"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Βιντεοπαιχνίδι στη Ρωσία ωθεί κορίτσια να αυτοκτονήσουν για να γίνουν νεράιδες !

Δεν έχει προηγούμενο ένα παιχνίδι όπου κυκλοφορεί στη Ρωσία μέσω ίντερνετ. 


Δίνει οδηγίες σε μικρά κορίτσια για το πώς να γίνουν «νεράιδες της φωτιάς» ανοίγοντας το γκάζι στην κουζίνα. 


Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και την υπόθεση ερευνούν οι αρχές αφού ουσιαστικά οι οδηγίες αυτές οδηγούν τα μικρά κορίτσια σε αυτοκτονία.


Το όλο σκηνικό μοιάζει με αστείο, βασισμένο σε μια παιδική σειρά με μικρές μάγισσες, καθώς προτείνει στα κορίτσια να ανοίξουν το γκάζι στην κουζίνα και να πουν «τις μαγικές λέξεις». Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι και πιο τρανή απόδειξη είναι η 5χρονη Sofia Ezhova που υπέστη σοβαρά εγκαύματα ακολουθώντας τις «οδηγίες».


Σύμφωνα με το μήνυμα που κυκλοφορεί στα social media, όπως το μεταφέρει η Daily Mail, οι οδηγίες είναι οι εξής: 
«Τα μεσάνυχτα, όταν όλοι κοιμούνται, σήκω από το κρεβάτι σου και κάνε τον γύρο του δωματίου τρεις φορές. Μετά πες τις μαγικές λέξεις ‘βασίλειο του Alfey, μικρές νεράιδες, δώστε μου τη δύναμη, σας το ζητώ’. Μετά πήγαινε στην κουζίνα ήσυχα, κανείς δεν πρέπει να σε καταλάβει αλλιώς η μαγεία των λέξεων θα χαθεί, άνοιξε το γκάζι στην κουζίνα, όλα τα μάτια. Αλλά μην τα ανάψεις, δεν θέλεις να καείς, έτσι δεν είναι; Μετά πήγαινε για ύπνο. Το μαγικό αέριο θα έρθει σε σένα, θα το αναπνέεις καθώς κοιμάσαι και το πρωί όταν ξυπνήσεις, πες ‘Ευχαριστώ Alfeya, έγινα νεράιδα’. Και θα έχεις γίνει μια αληθινή νεράιδα της φωτιάς».


Η αστυνομία έχει ήδη προειδοποιήσει για το «παιχνίδι» αυτό, ύστερα από καταγγελίες γονέων στην περιοχή Vladimir της Ρωσίας.


«Μπορεί να είναι κάποια μορφή ‘suicide game’. Αναζητούμε εκείνους που το διαδίδουν» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Οι ρωσικές αρχές εκτιμούν πως είναι πιθανό ο πραγματικός στόχος να είναι η πρόκληση πανικού στους γονείς.


Σε μια μηχανή αναζήτησης πάντως, τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν...
 δεκάδες χιλιάδες αναζητήσεις για το «πώς να γίνω νεράιδα».


«Ξύπνησα τη νύχτα και μου ήρθε έντονη η μυρωδιά του γκαζιού. Η κόρη μου, επτά χρονών, είχε μόλις βγει από την κουζίνα και είχε πάει στο δωμάτιό της. Είχε διαβάσει στο ίντερνετ πως έπρεπε να ανοίξει το γκάζι στην κουζίνα για να γίνει νεράιδα. Αν δεν είχα σηκωθεί, η οκταμελής οικογένειά μας δεν θα είχε ξυπνήσει το πρωί…» ανέφερε μια μητέρα.


Η Irina Yarovaya, μέλος της ρωσικής Βουλής, κατήγγειλε πως η νομοθεσία είναι ανεπαρκής σε τέτοια περιστατικά και πως πίσω από το όλο «παιχνίδι» δεν είναι ερασιτέχνες αλλά επαγγελματίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: