"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΠΙΣΤΗΜΗ και ΗΘΙΚΗ: Ποιος θα αποφασίσει για τον Τσάρλι;

Ποιος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για τη ζωή (και τον θάνατο) ενός μωρού; 


Οι γονείς του ή οι γιατροί του; 


Είναι το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει το δικαστήριο του Λονδίνου ενώπιον του οποίου θα εμφανιστούν οι γονείς του Τσάρλι, ενός βρέφους μόλις επτά μηνών το οποίο υποφέρει από μια ανίατη ασθένεια. 


Οι γιατροί του υποστηρίζουν ότι δεν έχει νόημα να το κρατούν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη. Αλλά οι γονείς του επιμένουν. 


 «Είναι μια από τις θλιβερές υποθέσεις που έχω κληθεί να δικάσω» σχολίασε ο δικαστής.


Ο Τσάρλι γεννήθηκε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου φαινομενικά υγιής. Αλλά έπειτα από οκτώ εβδομάδες άρχισε να χάνει δυνάμεις και βάρος. Οι γιατροί στο Great Ormond Street Hospital, το πιο φημισμένο παιδιατρικό νοσοκομείο του Λονδίνου, διέγνωσαν μια σπάνια γενετική ασθένεια, η οποία προκαλεί προοδευτική ατροφία στους μυς. Περιπτώσεις σαν του Τσάρλι έχουν εντοπιστεί μόλις 16 σε ολόκληρο τον κόσμο. Και θεραπεία, βεβαιώνουν οι γιατροί, δεν υπάρχει. Δεν θα ήταν καλύτερα λοιπόν να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη για να μην υποφέρει έως το αναπόφευκτο τέλος;


«Σοκαριστήκαμε από την πρόταση» θα δήλωνε στη Daily Mail η μητέρα του Τσάρλι. 


Οι γονείς του παιδιού είναι πεπεισμένοι ότι...
 η κατάσταση της υγείας του δεν είναι και τόσο δραματική μολονότι είχε αρνηθεί τον Τσάρλι και μια εξειδικευμένη κλινική στην Ισπανία. Και τώρα, ελπίζουν σε μια πειραματική θεραπεία στις ΗΠΑ. Χθες μάλιστα η Κόνι Γέιτς και ο Κρις Γκαρντ εμφανίστηκαν στην τηλεόραση του BBC: «Ο Τσάρλι μπορεί και κινεί τα χείλη του και τα χέρια του. Ανοίγει τα μάτια και μας κοιτάζει, αντιδρά. Δεν πιστεύουμε ότι υποφέρει».


Η ιστορία του Τσάρλι έχει συγκινήσει τους Βρετανούς, πολλοί από τους οποίους δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στην οικογένεια. «Οι γιατροί δεν μπορούν να παριστάνουν τους θεούς» σχολίασε ένας τηλεθεατής. 


Κι εκείνοι τι απαντούν; 


«Ο Τσάρλι έχει μια σπάνια και σύνθετη ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει αναγνωρισμένη θεραπεία. Πιστεύουμε ότι έχουμε εξαντλήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους γονείς με κάθε τρόπο, αλλά παράλληλα συστήνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο για τον Τσάρλι». Δηλαδή τον θάνατο;


Δεν υπάρχουν σχόλια: