώσουν το έργο των τρομοκρατών και να αποκρύψουν τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα των εκρήξεων. «Τι θα κάνετε δηλαδή όταν με το καλό πάρετε το απολυτήριο και έρθει η ώρα να βάλετε δέκα κιλά δυναμίτιδα, όπως οι σύντροφοι στον ΣΚΑΪ και στην “Καθημερινή”. Η τυφλή βία έχει κανόνες. Πρέπει πάντα να προειδοποιείτε».

 
Λυπάμαι αλλά δεν νομίζω ότι υπερβάλλω. Πρόκειται για μάλλον ρεαλιστική τοποθέτηση, αν και υποθετική. Στη χώρα εκπαιδεύεται μια νέα γενιά τρομοκρατών. Εχει ήδη κάνει την εμφάνισή της. Και είναι κοινό μυστικό ότι αυτή η γενιά στρατολογείται από τις φυλές που έχουν καταλάβει τα Εξάρχεια και τα πέριξ, επιδίδεται σε δραστηριότητες χαμηλής τρομοκρατίας, όπως μολότοφ, γκαζάκια και λοιπούς τραμπουκισμούς και όσοι εξ αυτών έχουν το ταλέντο ή το θάρρος για να προχωρήσουν προχωρούν. Οι υπόλοιποι δημιουργούν γύρω τους τον προστατευτικό κλοιό που τους επιτρέπει να κινούνται με άνεση στο άβατο. Με τη συνεργασία της πολιτείας και των μηχανισμών της.


Η υπόθεση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί το μπάχαλο για να προετοιμάσει τη θητεία της στην αντιπολίτευση είναι απολύτως θεμιτή. Ομως...


 δεν φθάνει για την αποτίμηση του κινδύνου. 


Ο κ. Παπαθεοδώρου κατήγγειλε στη Βουλή ότι στα Εξάρχεια λειτουργεί κέντρο εκπαίδευσης αντάρτικου πόλεων. Η αθώωση του μπάχαλου αποδεικνύεται πως δεν είναι διόλου αθώα, ούτε ζήτημα βλακείας – αν και η βλακεία πάντα παίζει στον πολιτικό πρωτογονισμό τους.  


Ασκούν την τρομολαγνεία διότι τους τρέφει η ανασφάλεια της κοινωνίας. Προσδοκούν το χάος που θα μετατρέψει τη χώρα σε ακυβέρνητη πολιτεία, στο έλεος του πολέμου όλων εναντίον όλων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: