"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΙΔΕΙΑ στην ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η «κουλτούρα έρευνας»


Η ειδησεογραφία μεταφέρει αυτές τις ώρες στις γραμμές της το όνομα του Γρηγόρη Σηφάκη. Και οι περισσότεροι από σας το ακούτε τώρα για πρώτη φορά. Κακώς. Ο καθηγητής Σηφάκης είναι ένας από τους σπουδαιότερους δασκάλους των ελληνικών γραμμάτων. Όχι μόνο στα δικά μας μίζερα χώματα, αλλά και διεθνώς. Έχει διδάξει στο ΑΠΘ, στο University of California, Los Angeles (δηλαδή στο UCLA), στο New York University και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, του οποίου έχει διατελέσει πρόεδρος. Επίσης έχει υπάρξει επισκέπτης καθηγητής στο Stanford και στο Ινστιτούτο Κλασσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ είναι επίτιμος διδάκτορας στα πανεπιστήμια Πατρών, Κύπρου και στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Υπάρχει και μία σειρά άλλων τίτλων και διακρίσεων, αλλά το θέμα μας δεν είναι η καριέρα του Γρηγόρη Σηφάκη. Το θέμα μας είναι η απόφαση του να φύγει από το πανεπιστήμιο και να πάει οριστικά στο σπίτι του.

Ο καθηγητής Σηφάκης ήταν μέχρι σήμερα πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Κρήτης -άμισθη θέση.  

Όταν άκουσε τον Νίκο Φίλη να λέει, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ότι τα πανεπιστημιακά συμβούλια έχουν αυτοκαταργηθεί, κάθισε στον υπολογιστή του και έγραψε μία επιστολή παραίτησης. Στην επιστολή απευθύνεται προς τον υπουργό. «Από τις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις σας συνάγεται αβίαστα ότι αγνοείτε ποιος είναι ο ρόλος των πανεπιστημιακών συμβουλίων διεθνώς ή ποιο υπήρξε το έργο τους στη χώρα μας - εννοείται ότι γνωρίζω καλύτερα τα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δεν αισθάνθηκα ποτέ ως τώρα να με υποτιμούν ή να με προσβάλλουν, κατά τη διάρκεια πενήντα χρόνων υπηρεσίας και ενασχόλησης με την ανώτατη παιδεία και επιστημονική έρευνα (σε αρκετά Πανεπιστήμια σε αρκετές χώρες).»

Ποιος έχει πρόβλημα μετά από αυτό; 

 Σίγουρα δεν το έχει ο καθηγητής Σηφάκης. Πήγε στο σπίτι του και γλίτωσε από όλα αυτά. Φορτώθηκαν, κάπως, οι ώρες από τα τηλεφωνήματα φίλων και συναδέλφων, αλλά από Δευτέρα θα είναι εντάξει.  

Πρόβλημα δεν έχει ούτε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Φίλης. Σιγά μην έχει! Δεν θα κάνει το λάθος να σχολιάσει δημοσίως την παραίτηση και, αν χρειαστεί, όλο και κάποιος «κύκλος» θα αμφισβητήσει κίνητρα και επιχειρήματα του Γρηγόρη Σηφάκη. Άλλωστε ο Φίλης είναι συνεπής προς το κομματικό του ακροατήριο και αυτό μετράει.   Ακόμα και αν τα πανεπιστημιακά συμβούλια δεν έχουν αυτοκαταργηθεί, όπως ισχυρίστηκε στη Βουλή, δεν έχει καμία αναστολή να τα καταργήσει ο ίδιος. Αυτόν το δρόμο χάραξε ο προκάτοχος του στο υπουργείο, αυτό απαιτεί και το κόμμα. Διότι τι κάνουν τα συμβούλια;  

Ελέγχουν διοικητικές πράξεις, συγκροτούν συστήματα αξιολόγησης, προωθούν διαδικασίες που υιοθετούνται από τα πανεπιστήμια του δυτικού κόσμου. Όμως αυτό περιορίζει το ρόλο των «παιδιών», δηλαδή των κομματικών παρατάξεων, ενώ ανοίγει το εύρος των αρμοδιοτήτων στη διοίκηση του πανεπιστημίου. Και όσο περισσότεροι εμπλέκονται εκεί, τόσο πιο δύσκολα ελέγχονται από την πολιτική ηγεσία.

Ο Φίλης δεν πήγε στο υπουργείο Παιδείας για να κάνει δα καμιά σπουδαία μεταρρύθμιση.  

Ουσιαστικά πήγε για να γυρίσει τα ρολόγια πίσω, όπως είναι και η προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανέχεται και αυτά τα τεχνοφασιστικά με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Και αν χρειαστεί, θα βγει και θα πει ότι «αποκαθιστούμε τη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων». Εναλλακτικά το λες και «τα πανεπιστήμια θα ξαναγίνουν κύτταρα δημοκρατίας και κοινωνικής προόδου». Και με τους αιώνιους φοιτητές μπορούν να εξελιχθούν σε «πυρήνες διαγενεακής κοινωνικής ζύμωσης.» 

Αυτά τα βρίσκουμε εύκολα. Εδώ ο Τσίπρας είπε στις προγραμματικές δηλώσεις, χωρίς να σπάσει χαμόγελο, ότι η πολιτική του στην Παιδεία διακρίνεται από «κουλτούρα έρευνας». Όμως για την έρευνα διαθέτουμε ακριβώς το ίδιο ποσοστό του προϋπολογισμού με την Ουγκάντα. Με τη διαφορά ότι η Ουγκάντα όντως το διαθέτει.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θεωρείται, με βάση τις διεθνείς αξιολογήσεις, το καλύτερο της χώρας μας. Ο πρόεδρος του συμβουλίου του παραιτήθηκε. 

 Δεν πειράζει. Είναι... «διορατική» η πολιτική για την παιδεία: 


Αν το συμβούλιο είχε καταργηθεί, τώρα δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Διότι, όντως, το πρόβλημα δεν είναι ούτε του Σηφάκη, ούτε του Φίλη. Είναι οι μόνοι άνθρωποι στη χώρα που δεν έχουν πρόβλημα με αυτήν την παραίτηση.


Διαβάστε εδώ για την αξιολόγηση των ελληνικών πανεπιστημίων

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης ανά χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: