"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: «Ο Καμμένος» είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση



«Του έχει ασκηθεί, κατά τη γνώμη μου, μια άδικη κριτική και απαντά με τον τρόπο που εκείνος θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει και την οργή και την αγανάκτησή του». Αυτή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου όταν ρωτήθηκε για τα χυδαία tweet του Πάνου Καμμένου κατά βουλευτών της ΝΔ που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.  


Προφανώς ο Δημήτρης Τζανακοπούλος δεν λέει τίποτα αν δεν πάρει το πράσινο φως από τον Αλέξη Τσίπρα που συνεχίζει να στηρίζει τον κυβερνητικό του εταίρο και στα δύσκολα… Λίγο αργότερα γράφτηκαν άπειρες αναρτήσεις και άρθρα με κύριο θέμα αυτή την στήριξη από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα που δήθεν γίνεται σοσιαλδημοκράτης. Όμως αυτό δεν είναι τίποτα, μπροστά στην ουσιαστική στήριξη που παρέχεται για να έχει το κυβερνητικό ζεύγος ένα ήρεμο καλοκαίρι. Εδώ βρίσκεται και η απάντηση για όσους ρωτούν «μα καλά αφού συνεχώς μας λένε ότι έχουν συμφωνία γιατί δεν την φέρνουν;».


Τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση και ότι η συμφωνία βρίσκεται ξανά στον αέρα εξαιτίας της απροθυμίας των γειτόνων. Τα προβλήματα εντοπίζονται στην κατοχύρωση του erga omnes καθώς στην Αθήνα βλέπουν ότι η ΠΓΔΜ εμφανίζεται ιδιαίτερα διστακτική. Η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνα έχει ξεκινήσει και οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές. Από την πλευρά των Σκοπίων πάντως οι διαρροές δείχνουν να μην είναι στο ίδιο μήκος κύματος καθώς δίνουν το μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Γιατί άραγε η Αθήνα πατάει το φρένο;  


Μήπως έχει καταλάβει κάτι παραπάνω ο έμπειρος Νίκος Φίλης που προειδοποιεί μέσω της συνέντευξής του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το Μέγαρο Μαξίμου; «Ας μείνουμε ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στο στόχο της επίλυσης. Η διαπραγματευτική τακτική πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνοχή, στάθμιση των δεδομένων και πλήρη ενημέρωση των εμπλεκομένων, χωρίς στεγανά και αιφνιδιασμούς», λέει και προειδοποιεί όσους επενδύουν στο «blame game».


Παράλληλα στρέφει τα πυρά του κατά του Νίκου Κοτζιά λέγοντας: «Η ευθύνη Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, δεν τεμαχίζεται. Είναι ενιαία και αδιαίρετη. Εύχομαι να μην έχουμε ένα “ευχάριστο ναυάγιο”, κάτι που επιδιώκουν δυνάμεις του “βαθέος κράτους” και στις δύο χώρες».


Ο Νίκος Φίλης που είναι γέννημα-θρέμμα του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς σε αντίθεση με τον Νίκο Κοτζιά και τον Αλέξη Τσίπρα που ξεκίνησαν από την ΚΝΕ, σίγουρα διαβλέπει τα επόμενα βήματα και διαπιστώνει σκοπιμότητες.


Γιατί όμως να μην βιάζονται να φέρουν λύση; Σε τι βοηθάει αυτό την κυβέρνηση και ποιον εξυπηρετεί;  


«Ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποια και αν είναι η ερώτηση» έλεγε ο Αντρέ Μπρετόν, την φράση του οποίου έκανε προεκλογικό σύνθημα  ο ΣΥΡΙΖΑ. Στα συγκεκριμένα ερωτήματα όμως η απάντηση είναι, «ο Καμμένος».


Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για αλλαγή του χρονοδιαγράμματος είναι ένα δώρο στον Πάνο Καμμένο. Ακόμα και αν βρεθεί η λύση, η κυβέρνηση θα απαιτήσει να προηγηθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση και ένα δημοψήφισμα της κύρωσης της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Αυτό σημαίνει πρακτικά καλό Οκτώβριο… Με την τακτική αυτή, μόνο τότε θα δούμε κάτι να φτάνει στη βουλή.


Πρώτα θα γίνει η φιέστα για την έξοδο από το μνημόνιο στην Πνύκα, πρώτα η καθαρή έξοδος θα διαδεχθεί την αποδοχή έστω και με άλλη ονομασία της προληπτικής γραμμής στήριξης, πρώτα θα κάνει τα «στραβά μάτια» ο Πάνος Καμμένος στις συμμαχίες που φτιάχνει ο Αλέξης Τσίπρας για να μεταμφιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και μετά θα συγκρουστούν για το Σκοπιανό. Λίγο πριν από τις εκλογές, για να στήσει ο καθένας πια το ακροατήριο του. 


Τότε δεν αποκλείεται να δούμε...
 
 τον Πάνο Καμμένο να κάνει ακόμα και ομιλίες στη Β. Ελλάδα κατά της λύσης στο Σκοπιανό, προσπαθώντας να αποσπάσει ψηφοφόρους της ΝΔ με τις ευλογίες του Μαξίμου.


Όπως όλα δείχνουν ο Φίλης δεν δίνει τυχαία μηνύματα, έχει καταλάβει ότι κάποιοι κρατούν καθυστερήσεις για πολύ συγκεκριμένους λόγους με τους οποίους εκείνος δεν συμφωνεί καθώς είναι υπέρμαχος της επιστροφής στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως το σίγουρο με αυτά τα δεδομένα είναι ότι σε κάθε ερώτηση για την συμφωνία που δεν έρχεται, η απάντηση είναι μία, ο Καμμένος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: