"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΠΙΣΤΗΜΗ και ΥΓΕΙΑ: Στην αγορά το πρώτο ψηφιακό χάπι - First Digital Pill Approved to Worries About Biomedical ‘Big Brother’



Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε την έγκρισή της για την κυκλοφορία του πρώτου ψηφιακού χαπιού, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό αισθητήρα. Με αυτόν τον τρόπο, το ίδιο το φάρμακο «μαρτυράει» στον ιατρό ή στους συγγενείς κάθε φορά που ο ασθενής δεν το παίρνει λόγω αφηρημάδας ή σκοπιμότητας.


Είναι γνωστό ότι σε όλον τον κόσμο εκατομμύρια ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους με βάση τη συνταγογράφηση των γιατρών, είτε επειδή είναι αμελείς είτε επειδή δεν θέλουν να τα πάρουν παρά τις οδηγίες. Εξαιτίας αυτής της πρακτικής, πολλοί ασθενείς δεν θεραπεύονται σωστά, με συνέπεια η φαρμακευτική θεραπεία τους να παρατείνεται ή τελικά να καθίσταται αναγκαία η εισαγωγή τους σε νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει τεράστιες περιττές δαπάνες διεθνώς, που επιβαρύνουν τόσο τα δημόσια συστήματα υγείας όσο και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι ασθενείς ήσαν συνεπείς.


Το πρώτο εγκεκριμένο ψηφιακό χάπι είναι το αντιψυχωσικό Abilify MyCite, που θα συνταγογραφείται για ασθενείς με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και μείζονα κατάθλιψη. Ολες αυτές είναι παθήσεις στις οποίες συχνά ο ασθενής δεν τηρεί σωστά τη φαρμακευτική θεραπεία, είτε επειδή θέλει να αποφύγει τις παρενέργειες των φαρμάκων, είτε επειδή νομίζει ότι είναι υγιέστατος, είτε επειδή απλώς έχει παρανοϊκές σκέψεις ότι ο γιατρός θέλει να του κάνει κακό με τα χάπια.


Το ψηφιακό χάπι δημιουργήθηκε κατόπιν συνεργασίας της φαρμακευτικής εταιρείας Otsuka, που κατασκευάζει το ευρέως συνταγογραφούμενο αντιψυχωσικό Abilify, και της τεχνολογικής εταιρείας Proteus Digital Health, που ανέπτυξε τον ενσωματωμένο αισθητήρα, ο οποίος δημιουργεί ένα ηλεκτρικό σήμα όταν έλθει σε επαφή με τα υγρά του στομάχου.

Υστερα από μερικά λεπτά το σήμα ανιχνεύεται από ένα «ηλεκτρονικό τσιρότο», που εφαρμόζεται στα πλευρά του σώματος του ασθενούς και το οποίο πρέπει να αντικαθίσταται κάθε επτά ημέρες. Το επίθεμα αυτό μεταβιβάζει μέσω bluetooth την ημέρα και την ώρα της κατάποσης του χαπιού σε μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, έτσι ώστε οι γιατροί να έχουν συνεχή εικόνα τού κατά πόσον ο ασθενής καταπίνει κανονικά το φάρμακό του.


Οι ασθενείς που θα πάρουν το ψηφιακό χάπι θα...


 υπογράφουν ένα έγγραφο ότι συναινούν, προκειμένου οι γιατροί τους και έως τέσσερα άλλα συγγενικά ή οικεία πρόσωπα να ενημερώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο για την ημέρα και την ώρα που ο ασθενής καταπίνει το χάπι.


Παρόλο που η χρήση του ψηφιακού χαπιού απαιτεί τη συναίνεση του ασθενούς, ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται ανησυχίες για εισβολή του «Μεγάλου Αδελφού» στον χώρο της ιατρικής, για παραβίαση της ιδιωτικότητας των ασθενών και για εξαναγκασμό πάνω τους να παίρνουν φάρμακα που δεν θέλουν. Ακόμη και ο πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης δρ Τζέφρι Λίμπερμαν, αφού ανέφερε ότι ο ίδιος και αρκετοί συνάδελφοί του θα ήθελαν να δοκιμάσουν το νέο χάπι, παραδέχθηκε ότι «θυμίζει βιοϊατρικό Μεγάλο Αδελφό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: