"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΟΤΑΜΙσιο ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Η κόμη του Γραμματικάκη

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ


Καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας έργων εκλαϊκευμένης επιστήμης με εμπορική επιτυχία, όπως «Η κόμη της Βερενίκης», ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι και ευρωβουλευτής του Ποταμιού. 


Στο συνέδριο αναφέρθηκε στις «ανολοκλήρωτες επιτυχίες» του ΣΥΡΙΖΑ. 


Δεν θα σταθώ στον σολοικισμό. Μια επιτυχία είτε είναι ολοκληρωμένη είτε δεν είναι. Μια «ανολοκλήρωτη επιτυχία» υπάγεται στην αρμοδιότητα της φαντασίας. Στη χειρότερη περίπτωση, αποτελεί ευχή. Θα μου πείτε, μιλάμε για «ανολοκλήρωτους έρωτες», οι οποίοι μπορεί να είναι έρωτες, όμως ως ανολοκλήρωτοι δεν είναι επιτυχημένοι. Δεν ήμουν παρών και δεν ξέρω αν ο κ. καθηγητής και ευρωβουλευτής απαρίθμησε τις ανολοκλήρωτες επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες αναφέρθηκε. Δεν νομίζω όμως ότι ενδιαφέρει. Ενδιαφέρει όμως ότι ο κ. Γραμματικάκης απευθύνθηκε στους συνέδρους του Ποταμιού καλώντας τους να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει τις επιτυχίες του οι οποίες μένουν ανολοκλήρωτες.


Το πρόβλημα δεν είναι ούτε πολιτικό ούτε ιδεολογικό. Το πρόβλημα είναι ψυχολογικό και γι’ αυτό η λύση του είναι δύσκολη.  


Ο κομφορμισμός είναι μια κλίση της ανθρώπινης ψυχής. Ο Ρόδης Ρούφος τον έγραφε «συμμορφισμό», λέξη της ελληνικής που δεν έχει καθιερωθεί, αν και περιγράφει το φαινόμενο κυριολεκτικά. Και μάλλον γι’ αυτό παραμένει σε αχρηστία. Ας μη γελιόμαστε. Η Αριστερά μάς κάθισε στον σβέρκο, αξιοποιώντας έναν κομφορμισμό που είχε εγκατασταθεί στη συλλογική μας νοοτροπία. Οποιος δεν είναι αριστερός είναι φασίστας, όποιος είναι συντηρητικός είναι φασίστας, όποιος είναι φιλελεύθερος είναι φασίστας


Και γιατί είναι φασίστες όλοι αυτοί; 


 Μα γιατί δεν είναι κομφορμιστές, γιατί δεν συμμορφώνονται με το «κοινό αίσθημα», το οποίο εκπροσωπεί το καλό. Αρα ό,τι στέκει απέναντί του είναι το κακό. Ο κομφορμιστής πάντα ηθικολογεί, βλέπε το έργο του Μοράβια που το έκανε ταινία ο Μπερτολούτσι.


Ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς για τον κ. Γραμματικάκη ο χρόνος δεν μένει στάσιμος, το γνωρίζει ο ίδιος ως φυσικός. Η Ελλάδα του 2018, έχοντας υποστεί την τυραννία του αριστερού κομφορμισμού, αναζητεί τρόπους διαφυγής. Και γι’ αυτό το Ποτάμι...


 είναι στη Βουλή. Επειδή αρκετοί πίστεψαν πως το μικρό κόμμα του Κέντρου θα βοηθούσε πολλούς να απελευθερωθούν από το ψυχικό σύνδρομο του αριστερού κομφορμισμού. Αλλοι σύνεδροι, όπως ο Ψαριανός και ο Τσιόδρας, το αντελήφθησαν και υποστήριξαν τη συμμαχία με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.


Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι προδιαγεγραμμένο. Η πορεία της Ελλάδας όμως θα εξαρτηθεί από την απεμπλοκή της κοινωνίας από τον κομφορμισμό της Αριστεράς, ήτοι την κόμη του Γραμματικάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: