"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΚΗΦΗΝΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Oταν τελειώσουν τα λεφτά…

Ο Πάνος Σκουρλέτης δεν κάμπτεται από τις δημοσκοπήσεις και εκτιμά ότι η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες. Δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα από τα πολύ σοβαρά που σου λένε ότι οι εκλογές θα γίνουν ντέρμπι και ο Τσίπρας μπορεί να κάνει την έκπληξη. Εντάξει και ο ΠΑΟΚ παίζει με την Τσέλσι την Πέμπτη και δηλώνω αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Όλοι μπορούμε να ελπίζουμε σε μικρά ή μεγάλα θαύματα. Εγώ μπορεί να πιστεύω ότι ο Βιερίνια θα περπατήσει πάνω στα νερά του Τάμεση και ο Σκουρλέτης ότι η κάλπη θα βγάλει λαγούς με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά μας με τον Σκουρλέτη είναι ότι εκείνος μπορεί να τεκμηριώσει την αισιοδοξία του με αριθμούς, ενώ εγώ μόνο με επίκληση του μεταφυσικού


Ο Σκουρλέτης αισιοδοξεί επειδή το μόνο που δεν έχει κάνει ο Τσίπρας είναι να βγει στον δρόμο και έτσι, χωρίς κλούβες και αστυνομικούς, να αρχίζει να μοιράζει πενηντάρικα σε όποιον βλέπει μπροστά του. 


Ενδεχομένως να το κάνει και αυτό, εν καιρώ. 


Όλη αυτή η καμπάνια πληρώνεται, φυσικά, από μας ή, για να το θέσω ακριβέστερα, από όσους μπορούν και ανταποκρίνονται, ακόμα, στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.  


Στο Μαξίμου τα δέντρα βγάζουν νεράντζια, όχι λεφτά. 


Η καμπάνια πληρώνεται επίσης από ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες και από τη δραματική περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε «Η Καθημερινή», για κάθε ένα ευρώ που διατίθεται σε παροχές, έχουν επιβληθεί τέσσερα ευρώ ως μέτρα. Παράλληλα, από το 2016 μέχρι σήμερα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει υποστεί περικοπή 1,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να διανέμεται κοινωνικό μέρισμα και να χρηματοδοτούνται επιδόματα. Κοινώς η κυβέρνηση επιλέγει να υπονομεύσει ακόμα και τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία προκειμένου να δώσει μετρητά στην εν δυνάμει εκλογική πελατεία της


Ο Τσακαλώτος το είπε σωστά: είναι μία κυβέρνηση με ταξική μεροληψία. Στίβει τη μεσαία τάξη με υπερφορολόγηση και κατασχέσεις και μοιράζει χρήματα σε εκείνους που δεν έχουν να ανησυχούν ούτε για φορολογικές υποχρεώσεις, ούτε για καταθέσεις προς δέσμευση.  


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατρέψει τη φτωχοποίηση σε δόγμα. Χρειάζεται φτωχούς για να τους δώσει επιδόματα. Και, πράγματι, εργάζεται σκληρά για να τους αποκτήσει. 


Αυτό, όμως, κάπου θα σκάσει. Η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών και λες και καταβάλλει προσπάθεια για να μην επιστρέψει, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Με μία πολιτική χωρίς αναπτυξιακά ερείσματα που ροκανίζει και το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 26 δισ., είναι θέμα χρόνου να έρθει το αδιέξοδο. 


Το «μαξιλάρι» θα ξεφουσκώσει (ενδεχομένως και νωρίτερα, λόγω τραπεζών), η φοροδοτική αγελάδα θα εξαντληθεί και οι αγορές θα είναι κλειστές.  


Τι θα συμβεί τότε;  


Σε θαύμα μπορεί να ελπίζει ο ΠΑΟΚ, όχι η χώρα. Ένα τέταρτο μνημόνιο θα δείχνει ως ισχυρό σενάριο, μαζί με ένα δραματικό μάζεμα όσων μοιράζει σήμερα ο Τσίπρας. 


Και ο ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά...
 
 θα σκαρφαλώσει στα κάγκελα, καταγγέλλοντας ανθρωπιστική κρίση, υποσχόμενος ότι μία μέρα θα τα δώσει όλα πίσω.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: