"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΟΚΗΦΗΝΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Καθηγητές με πτυχίο ή χωρίς; Χωρίς, απαντούν οι "άριστοι" συνδικαλιστές...


Πέρασε ασχολίαστο και σχεδόν απαρατήρητο. Αλλά είναι μια καλή ένδειξη της "υγείας" του ρωμαλέου συνδικαλιστικού κινήματος, που θα έλεγε και ο απίθανος Γαβρόγλου. Ο οποίος ανακοίνωσε παρακαλώ την πρόσληψη τα επόμενα 3-4 χρόνια 15.000 καθηγητών, φυσικά όχι με ευθύνη του ΑΣΕΠ. Αυτά είναι "φιλελέδικα" κόλπα και η Πρώτη Φορά δεν μασάει.

 
Τώρα, γιατί ο κ. Γαβρόγλου θεώρησε σωστό να ανακοινώσει προσλήψεις -μετά από μια περίοδο που οι προσλήψεις είχαν παγώσει- που θα γίνουν σε 3 και σε 4 χρόνια από τώρα, ενώ φυσικά ξέρει ότι δεν θα είναι εκεί για να τις κάνει, είναι επίσης ένα ερώτημα. Αφού επίσης διαπιστώνει κενά στη Μέση Εκπαίδευση, γιατί δεν δίνει εντολή να επιστρέψουν στα θρανία, οι εκατοντάδες ή καλύτερα οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που έχουν πάρει ρουσφετολογική απόσπαση στο υπουργείο ή στα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (όπως έκανε η Διαμαντοπούλου στο παρελθόν), είναι ένα ακόμα ερώτημα. 


Αλλά το καλύτερο είναι η αντίδραση της ΟΛΜΕ στις ανακοινώσεις του Κώστα Γαβρόγλου.

 
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης φυσικά θέλει προσλήψεις και κάνει λόγο για χιλιάδες προσλήψεις που απαιτούνται στη Δημόσια Εκπαίδευση. Άλλωστε έχει δώσει μάχες για να σταματήσει η ενοποίηση των σχολικών μονάδων, εις βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης των μαθητών, αλλά προς ικανοποίηση των υποψηφίων προς πρόσληψη και των ήδη υπηρετούντων, που μειώνουν έτσι τις εργατοώρες που προσφέρουν. Ούτε έχει πρόβλημα βέβαια με το γεγονός ότι τις προσλήψεις δεν τις κάνει το ΑΣΕΠ. Είπαμε, αυτά είναι "φιλελέδικα" κόλπα.

 
Το πρόβλημα της ΟΛΜΕ είναι τα μεταπτυχιακά και οι ξένες γλώσσες. Ναι, τα μεταπτυχιακά και οι ξένες γλώσσες, παρακαλώ. Και όμως... Εξηγούμαι. 


Οι προσλήψεις που ανακοίνωσε ο Γαβρόγλου, σε ένα διάλειμμα των καθημερινών δηλώσεών του για την αναμόρφωση του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα γίνουν με μόρια. Τα μισά μόρια του υποψηφίου προς πρόσληψη θα δίδονται ανάλογα με την προϋπηρεσία που θα έχει ως ωρομίσθιος και τα άλλα μισά ανάλογα με τα εκπαιδευτικά του προσόντα. Φυσικά τα διδακτορικά και οι ξένες γλώσσες μοριοδοτούνται έξτρα.  


Λογικό; 


 Αυτονοήτως. Μάλιστα θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι τα έξτρα ακαδημαϊκά προσόντα θα έπρεπε να μοριοδοτούνται πολύ περισσότερο από την προϋπηρεσία, αφού καμία αξιολόγηση δεν γίνεται των αναπληρωτών καθηγητών, αλλά ξέρετε την απάντηση. Αυτά είναι "φιλελέδικα" κόλπα...


Πώς αντέδρασε η ΟΛΜΕ; 


Καταγγέλλοντας τον Κώστα Γαβρόγλου ότι κλείνει το μάτι στους πλούσιους και στέλνει το μήνυμα "αν έχεις χρήματα, θα διοριστείς". Ναι, γιατί, όπως εξήγησε σε συνεντεύξεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τα μεταπτυχιακά και οι ξένες γλώσσες, τα διδακτορικά, απαιτούν χρήματα για να τα αποκτήσεις. Δεν είναι δωρεάν. Συνεπώς, όποιος είχε τα χρήματα να κάνει μεταπτυχιακά, έχει "αβαντάζ" σε σχέση με τους υπολοίπους. Τι δεν καταλαβαίνετε;

 
Για τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, τα έξτρα προσόντα ενός υποψηφίου, που αυτονόητα θα προσφέρει καλύτερες γνώσεις σε έναν μαθητή, δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται υπ' όψιν. Αυτό που μετράει είναι μόνο η προϋπηρεσία. Δηλαδή η ψήφος του ωρομισθίου. Διότι, συν τοις άλλοις ο κ. Νικηφόρος Κωνσταντίνου, που a propos ανήκει στη ΔΑΚΕ, θεωρεί ότι οι σπουδές στο πανεπιστήμιο είναι "δωρεάν". Τις πληρώνει το λεφτόδεντρο, όχι οι φορολογούμενοι.

 
Η απίστευτη αντίδραση της ΟΛΜΕ για τους "πλούσιους με τα διδακτορικά" που παίρνουν τη δουλειά των φτωχών είναι χαρακτηριστική μιας ισχυρής αντίληψης στον δημόσιο τομέα, συνδικαλιστών και εργαζομένων, που θέλει την εκπαίδευση χώρο ικανοποίησης πελατειακών σχέσεων και όχι χώρο μάθησης για τα ελληνόπουλα.  


Όπως τα νοσοκομεία είναι για να προσλαμβάνονται γιατροί και νοσηλευτές, και όχι για να νοσηλεύονται οι ασθενείς. Και οι δημόσιες υπηρεσίες για να προσλαμβάνονται τα δικά μας παιδιά, και όχι για να εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι πολίτες.
 
Αλλά είναι χαρακτηριστική και μιας "λαϊκίστικης, αριστερής νοοτροπίας", που όλο και κερδίζει έδαφος, κατά της αξιοκρατίας. Ο εξισωτισμός και η απέχθεια του ΣΥΡΙΖΑ για την αριστεία, βρίσκει πρόσφορο έδαφος και διαθέτει διακομματικό κοινό. Στη νέα εποχή που ξεκινάει, όπου η γνώση είναι το μόνο εφόδιο που εγγυάται κοινωνική και επαγγελματική άνοδο, οι Έλληνες συνδικαλιστές σφυρίζουν για επιστροφή ολοταχώς στο παρελθόν.

 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι...


 η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας-απάντηση στις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ, ούτε καν σχολίασε τον παραλογισμό των αντιδράσεων για τα προσόντα που μοριοδοτούνται. Απλά η ανακοίνωση σημείωνε ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τυχόν προσφυγές και αποφάσεις του ΣτΕ, που θα ακυρώσουν τους διαγωνισμούς...




Δεν υπάρχουν σχόλια: