"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝουΔο-ΜΠΟΥΧΕΣΟ-ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η πολιτική «άσ’ το για αργότερα» - Ως πότε στη ΝΔ θα αρνούνται τη χρεοκοπία της χώρας από τον σουβλακοφάγο μπουχέσα της Ραφήνας?

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Στο σπίτι η μοναδική συσκευή τηλεόρασης που έχουμε είναι από τα παλαιά μοντέλα με τον καθοδικό σωλήνα. Αν ξαναπαίξει συνέντευξη Μητσοτάκη με χάιδεμα του Καραμανλή του οκνηρού, μάλλον η τηλεόραση θα έχει την ίδια τύχη με αυτή του τούρκου φίλαθλου που παρακολουθούσε το Εuro το καλοκαίρι και η γυναίκα του την έκλεινε κρυφά από το κινητό της. 


(...) Η «επέτειος» από το Καστελόριζο 2010, () μας θυμίζει τη χρεοκοπία. Έχουν περάσει 7 χρόνια που πληρώνουμε τον αμίλητο βουλευτή και ο εκάστοτε πρόεδρος της ΝΔ να μας λέει ότι ο Κώστας ο κουρασμένος «είπε την αλήθεια»


Έλεος. Γελάει όλος ο πλανήτης.  


Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του και ο ίδιος και όλοι αυτοί που τον καλύπτουν, γιατί τον θεωρούν κεφάλαιο και εφεδρεία για τη γαλάζια παράταξη και ότι έχει χρήσιμα ψηφαλάκια, κρύβουν την αλήθεια για να κάτσουν στην πολυθρόνα στο Μαξίμου. 


Αντί να σοβαρευτούν και να πουν την αλήθεια, φτιάχνουν ψεύτικους μύθους. (Χωρίς να καταλαβαίνουν ότι απλά πριονίζουν την καρέκλα τους.) Αρνούμενοι την πραγματικότητα ότι ο Καραμανλής ήταν αυτός που έσπρωξε τη χώρα στα μνημόνια και ανατίναξε τα οικονομικά του κράτους και ότι θα το πληρώνουμε όλοι μας για χρόνια. Και θα πληρώνουμε τον ίδιο και ως βουλευτή, γιατί τα μέλη του κόμματος της ΝΔ δειλιάζουν να πουν την αλήθεια στους πολίτες και να τον στείλουν για σύνταξη, και ο ίδιος δεν έχει την τόλμη να αναλάβει έστω και τώρα τις ευθύνες του. 


Ο Καραμανλής ακόμη και στο διάγγελμα των εκλογών και στη ΔΕΘ το 2009 είπε ψέματα και δεν είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, όπως παπαγαλίζουν στη ΝΔ.  


Τα γεγονότα όμως είναι που λένε την αλήθεια, και όχι τα παραμύθια της ΝΔ:


Tον Αύγουστο του 2007, ενώ καιγόταν η μισή Ελλάδα, ο κ. Καραμανλής ισχυριζόταν ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα παρουσίασε θεαματική βελτίωση»


Στις 17 Αυγούστου του 2007 ενώ καιγόταν η μισή Ελλάδα από την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, «τους στρατηγούς άνεμους» και τις «ασύμμετρες απειλές» κ.λπ. κυβερνητικές προπαγανδιστικές μπούρδες (απολογιστικά, η πλειοψηφία των πυρκαγιών προκλήθηκε από ανθρώπινα λάθη, μαγείρεμα, τσιγάρα, ΔΕΗ, σκουπίδια, υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλή υγρασία) και ενώ θρηνούσαμε 69 νεκρούς, μοιράζοντας 3χίλιαρα στους καμένους, προκήρυξε εκλογές γιατί ο κος Καραμανλής ισχυριζόταν ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα παρουσίασε θεαματική βελτίωση και βρίσκεται πλέον κάτω από τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας. Το γεγονός αυτό επέτρεψε την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα απέκτησε, σε ευρωπαϊκό αλλά και στο γενικότερο διεθνές επίπεδο, την οικονομική –και όχι μόνον– αξιοπιστία που της αρμόζει. Φυσικά, η προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του ελλείμματος πρέπει να συνεχισθεί απαρέγκλιτα, και θα συνεχισθεί». 


Η ΝΔ νίκησε στις εκλογές αυξάνοντας τα ποσοστά της! Οι πολίτες την ξαναψήφισαν για να προχωρήσει στην κατάρτιση του «κρίσιμου» προϋπολογισμού 2008! (Στην πραγματικότητα την ξαναψήφισαν για να συνεχιστεί το πάρτι όπου όποιος ήθελε προσλαμβανόταν στο δημόσιο με προφορική συνέντευξη Πάκη ή έπαιρνε τρελή σύνταξη από τα 55 του.) Σύμφωνα με το δελτίο 7 πορείας εκτέλεσης προϋπολογισμού Ιούλιος 2006 «Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού (49%) αφορούν δαπάνες για αποδοχές προσωπικού, το 30% δαπάνες για επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων, το 10% αποδιδόμενους πόρους, το 6% αντικριζόμενες δαπάνες (αποδόσεις στην Ε.Ε. και γεωργικές επιδοτήσεις) και το υπόλοιπο 5% λοιπές δαπάνες». Το εκλογικό σώμα αποφάσισε ότι «το πάρτι συνεχίζεται».


Το 2007, όταν η Ελλάδα βγήκε από την επιτήρηση λόγω της απογραφής του 2004, το έλλειμμα αντί να είναι μικρότερο του 3%, όπως υποστήριζε αλά greek statistics η ΝΔ, είχε ανέβει στο 6,4%! 




Τον Αύγουστο του 2008 ο «κρίσιμος» προϋπολογισμός για τον οποίο είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές ήταν πια χαρτί υγείας, το χρέος έχει φτάσει τα 250 δις, δηλ 70 δις παραπάνω από αυτό που παρέλαβε η ΝΔ, η Ελλάδα άνηκε στις χώρες pigs και στην ΕΕ συζητούσαν για νέα επιτήρηση, και το Υπουργείο Οικονομίας για να σώσει την κατάσταση ενημέρωνε ότι θα κατέθετε σχέδιο νόμου με το οποίο θα θεσπίζονταν κανόνες για τον έλεγχο των δαπανών και τη διαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης των οργανισμών του Δημοσίου (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Με το ίδιο σχέδιο νόμου θα προβλεπόταν και η ενσωμάτωση των Ειδικών Λογαριασμών στον προϋπολογισμό. Σε απλά ελληνικά, το σχέδιο νόμου θα περιελάμβανε πια επίσημα στον προϋπολογισμό όλα τα κρυφά ελλείμματα, αυτά ντε που την επόμενη χρονιά που τα πέρασαν οι Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου - Ελστατ - Γεωργίου κατηγορήθηκαν από τη ΝΔ ότι ανέβασαν το έλλειμμα του 2009 από το 12,6% στο 15,4%, αυτά ντε που τους κατηγορούσαν μετά ότι έπρεπε να συνεχίσουν να τα κρύβουν κάτω από το χαλί, όπως έκαναν οι ίδιοι, λες και δεν τα πλήρωνε ο έλληνας φορολογούμενος, αλλά θα έβγαιναν από τα ψεκασμένα 600 δις του Σώρρα!  


Στην ελληνική στατιστική υπηρεσία του Κοντοπυράκη ήταν ανίκανοι (;) να υπολογίσουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και των ΟΤΑ, ώστε να τα καταγράφουν στο δημόσιο έλλειμμα, όπως απαιτούσε η ΕΕ ή έτσι παρίσταναν. 


Τον Αύγουστο 2008 ο τσάρος Αλογοσκούφης ανακοινώνει έκτακτα οικονομικά μέτρα, για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, την περαίωση, τη ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων, την αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, και την επαναφορά των τεκμηρίων. Τον Οκτώβριο ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου τον υπουργό Αλογοσκούφη, και με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι του ζήτησε να πάρει πίσω τα μέτρα. Εκείνος του απάντησε. «Πρόεδρε, εγώ δεν μπορώ να τα πάρω πίσω. Ας το κάνει ο επόμενος υπουργός Οικονομίας». (Στον ανασχηματισμό στις 7/1/2009 στη θέση του ανέλαβε ο Παπαθανασίου.) 


Στις 6 Οκτωβρίου 2008 τρεις εβδομάδες μετά την πτώση της Lehman Brothers, ο πρθ φλυαρούσε ανέξοδα «η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη από τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση και έχει σημαντικές αντοχές. Το έλλειμμα μειώθηκε, οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη, ενώ η ανεργία μειώνεται».


 Ο Καραμανλής ήταν ενήμερος για την τραγική κατάσταση της οικονομίας, σύμφωνα με τον Γιώργο Αλογοσκούφη: «Μου έλεγε απλώς “ασ’ τα για αργότερα”, είχε πλήρη συνείδηση τι ακριβώς συνέβαινε στην οικονομία». Τα μέτρα ανακοινώνονταν για να παριστάνει ότι κάτι έκανε και δεν υλοποιούνταν ποτέ, μετά έλεγχε στα γκάλοπ την πτώση του, και πάγωνε τα μέτρα.


Στις 24/8/2008 ο τότε εκπρόσωπος του Πασόκ Παπακωσταντίνου επισήμανε ότι το χρέος στο εξάμηνο έχει ήδη ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο που τέθηκε στον προϋπολογισμό και υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της ΝΔ για εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ ετησίως, σημείωσε: «Αντί να κάνει κάθε χρόνο νοικοκύρεμα 10 δισ., φορτώνει την ελληνική οικονομία, φορτώνει τον Έλληνα και την Ελληνίδα γύρω στα 14 δισ. χρέος κάθε χρόνο. Αυτή είναι η διαχείριση της ΝΔ».  


Λίγες ημέρες μετά στη Βουλή ο Σημίτης είπε δημόσια αυτό που ήξερε όλος ο υπόλοιπος πλανήτης, για την ανάγκη για προσφυγή στο ΔΝΤ. «Αν παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη ότι η λύση θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο ΔNT. Θα είναι μια ταπεινωτική για την Eλλάδα εξέλιξη, η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της NΔ» (Ο κος Σημίτης βολικά «ξέχασε» τις δικές του ευθύνες όταν το έλλειμμα του 2003 προβλεπόταν στο 1,7% και τελικά αποδείχθηκε 7,2%) 


 Στην ΕΕ έχουν αρχίσει να συζητούν για ΔΝΤ με σκοπό η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής.


Το έλλειμμα για το 2008 τελικά μετρήθηκε στο 9,8% του ΑΕΠ


Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στις 21/12/2008 στην κορύφωση της διεθνούς κρίσης ο κος Κυριάκος Μητσοτάκης ψηφίζοντας ΝΑΙ στον προϋπολογισμό της χρεοκοπίας για το 2009 (με πρόβλεψη για έλλειμμα μόλις στο 2% του ΑΕΠ!) έκλεινε την ομιλία του στη Βουλή τονίζοντας: «Αυτόν το φόβο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο οποίος είναι διάχυτος σήμερα στην ελληνική κοινωνία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα, με ειλικρίνεια, με υπευθυνότητα, την οποία εγγυάται μόνο η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή». Το αφήνω ασχολίαστο. Σήμερα καυχιέται ότι μας είχε προειδοποιήσει έγκαιρα και ο ίδιος! Πότε; Το έλλειμμα για το 2008 τελικά μετρήθηκε στο 9,8% του ΑΕΠ. Όπως ακριβώς το είχε πει ο Καραμανλής «το έλλειμμα μειώνεται»! Αυξανόμενο!


Ο Καραμανλής με διάγγελμά του στις 5/2/2009 για τη διεθνή κρίση κομπορρημονούσε «αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε χωρίς ωραιοποιήσεις και αυταπάτες αποφασιστικά, επίμονα, υπεύθυνα» και υπόσχεται 1. διατήρηση της ανάπτυξης 2. συγκράτηση των δαπανών μηδενισμό της σπατάλης δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής 3. στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Θα θα θα θα...


Τέλος Φεβρουαρίου ο προϋπολογισμός είχε γίνει ήδη κομφετί, το κρυφό έλλειμμα τρέχει τρελά, το χρέος καλπάζει, η ΕΕ πιέζει για σκληρά μέτρα και η κυβέρνηση προαναγγέλλει για πολλοστή φορά νοικοκύρεμα και αναφέρεται στο δωδεκάλογο περιστολής δαπανών με περικοπές στις αποδοχές golden boys και διοικητών, 10% μείωση δαπανών στα υπουργεία, μαχαίρι στις προσλήψεις, μηχανογράφηση στη συνταγογράφηση, ενιαία υπηρεσία καταβολής αποδοχών των δ.υ., μείωση του κόστους γραφειοκρατίας κατά 25%. Ασπιρίνες. Ούτε για τον πυρετό. Όμως ακόμη και αυτά τα ελάχιστα μέτρα αναγγέλθηκαν μεν, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. «Άσ’ το για αργότερα»! 


Τα περισσότερα τα υλοποίησε η κυβέρνηση Παπανδρέου μετά. Ο Καραμανλής και η ΝΔ ενώ είχαν τους αριθμούς και τα στοιχεία τα έκρυβαν και δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να διορίζουν και να φλυαρούν για «θωρακισμένη οικονομία».


Το πρωτογενές έλλειμμα το 2009 ήταν 24 δις


Την 1 Μαρτίου 2009 ο πρθ στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των εργασιών του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες αναφέρει «Θα ξεκινήσω με μία αναφορά που κάνατε στο δανεισμό. Και αυτό είναι ανάγκη να ξεκαθαριστεί. Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε και δεν αντιμετωπίζει ούτε σήμερα κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους της, στην εξυπηρέτηση των δανειακών της αναγκών. Η δανειοληπτική ικανότητα της χώρας δεν αμφισβητείται από κανέναν». Μόνο που δεν πέφτουν οι σοβάδες από το κτίριο! Αλλά ο Μπαρόζο και οι σύντροφοί του στην επιτροπή εξακολουθούν να τον καλύπτουν. Τα ελλείμματα (μαζί με πληρωμές τόκων) που άφησε η ΝΔ το 2008 και 2009 φτάνουν τα 60 δις, σε 2 χρόνια τα ελλείμματα ήταν σχεδόν όσο ένας κρατικός προϋπολογισμός. Και ο Καραμανλής μάς κορόιδευε ότι με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ αξίας 2,5 δις (εάν δεν τα άφηνε και πάλι για αργότερα) θα έσωζε τη χώρα σε 2 χρόνια!  


Ούτε ο Χάρι Πότερ Σαμαράς, ούτε καν ο Τσίπρας με τα ταμπούρλα, δεν ξεφτίλισαν τόσο πολύ τους αριθμούς. Αντί να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα του 2008 των 12 δις το έκρυβε και το φούσκωνε 2,5 δις κάθε μήνα το 2009 φουσκώνοντας συντάξεις, μισθούς, προμήθειες, διορισμούς, και κορόιδευε για παπαγαλάκια, διπλασιάζοντας το πρωτογενές έλλειμμα το 2009 στα 24 δις. Ακόμη και αν το 2010 κάποιος Χάρι Πότερ μπορούσε να κρύψει τα ελλείμματα, το κράτος θα έπρεπε να δανειστεί επιπλέον 24 δις για να μείνουμε στα ίδια με την προηγούμενη χρονιά. Τα 2,5 δις του Καραμανλή δεν έφταναν ούτε για ασπιρίνες. Και κάποιοι ακόμη και τώρα ξεδιάντροπα μας παπαγαλίζουν ότι η ΝΔ έγκαιρα είπε την αλήθεια! Η ΝΔ μέχρι και το 2012 που ο αρχιτέκτονας «του αντιμνημονίου» κος Σαμαράς ανέλαβε τη διακυβέρνηση αρνιόταν ότι είχαν αφήσει έλλειμμα 24 και 36 δις σε 2 χρονιές μόνο, και ψεκάζονταν για έλλειμμα 6%.


Έχω γράψει το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου πριν χρόνια, και το είχα αφήσει σε ένα αρχείο με τη λογική ότι τα χρόνια περνάνε, οι πολίτες πάμε μπροστά, το παρελθόν ανήκει στην ιστορία, και ότι το κείμενο δεν χρειάζεται να ανέβει. Και όμως στο 2017 ακόμη συζητούμε για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο, κυνηγάμε δικαστικά ακόμη τον Γεωργίου της Ελστατ, και ψεκάζουμε ακόμη διάφορες ασυναρτησίες για να αποκρύψουμε τις δικές μας ευθύνες, αλλά κυρίως για να αποκρύψει η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης τις δικές τους ευθύνες.  


Στις άλλες τρεις χώρες που μπήκαν σε μνημόνια οι εμπρηστές παραδέχτηκαν την καταστροφή που έκαναν και το «βούλωσαν» και έβαλαν πλάτη στους διάδοχους τους ώστε να βγουν από το λούκι. 


Στην Ελλάδα είμαστε ακόμη σε μνημόνια και θα συνεχίσουμε για πολύ ακόμη, και οι εμπρηστές συνεχίζουν να κατηγορούν τους «πυροσβέστες», τους πολίτες, την ΕΕ, τους νέους πολιτικούς, τα νέα κόμματα, ότι αποκάλυψαν την αλήθεια, και να διεκδικούν και πάλι την εξουσία για να συνεχίσουν το πάρτι που άφησαν στη μέση.  


Και αν κοιτάξουμε προς την εξουσία θα διαπιστώσουμε ότι τα ίδια πρόσωπα που χρεοκόπησαν τη χώρα τότε βρίσκονται και πάλι μπροστά είτε σε υπουργεία, είτε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, και πολλοί βαρόνοι της ΝΔ κρυφά ή φανερά συγκυβερνούν με τον κο Τσίπρα και τον κο Καμμένο.  


Και ο κος Μητσοτάκης συνεχίζει να παριστάνει ότι δεν τρέχει τίποτα και υπόσχεται και αυτός ανώδυνες λύσεις.  


Μπορούμε να σκεφτούμε πόσες δραχμές θα μετράγαμε σήμερα για πιτόγυρα, αν στις εκλογές του 2009 είχε νικήσει η ΝΔ του κου Καραμανλή;  


Ή να σκεφτούμε για λίγο τι θα είχαμε προλάβει αν στις εκλογές του 2007 δεν είχαμε ψηφίσει να συνεχιστεί το πάρτι; 


Με τα αν δεν διορθώνεις τίποτα από ό,τι έχει συμβεί, αλλά μπορείς να αποφύγεις την επανάληψη του ίδιου λάθους ή να προκαλέσεις τις αλλαγές που χρειάζονται.  




Στις 5/03/2009 ο Καραμανλής αποφασίζει να παίξει την παπάτζα προφίλ συναίνεσης (μετάφραση: οδηγώ το πλοίο προς το παγόβουνο ολοταχώς αλλά κρύψτε το και βάλτε πλάτη), και συγκαλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να τους «ενημερώσει» και να του προσφέρουν άλλοθι στην αποτυχία του. 


 Εννοείται ότι ...
και πάλι δεν τους λέει την αλήθεια, και δεν τον εμπιστεύεται κανένας τους, και στο διάγγελμά του μετά αναφέρει σχεδόν τα ίδια με το διάγγελμα του προηγούμενου μήνα:  
«Για την κυβέρνηση δίλημμα δεν υπάρχει. Έχουμε επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας. Και σε αυτό το δρόμο επιμένουμε. Για μας η οικονομία, ειδικά τώρα, είναι μεγάλη εθνική υπόθεση. Ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης και να εργαστούμε σκληρά για μια καλύτερη επόμενη ημέρα»


Και φυσικά συνεχίζει τα γνωστά ψέματα «τα προηγούμενα πέντε χρόνια, μειώσαμε το δημόσιο έλλειμμα, περιορίσαμε την ανεργία, πετύχαμε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρωζώνης». Ενώ αραχτός είχε αυξήσει το έλλειμμα και το χρέος και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε high score, σαν να έπαιζε στην κονσόλα του playstation.


Στη συζήτηση στη Βουλή την επόμενη ημέρα ο Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές αναφέρει: «Μπορεί να χρεοκόπησε η ΝΔ, αλλά δεν θα αφήσουμε να χρεοκοπήσει και η χώρα». Και ο Καραμανλής απαντά ότι το αίτημα για εκλογές είναι ανιαρό και ότι «το ΠΑΣΟΚ οφείλει έστω και τώρα, έστω και μετά τα χθεσινά να δείξει υπεύθυνη στάση να συναινέσει. Το “όχι” σε όλα δεν είναι υπεύθυνη στάση». Θυμίζει σαν να παίζει prequel 2017 Τσίπρας - Μητσοτάκης;


Λίγες ημέρες μετά στις 11 Μαρτίου η Moody’s εκτιμά στα 32 δισ. ευρώ το επιπλέον ποσό που θα χρειαστεί να δανειστεί η Ελλάδα μέσα στο 2009 και καρφώνει σε όλους ότι το Ελληνικό Δημόσιο για το 2009 θα πρέπει να δανεισθεί κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 12,7% του ΑΕΠ και αποτελούν το 32% των συνολικών εσόδων του. Προβλέπει ότι το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου θα προσεγγίσει τα 58 δισ. ευρώ. Αντί για 43,7 δισ. που ήταν ο στόχος του οικονομικού επιτελείου. Έναντι 45,5 δισ. που δανειστήκαμε το 2008 και 37,8 δισ. ευρώ το 2007. Μας έχουν πάρει χαμπάρι και εμείς σφυρίζουμε κλέφτικα. Η κυβέρνηση συνεχίζει το «άσ’ το για αργότερα’» γιατί έχει και ευρωεκλογές. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. 


Οι δαπάνες του Δημοσίου είχαν εκτοξευθεί


Οι δαπάνες του Δημοσίου είχαν εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του κρατικού προυπολογισμού σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εκτιναχθεί στα 6,9 δισ. ευρώ το πρώτο 3μηνο. Στην 30/5/2009 η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύει την Αόφαση του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2009 σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα για το 2007 και 2008 και ενεργοποιείται η ∆ιαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος. 


Τον Απρίλιο η ευρωπαϊκή επιτροπή προειδοποιεί για έλλειμμα για το 2009 στο 5,1% του ΑΕΠ. Τον Μάιο του 2009 η Λανγκάρντ, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ρώτησε τον κο Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια δείπνου, αν έχει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που ερχόταν. Κι εκείνος πήρε ένα μολύβι, έγραψε πάνω σε μια χαρτοπετσέτα τα μέτρα που θα έπαιρνε η κυβέρνηση Καραμανλή μετά τις ευρωεκλογές και της το έδωσε. Η Λανγκάρντ έπαθε κοκομπλόκο.


Στις 18/5/2009, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς δηλώνει: «Το 2004 το έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν πάνω από 7% του ΑΕΠ, ενώ όλες οι άλλες χώρες είχαν ελλείμματα πολύ μικρότερα από το 3%. Σήμερα, μέσα στη διεθνή κρίση και εξαιτίας της, το δημοσιονομικό μας έλλειμμα υπολογίζεται γύρω στο 4-4,5% για το 2009, ενώ για τις περισσότερες χώρες κυμαίνεται από 5% μέχρι 13%! Φανταστείτε: Σήμερα, μέσα στην κρίση, η Ελλάδα έχασε έδαφος λιγότερο απ’ ό,τι οι εταίροι της. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, πράγματι, θωράκισε την οικονομία. Κι αυτό φάνηκε όταν προέκυψε η διεθνής κρίση». Αφου διορίστηκε η μισή Καλαμάτα στο μουσείο της Ακρόπολης είμαστε πια σε διάθεση lalala land!


Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 στις ευρωεκλογές η ΝΔ μένει πίσω 4% από το Πασόκ. Στα διαφημιστικά μηνύματα προεκλογικά όλοι θυμόμαστε τα παπαγαλάκια της ΝΔ ως απάντηση στα ερωτήματα και την αγωνία των πολιτών για την οικονομική κρίση. Ποια κρίση; Η κυβέρνησή μας έχει μεριμνήσει για όλα! Θωρακισμένη οικονομία και μαξιλαράκι 8 δις, διαφήμιζε η ΝΔ. Για την έλλειψη σχεδίου στην αντιμετώπιση της κρίσης η κυβέρνηση απαντούσε με τα παπαγαλάκια.


Με βάση τα στοιχεία του 1ου τριμήνου 2009, η Ελλάδα βαδίζει προς την πτώχευση


Τον Ιούνιο του 2009 ο Χοακίμ Αλμούνια, επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, δήλωσε ότι η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του 1ου τριμήνου 2009 βαδίζει προς την πτώχευση και ότι το έλλειμμά της θα υπερβεί στο τέλος του έτους το 10% του ΑΕΠ». Ο υπ. Οικονομικών της χαρτοπετσέτας κος Παπαθανασίου ανακοινώνει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ (0,8% ΑΕΠ) για να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για 3,7%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι αυτά τα μέτρα δεν φτάνουν, ενώ δεν είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα. Αυτό αποτυπώνεται σε κείμενο της 2/7/2009 στο Eurogroup. Εκεί προβλέπεται ότι το έλλειμμα του 2009 θα ξεπεράσει το 10%. Το κείμενο αυτό κρατήθηκε κρυφό από την ελληνική κοινωνία και δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση της ΝΔ. Τα 56 δισ. της πρόβλεψης της moodys για όλη τη χρονιά, τα είχαμε φάει μέχρι τον Ιούλιο και το Υπουργειο Οικονομικών δανείζεται με τρελούς ρυθμούς σαν να μην υπάρχει αύριο. Για πρώτη φορά μετά από τα χρόνια της δραχμής δανείζεται με έντοκα γραμμάτια μικρής διάρκειας για να κρύβει το έλλειμμα. Μέχρι τον Ιούλιο είχαν δανειστεί 7,5 δισ. ευρώ με έντοκα γραμμάτια, ενώ μέχρι τότε κάθε χρόνο δανείζονταν με έντοκα γραμμάτια μόλις 0,5 δις ευρώ. Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει έκδοση για 10ετές ομόλογο λόγω του φόβου να μην καλυφθεί. Για να μην ξεφύγουν τα επιτόκια ή για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μην καλυφθούν οι εκδόσεις ομολόγων από τους επενδυτές οι εκδόσεις γίνονται πια μέσω κοινοπραξιών τραπεζών και όχι με ανοιχτές δημοπρασίες.


Στις 28 Αυγούστου 2009, με πραγματικό δημόσιο έλλειμμα 9%+ (μέχρι τότε), κράτος σε πλήρη διάλυση, πλαστά στατιστικά στοιχεία στην ΕΕ, χρέος 300 δις ευρώ, ύφεση 4%, ποιος «μεταρρυθμιστής» πολιτικός έλεγε «οι πρόωρες εκλογές αυτή τη στιγμή θα έκαναν πολύ κακό στην παράταξη»; 


 Θα έκαναν κακό στην παράταξη! (Ποιος ενδιαφέρεται για τον τόπο και τους πολίτες, το ζήτημα είναι η παράταξη!)  


Να, σας βοηθήσω, είναι ο ίδιος «μεταρρυθμιστής» που σήμερα φωνάζει για εκλογές για το καλό του τόπου (και της παράταξης;), και ζητά από το Μαξίμου να διεξαχθούν με σταυρό, και όχι με λίστα. Χωρίς να έχει κανένα πρόγραμμα, χωρίς να απαντά για το QE, χωρίς να έχει κανένα σχεδιασμό για το ασφαλιστικό και τους ανέργους. Ναι, ο κος Κυριάκος Μητσοτάκης!


Ο Καραμανλής βλέπει ότι οι αγορές κλείνουν και ότι το 2010 έχει να βρει 25 δισ. για αποπληρωμές χρέους και 12 δισ. για τόκους και ότι το πρωτογενές έλλειμμα τρέχει στα 24 δισ., το χρέος έχει φτάσει 300 δις, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 15%, έχει κάνει 865 χιλ. προσλήψεις συνολικά, το δημόσιο χρωστάει πληρωμές 16 δις σε ιδιώτες, η οικονομία ήταν σε ύφεση 3,5 με 4%, η ανεργία αυξανόταν στο 9,5%, και στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 συναντά τον κ. Προβόπουλο που τον ενημερώνει για το διψήφιο έλλειμμα και το απόγευμα προκηρύσσει εκλογές απόδρασης με αιτιολογία ότι το Πασόκ δεν συναινεί στην εκλογή ΠτΔ τον Μάρτιο το 2010 και η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί και υπόσχεται μία από τα ίδια, νοικοκύρεμα οικονομικών, πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, διαρθρωτικές αλλαγές, και το τερματίζει καθησυχάζοντάς μας: «Βεβαίως, οι επιπτώσεις της κρίσης θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο επώδυνες, αν η οικονομία τα τελευταία χρόνια δεν είχε κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου. Βήματα, που λειτούργησαν ως ασπίδα στις χειρότερες συνέπειες της κρίσης. Γι’ αυτό η ύφεση δεν υπήρξε τόσο βαθιά όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» Οι υπουργοί ξεκινούν πάρτι διορισμών, ο σώζων εαυτώ σωθητω.


Στο debate των 6 πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ το 2009 ο Καραμανλής είπε και πάλι ψέματα


Στο debate των 6 πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ ο Παπανδρέου ρωτάει τον Καραμανλή αν υπάρχει κρυφό έλλειμμα, «θέλω να μου πείτε αν αυτά τα νούμερα, αυτοί οι αριθμοί είναι πραγματικοί, αν είναι αληθινοί ή αν κρύβονται άλλοι αριθμοί τους οποίους εμείς θα ανακαλύψουμε», και εκείνος αποκρύπτοντας και πάλι την αλήθεια απαντά «Κύριε Παπανδρέου, τους αριθμούς τους γνωρίζετε, αλλά η κρίση που βιώνουμε σε όλη την Ευρώπη επιβάλλει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις».  


Ακόμη και όταν ρωτήθηκε ενώπιον των τηλεθεατών ο Καραμανλής είπε και πάλι ψέματα. Οι πολίτες πήγαμε στις κάλπες με τον πρθ να λέει ότι το έλλειμμα του έτους θα είναι 6%, και όχι 15,6% όπως αποδείχθηκε. Κάπου ξέχασε σχεδόν 24 δις! 


Στις 28/09/2009 ο Παπαθανασίου αναφέρεται σε έλλειμμα 8% «αν εφαρμοσθούν όλες οι πολιτικές που έχουμε ανακοινώσει, το έλλειμμα θα περιορισθεί στο 6%... Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρουμε μέτρα για να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 7,5 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και κατά 12,5 περίπου δισ. στη χειρότερη». Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Καραμανλής στη ΔΕΘ (η φορολόγηση σκαφών, το ΕΤΑΚ, η τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, το νέο σύστημα είσπραξης βεβαιωθέντων χρεών κ.λπ.) με το ζόρι φτάνουν τα 2 δις. Η καταστροφή δεν μαζεύεται. Για να εξοικονομήσει 8 δισ. στο τελευταίο 3μηνο σημαίνει ότι το κράτος δεν θα έπρεπε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις! Ταμειακά το έλλειμμα όμως έχει ξεπεράσει το 10%. Το ξέρει αλλά το αποκρύπτει. Και το τερμάτισε υποσχόμενος ότι θα μαζέψει 1,5 δισ. ευρώ από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων! Τα νούμερα γράφονταν στην τύχη, χωρίς καμία σχέση με την οικονομική πραγματικότητα, απλά για να παριστάνουν ότι ο καραμανλής και η ΝΔ «είπαν την αλήθεια».


Έχουν περάσει 7 χρόνια και ακόμη συζητάμε για τα βασικά. Ο Καραμανλής μπορούσε να πάρει τα μέτρα και να μετά να πάει σε εκλογές. Ή μπορούσε να πάρει τα μέτρα και να περιμένει την προεδρική εκλογή τον Μάρτιο του 2010, όπως έκαναν οι σαμαροβενιζέλοι. Πρώτα έπεσαν στη Βουλή και μετά έγιναν εκλογές. Μπορούσε να κάνει τις εκλογές τον Μάιο του 2009 μαζί με τις ευρωεκλογές πριν τα οικονομικά ξεφύγουν τελείως. 


Δεν το έκανε. Άσ’ το για αργότερα. 


Μπορούσε να κάνει πολλά, δεν έκανε τίποτα, ούτε όταν έριξε τον τιτανικό στο παγόβουνο, ούτε τα 5μισι χρόνια πριν της ανέμελης και επικίνδυνης διακυβέρνησής του. 


Όσες φορές είπε ότι θα πάρει μέτρα μείωσης του ελλείμματος, έκανε το ακριβώς αντίθετο, αύξανε το έλλειμμα και παρέπεμπε τα μέτρα στο μέλλον, στον επόμενο. 


Δεν είπε καμία αλήθεια. Είπε ψέματα. 


Δεν έχασε τις εκλογές το 9 γιατί είπε «αλήθειες», προκήρυξε εκλογές ενώ ήξερε από τα γκάλοπ ότι ήταν πίσω τουλάχιστον 6%, έχασε γιατί οι πολίτες είχαν κουραστεί με τα ψέματα και τις παλινωδίες του. 


Μπορούσε να μην αποδράσει, αλλά να πάρει τα μέτρα και να προσπαθήσει να διορθώσει την οικονομία όπως είχε υποσχεθεί τόσες φορές. Δεν τον εμπόδιζε κανείς. Μόνο η ανικανότητά του. Όσους βουλευτές είχε (153), τόσους έχουν και οι Τσιπροκαμμένοι τώρα, και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βαράνε άδικα και σκληρά μέτρα.  


Ότι στην ΝΔ κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι μεταρρυθμιστές τον βλέπουν σαν τοτέμ ακόμη και τώρα είναι ντροπιαστικό και για τους ίδιους και για τους ψηφοφόρους και για τους πολίτες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν στις εκλογές του οκτωβρίου του 2009 είχε εκλεγεί πάλι πρωθυπουργός σήμερα θα ήμασταν εκτός ευρωζώνης, Grexit με δραχμή και θα τρώγαμε βελανίδια.




Στις 29/9/2009, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, τα ΜΜΕ αποκαλύπτουν «κρυφό» δανεισμό 7 έως 10 δις μέσω βραχυχρόνιου δανεισμού Eurocommercial Papers (ECPs), διάρκειας λίγων ημερών ή λίγων εβδομάδων για να καλύψουν άμεσες ταμειακές ανάγκες μέχρις ότου πραγματοποιήθουν κανονικές εκδόσεις ομολόγων ή εντόκων γραμματίων. Έτσι ο μέχρι τότε κρατικός δανεισμός ξεπερνά τα 65 δις ευρώ. Όμως η ΝΔ διατυμπάνιζε από την άνοιξη πριν τις ευρωεκλογές ότι το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου είχε ολοκληρωθεί και πως είχαν δανειστεί και 8 δισ. ευρώ επιπλέον μαξιλαράκι για το ενδεχόμενο επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. 


Ο κος Παπαθανασίου έλεγε στις 5 Μαΐου 2009 «Για να θωρακίσουμε, όμως, τη χώρα απέναντι σε μια ενδεχόμενη νέα επιδείνωση της κρίσης, αποφασίσαμε, αν και δεν τα έχουμε ανάγκη, να προχωρήσουμε στην άντληση επιπλέον 8 δισ. ευρώ, φθάνοντας το συνολικό δανεισμό του έτους στα 50 δισ. ευρώ. Δημιουργούμε ουσιαστικά ένα μαξιλάρι ασφαλείας, λειτουργώντας υπεύθυνα και με κινήσεις που εξυπηρετούν το συμφέρον της χώρας». Κανένα απολύτως στέλεχος της ΝΔ και τότε και τώρα δεν παραδέχεται ότι λένε ψέματα.


Στις 30/09 ο Παπανδρέου στη συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο υπόσχεται ότι θα περικόψει τις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου και ότι «Εμείς έχουμε ένα άμεσο πρόγραμμα 2,5 -3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πάει για την ανάταξη της οικονομίας. Αυτά τα 2,5 δις ευρώ θα βρεθούν, πρώτα απ’ όλα διότι αν δεν κάνουμε την ανάταξη της οικονομίας, θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης. Και αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, αν δεν υπάρξει ανάταξη, δεν θα υπάρχουν έσοδα για το ίδιο το κράτος» Το «λεφτά υπάρχουν» που τον κατηγορούσαν μετεκλογικά στη μονταζιέρα της ΝΔ ήταν όλα και όλα 3 δις! Στο διαφημιστικό της μήνυμα τότε η ΝΔ έλεγε ότι ο Παπανδρέου υπόσχεται ψίχουλα μόνο 3 δις. Η πλάκα είναι ότι μια κουκουρούκου ασυνάρτητη απάντηση στο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά» την έδινε ο κος Ψυχάρης στο «Βήμα» με πρωτοσέλιδο άρθρο του στις 15/9. Η ζωή μάς κάνει πλάκα. Μετά έφαγε πόρτα για το δάνειο στην Εθνική Τράπεζα από τον Παπανδρέου και έκανε και αυτός κολοτούμπα στον αρχιτέκτονα του αντιμνημονίου και μετά στη γάτα Ιμαλαΐων. 


O Παπανδρέου έχει τεράστιες ευθύνες για τη διαχείριση και για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του 1ου μνημονίου (αν και δεν πιστεύω ότι κάποιος θα τα πήγαινε καλύτερα, από ό,τι αποδείχτηκε, από τους διαδόχους του πρωθυπουργούς), αλλά δεν θα τον κατηγορήσουμε ότι αυτός χρεοκόπησε τη χώρα. 


Με τα μνημονιακά μέτρα που πήρε το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από το 10,2% του Καραμανλή στο 5,6% το 2010 και στο 3,2% το 2011. Τη χώρα οικονομικά την χρεοκόπησε η συσσώρευση ελλειμμάτων κατά την ανέμελη διακυβέρνηση του Καραμανλή και της ΝΔ. Είχε προηγηθεί η ηθική χρεοκοπία με το «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα» και το χρηματιστήριο της 2ης 4ετίας του κου Σημίτη, και το πάρτι (διαρκείας) στις 7 του Μάρτη της ΝΔ.


Οι οικονομικοί σύμβουλοι του Παπανδρέου υπολόγιζαν ότι θα μάζευαν περίπου 3 δις από τα ανείσπρακτα 31 δις (αυτά που τώρα έχουν σκαρφαλώσει στα 93 δις!) οφειλών προς το δημόσιο.
 

Σχεδόν τόσα υπολόγιζε και η κυβέρνηση Καραμανλή, όπως δήλωνε σε συνέντευξή του στο «Έθνος» στις 29/9 ο κος Παπαθανασίου ότι από τα 31 δις ανείσπρακτους φόρους βεβαιωθέντα χρέη «είναι γνωστό ότι από αυτά, μόνο τα 7 ως 8 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν και όχι άμεσα. Έχουμε θέσει ως στόχο να εισπραχθούν από αυτά 1,8 δισ. ευρώ το 2009 και άλλα τόσα το 2010». Από το Πασόκ ο κος Γ. Παπακωνσταντίνου ρωτούσε τη ΝΔ ότι «μέχρι προχθές, το έλλειμμα ήταν στο 6%. Σήμερα, μαθαίνουμε ότι μάλλον έχει πάει στο 8%» και διερωτήθηκε «στον επόμενο τόνο, το έλλειμμα πόσο θα είναι;». Στα διαφημιστικά των εκλογών η ΝΔ κατηγορεί το Πασόκ ότι θα δώσει ψίχουλα, ενώ αυτή έδωσε γενναίες αυξήσεις. 


Την ίδια ημέρα 30.09.2009 στο Reuters, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ το 2011 και γελάνε μέχρι και τα τσιμέντα. Ούτε μία στο εκατομμύριο, που θα έλεγε και ο Τσίπρας. Τη μείωση του ελλείμματος τουλάχιστον κατά 4,5 δισ. ευρώ το 2010 και 5 δισ. ευρώ το 2011, θέτει ως στόχο της ΝΔ, εφόσον εκλέγει κυβέρνηση την 4η Οκτωβρίου. Αλλά οι αγορές ουσιαστικά είναι κλειστές πια για την Ελλάδα.


Μόλις 2 ημέρες πριν τις εκλογές το ελληνικό κράτος στέλνει edp nοtification στην ΕΕ για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ το 2009! Αναφέρεται σε έλλειμμα στα 15 δις ευρώ ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, που η κυβέρνηση κρατούσε στο συρτάρι κρυφά από τους πολίτες, το φανερό έλλειμμα ήταν ήδη 24 δις και αύξανε 2,5 δις ανά μήνα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο επίτροπος κος Αλμούνια θεωρούσε δεδομένο ότι το άνοιγμα θα κυμανθεί πάνω από 10% του ΑΕΠ, πάνω από τα 24 δισ. ευρώ. Και έκρινε ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να το μειώσει στα 14,5 δισ. ευρώ στο 6% που με στατιστική απάτη έδινε η κυβέρνηση. Το σημαντικότερο ήταν να παρθούν τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα έτσι ώστε την επόμενη χρονιά να μειωθεί σημαντικά γιατί η Ελλάδα με τέτοιες δανειακές ανάγκες ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα έβγαινε εκτός αγορών.


Στις 4 Οκτώβρη το Πασόκ του Παπανδρέου εκλέγεται κυβέρνηση.
 

Την ημέρα των εκλογών ο κεντρικός τραπεζίτης της ΤτΕ κος Προβόπουλος επιτέλους ανοίγει το στόμα του και η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» με πρωτοσέλιδο αναφέρει ότι το έλλειμμα είναι 10% και ότι ο Προβόπουλος «θα παραδώσει στοιχεία στον Παπανδρέου που δείχνουν ότι το δηµοσιονοµικό έλλειµµα θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ. Στο ποσοστό αυτό δεν περιλαµβάνονται τα µη καταγραφέντα χρέη και ελλείµματα που αφορούν στο κονδύλι των 15 δισ. ευρώ που χρωστά το δημόσιο προς τους προμηθευτές του, ενώ σε αυτό υπάγονται, µεταξύ άλλων, τα 6 δισ. χρέη προς νοσοκοµεία, ο πιστωτικός ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς, οι υποχρεώσεις του ∆ηµοσίου προς προµηθευτές και κατασκευαστές».


Με την ενδιάμεση έκθεση της Εθνικής Τράπεζας καθυστερημένα και μετεκλογικά στις 9 Οκτωβρίου 2009 οι έλληνες πολίτες πληροφορούνται ότι «Τον Μάρτιο του 2009 ενεργοποιήθηκε η ∆ιαδικασία Υπερβολικού Ελλείµµατος για την Ελλάδα. Το 2008 το έλλειµµα της γενικής κυβέρνησης διαµορφώθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ (σύµφωνα µε εκτιµήσεις της ΕΣΥΕ), ενώ εφέτος θα είναι πολύ υψηλότερο, όπως σαφώς προµηνύει η εξέλιξη κατά το εννιάµηνο Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου των καθαρών δανειακών αναγκών της κεντρικής κυβέρνησης σε ταµειακή βάση, οι οποίες έφθασαν στο 9,9% του ετήσιου ΑΕΠ (από 4,9% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα εµφανίσει και αυτό µεγάλη αύξηση εφέτος (από 99,2% του ΑΕΠ το 2008), καθώς ήδη στο τέλος Ιουνίου έφθασε στο 111,5% του ετήσιου ΑΕΠ».
Στην ΕΕ μας έχουν πιάσει με τα μαύρα βιβλία Καραμανλή, ο Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι το μετρημένο έλλειμμα μέχρι τότε είναι 12,6% και ο Γιούνκερ φρικαρισμένος με την κοροϊδία τόσων χρόνων με τα greek statistics του Καραμανλή αναφωνεί «The game is over, we need serious statistics».


Ένα μήνα μετά τις εκλογές ο Παπακωνσταντίνου ανακοινώνει μέτρα για τη συγκράτηση του ελλείμματος ύψους 1 δις και καταθέτει προϋπολογισμό για το 2010 με μέτρα 10 δις για τη μείωση του ελλείμματος κατά 3,6 μονάδες του ΑΕΠ. Απολύονται οι κομματικοί «αιχμάλωτοι» 95 χιλ. των προγραμμάτων stage στο δημόσιο. Όλοι όσοι λένε ότι η κυβέρνηση άργησε να πάρει μέτρα, όταν ανακοινώθηκε η κατάργηση των stage βγήκαν στα κάγκελα. Τα stage ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή υποστήριζε ότι επιδοτούνταν από προγράμματα της ΕΕ, τελικά χρηματοδοτούνταν με 500 εκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.


 Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν η διεθνής κρίση, όπως έλεγε η ΝΔ, το πρόβλημα της χώρας ήταν η διαχείριση της οικονομίας στα 5μισι χρόνια ανέμελης διακυβέρνησης.


Η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές του ’09 το έριξε στα τσάμικα.
 

Και στη μονταζιέρα της τα τρολ της έστησαν το post truth «λεφτά υπάρχουν» μετεκλογικά, και οι ψηφοφόροι της αντί να επιλέξουν την Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές και να βάλουν πλάτη να διορθώσουν τα λάθη της ανέμελης διακυβέρνησης Καραμανλή, επέλεξαν τον λαϊκιστή Σαμαρά ευελπιστώντας στη ρεβάνς και στην πράσινη παρένθεση. Πάντα πρώτα το κομματικό συμφέρον.  


Μετά ήλθαν οι μέλισσες του φανατισμού, του διχασμού, της αμφισβήτησης των στατιστικών και του πραγματικού ελλείμματος, της ΑΟΖ, των πετρελαιοπηγών, των λεφτόδενδρων από Κίνα και Ρωσία, του αντιμνημονίου, της συμπόρευσης με τους ακροδεξιούς και την «παλαβή» εθνολαϊκιστική «αριστερά», τα 18 δις ισοδύναμα μέτρα των Ζάππειων 1, 2, 3. Και μετά την κολοτούμπα ήλθε το «ουδείς αναμάρτητος»!


Ποιος πολιτικός αρχηγός στις 6 Μαρτίου φέτος στη συνάντηση των τομεαρχών του κόμματός του είπε: «Αντιπαρατάσσουμε τον ορθό λόγο απέναντι στο λαϊκισμό, τη σοβαρότητα απέναντι στην ανευθυνότητα, την ενότητα του έθνους και τον σύγχρονο πατριωτισμό απέναντι στις τεχνητές διαιρέσεις και τους ψεύτικους διχασμούς. Όσο και αν αυτό σε κάποιους δεν αρέσει, αυτή είναι η αποστολή μας και θα την υπηρετήσουμε με συνέπεια»;  


Να βοηθήσω, είναι αυτός που αποδεικνύοντας στην πράξη τι εννοεί ως ορθό λόγο και σοβαρότητα, στις 3 Μαρτίου στους Δελφούς είπε για το μνημόνιο «Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, πιθανότατα, είχε στόχο να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες» !!!! Φστττ, ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε! Το ίδιο ακριβώς είχε υποστηρίξει και τον Ιούνιο του 2010 «το Μνημόνιο αποτελεί τη «σωτηρία» των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων που κατέχουν ελληνικά ομόλογα»Όχι δεν είναι ο κος Λεβέντης, είναι ο «μεταρρυθμιστής» μέλλων πρθ κος Μητσοτάκης. 


Δεν θα έχει διαβάσει φαίνεται ότι η Ελλάδα το 2008 είχε πρωτογενές έλλειμμα 12 δις, και το 2009 24 δις ευρώ, και ότι δεν μας δάνειζε κανένας. Χωρίς τη δημιουργία της τρόκας και τη δανειακή της συμβολή η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει, οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν χαρτιά υγείας, θα χρωστούσαμε σε όλο τον πλανήτη, και οι ευρωπαϊκές τράπεζες πολύ απλά θα είχαν σωθεί από την ΕΕ με τα χρήματα του μνημονίου. Η ΕΕ επέλεξε να αναλάβει αυτή το χρέος μας. Θα μπορούσε να είχε επιλέξει αυτό που ζητούσαν κάποιοι, να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει (οικονομικά μόλις το 2% της ευρωζώνης), και να αναλάβει η ΕΕ άμεσα και αποτελεσματικά το χρέος που θα δημιουργούσε η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ήδη το κόστος που ανέλαβε η ΕΕ με την επιλογή να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα έχει φτάσει το τριπλάσιο κόστος και ρίσκο από το να έσωζε απευθείας τις τράπεζές της.


Η αντιπολιτευτική πολιτική του κου Μητσοτάκη είναι ίδια με αυτή που κατηγορεί στον Παπανδρέου.
 

O  κος Μητσοτάκης ζητά εκλογές από τον 3ο μήνα της εκλογής του, αρνείται να βάλει πλάτη, καταγγέλλει τον αντίπαλό του. Κάνει ακριβώς αυτά που κατηγορεί. Ο κος Μητσοτάκης κατηγορεί τον κο Τσίπρα για την καταστροφή και για αυτό θεωρεί ότι δεν πρέπει να συναινεί και διεκδικεί εκλογές. Φαντάζομαι ότι για τα ίδια ακριβώς θα κατηγορούσε και τον πρθ κο Καραμανλή το 2008-2009, αν θα ήταν αυτός τότε στην αντιπολίτευση! Κανένας πολιτικός δεν μπορούσε να δώσει και άλλη συναίνεση και εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που χρεοκόπησε τη χώρα και δραπέτευε με εκλογές. Ο λαϊκισμός είναι ο αντίπαλος που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα για να ορθοποδήσει. Και ο κος Μητσοτάκης ενώ εκλέχθηκε από πολίτες μη νεοδημοκράτες που τον ψήφισαν για την αντιλαϊκιστική και μεταρρυθμιστική του ατζέντα (είχε αντιγράψει κυριολεκτικά τις βασικότερες προτάσεις που είχε καταθέσει το Ποτάμι στις εκλογές), έχει ήδη κάνει κολοτούμπα και τρέφεται και τρέφει τον φτηνό λαϊκισμό, αποδεικνύοντας την αδυναμία του να προτάξει μια νέα πολιτική μεταρρυθμίσεων στο γερασμένο και πελατειακό κόμμα του. 


Αυτοί που τον είχαν ψηφίσει πιστεύουν ότι, αντί να αλλάξει αυτός το κόμμα του, το κόμμα άλλαξε εκείνον. Μοιραία το δημοσκοπικό του ποσοστό εξακολουθεί να είναι χαμηλό σε σχέση με την καταστροφή που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση Συριζανέλ και το αίτημά του για εκλογές έχει καταντήσει πια ανέκδοτο.


 Οι πολίτες ξέρουν ότι η λύση δεν είναι η ΝΔ, το Πασόκ ούτε οι Σύριζανελ, γιατί ο φτηνός λαϊκισμός των συντηρητικών κομμάτων κατέστρεψε τη χώρα. 


Ο Σύριζα δημοσκοπικά καταρρέει και όσους διορισμούς και να κάνει η πορεία δεν αντιστρέφεται, στο τέλος της 4ετίας η ΝΔ θα εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση με έναν αδύναμο ψεύτικο μεταρρυθμιστικό λόγο και πολλές υποσχέσεις και θα, αλλά οι πολίτες θα είναι και πάλι οι μεγάλοι χαμένοι. 


 Όμως ο μόνος δρόμος είναι άλλος. Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, ισχύει αυτό που λέει το Ποτάμι: «Στη χώρα της ψεύτικης ταμπέλας, πρέπει, αυτή τη φορά να δώσουμε την μάχη του περιεχομένου, το ερώτημα λοιπόν ήταν λάθος. Δεν νικήσαμε - δεν ηττηθήκαμε. Το πραγματικό ερώτημα είναι θα ηττηθούμε ή θα νικήσουμε;» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: