"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΣΥΡΙΖΟΔΡΑΧΜΟΛΑΓΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Oι Δραχμολάγνοι και το Ευρωσύστημα TARGET-2



Έξοδος από το ευρώ, προειδοποιεί ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, συνεπάγεται και πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους μέλους προς το ευρωσύστημα.  Στα 96 δις.ευρώ το ελληνικό χρέος. Απαντώντας πολύ προσεκτικά στις  ανακρίβειες που  εκστομιζουν διαφοροι αντιπαλοι του ευρω και αρα της ευρωζωνης, απευθυνόμενοι σε  ένα κοινό που αγνοεί σχεδόν τα πάντα περί την ΟΝΕ,  πριν λίγες εβδομάδες ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης κ. Μάριο Ντράγκι είπε, απλά και ξεκάθαρα, ότι «όποια χώρα θέλει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη θα πρέπει να τακτοποιήσει τις απαιτήσεις και τα χρέη της προς το σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης πριν κόψει τους δεσμούς».




Η σπάνια αναφορά στην πιθανότητα να φύγει κάποιο μέλος της ένωσης  απο την ΟΝΕ και την ευρωζωνη,έγινε από τον επικεφαλής της ΕΚΤ σε επιστολή του προς δυο Ιταλούς βουλευτές του κομματος Πεπε Γκριλο,το οποιο ειναι κατα του ευρω, και δημοσιοποιηθηκε  απο το Πρακτορειο  Reuters. Έρχεται δε σε μία συγκυρία που το αντιευρωπαϊκό πνεύμα στην Ιταλία και άλλα κράτη μέλη αυξάνεται, τροφοδοτούμενο από την απόφαση της Βρεταννίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολιάζει το πρακτορείο.
 

Αν μια χώρα φύγει από το ευρωσύστημα, οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της εθνικής κεντρικής τράπεζας στην ΕΚΤ πρέπει να εκκαθαριστούν στο σύνολό τους, αναφέρειο κ.Ντραγκι στην επιστολή. Με βάση τα στοιχεία στα τέλη Νοεμβρίου από το σύστημα πληρωμών Target-2, αυτό θα άφηνε την Ιταλία με λογαριασμό 358,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Διοτι το σύστημα καταγράφει τις ροές πληρωμών μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης,στις μεταξυ τους εμπορικες συναλλαγες.
 

Υπο αυτες τις συνθηκες,η απειλή διασυνοριακών πτωχεύσεων αποτελεί το στοιχείο στο οποίο αποδίδεται συχνά το γεγονός ότι η ευρωζώνη διατηρείται ακέραια, παρά την χρηματοπιστωτική κρίση. Καθώς αυτές οι πληρωμές εν γένει δεν διακανονίζονται, αδύναμες οικονομίες –περιλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας– έχουν αθροιστικά μεγάλες υποχρεώσεις στον Target-2, ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, με απαιτήσεις 754,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.



Οσο για την Ελλαδα,οφείλει στο συστημα μόνον 96 δις.ευρώ,τα οποια θα επρεπε να προστεθουν στο συνολικό χρέος της χώρας.
 

Οι ανισορροπίες του Target-2 χειροτέρεψαν τους τελευταίους μήνες, με τον οικονομολόγο του Harvard κ.Carmen Reinhart να προειδοποιεί για έξοδο κεφαλαίων από την Ιταλία. Στην επιστολή, ο Μ. Ντράγκι υποστηρίζει ότι οι ανισορροπίες οφείλονται στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, όπου πολλοί πωλητές είναι ξένοι επενδυτές με λογαριασμούς στην Γερμανία.


Ερώτημά μας: Οι εδώ δραχμολάγνοι και άλλοι “ειδικοι”  γνωρίζουν πόσα οφείλει η Ελλάδα στο Target-2 επιπλέον του συνολικού μας χρέους; 


 Γνωρίζουν ότι, σε περίπτωση αποχώρησής της από την ευρωζώνη, η χώρα αυτομάτως θα μείνει χωρίς εισαγωγές; 


Εχουν υπ’ όψη τους ότι η Ελλάδα έχει βαθμό οικονομικης αυτάρκειας 14%  και αρα η κατανάλωσή της εξαρτάται σε ποσοστό περίπου 86% από εισαγωγές; 


Μεταξυ των οποιων βεβαια και ζωτικες πρωτες ύλες,στρατιωτικο υλικο,κ.α. 


Τούς πληροφόρησε κανείς ότι...
 τα οφειλομενα ποσά στο Target-2 είναι αμέσως απαιτητά και άσχετα με οποιεσδήποτε άλλες ρυθμισεις για το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας? 


Εχουν ακουσει τιποτε για την περιφημη έκθεση Γιουνκερ περι των επιπτώσεων εξοδου μιας χωρας απο την ευρωζωνη και του κοινωνικου της κοστους?  


Αν όλα αυτά τούς είναι άγνωστα, τότε καλά θα κάνουν, πολύ ευγενικά, να μην αερολογουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: