"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Οι επτά λόγοι που οι δανειστές ΔΕΝ θα κάνουν πίσω στα καραγκιοζηλίκια των τσαμπουκαλεμένων γραφικών


Υπάρχουν σε αυτή τη ζωή ορισμένα πράγματα που ουδέποτε θα συμβούν. Λ.χ., όπως έλεγαν και οι αρχαίοι, ο ήλιος να βγει από την ανάποδη. Ανάμεσα σε αυτά, μπορεί σχεδόν με βεβαιότητα να προσθέσει κανείς και το ότι οι δανειστές μας δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Ακόμη κι αν κάποια στιγμή είχαν σκεφτεί να υποχωρήσουν σε κάποια δευτερεύοντα πεδία, σήμερα κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί. 
 
Γιατί; 
 
Για επτά τουλάχιστον λόγους:

Πρώτον, επειδή αν το κάνουν θα στείλουν ένα ευρύτερο σαφές μήνυμα ότι εκβιάζονται. Οποιος γνωρίζει το πώς λειτουργούν τόσο η γερμανική όσο και η ευρωπαϊκή πολιτική ξέρει πολύ καλά ότι τέτοιο μήνυμα δεν πρόκειται να στείλουν ποτέ και ακόμη περισσότερο τώρα που η Ισπανία βρίσκεται προ της κάλπης.

Δεύτερον, επειδή αυτά που απαιτούν δεν είναι τίποτε άλλο από την έκφραση μιας πολύ συγκεκριμένης, αποφασισμένης πολιτικής η οποία κυβερνά πλέον χωρίς άλλη αμφισβήτηση την Ευρώπη. Δεν πρόκειται για εμμονή ή για «λάθος» αλλά για το δόγμα μέσω του οποίου οικοδομείται η λίαν ανησυχητική νέα πορεία της «κοινής» Ευρώπης.

Τρίτον, επειδή εκείνοι είναι που έχουν τα λεφτά.

Τέταρτον, επειδή ο χρόνος δουλεύει υπέρ τους, με την ταμειακή στενότητα να απειλεί να πνίξει πια την Ελλάδα - οι προθεσμίες θανάτου που θέτουν είναι όλες τεχνητές, τις ελέγχουν.

Πέμπτον, επειδή ετοιμάζουν ένα υπόδειγμα για όσους άλλους πιθανούς «απείθαρχους».

Εκτον, επειδή το υβρίδιο της εσωτερικής χρεοκοπίας εντός ευρώ είναι γι' αυτούς μια πολύ ωραία συνταγή: εφαρμόζουν μοντέλο εσωτερικής πτώχευσης στην Ελλάδα χωρίς να έχουν τίποτα να χάσουν - φωνάζουν για Grexit μα δεν πάνε προς τα εκεί, σ' αυτό μπλοφάρουν. Αντίθετα, μας πάνε σε ασφυκτικό περιορισμό νομισματικής κυκλοφορίας: σε μια κοινωνία χωρίς χρήμα. Και εκεί δεν μπλοφάρουν.

Εβδομον και ασφαλώς πιο σημαντικό όλων: 
Επειδή πίσω από όλα αυτά υπάρχει ξεκάθαρος ο στόχος της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης υπό γερμανική ηγεσία. Ο στόχος αυτός, που προϋποθέτει τη δημοσιονομική πορεία που έχει σχεδιάσει το Βερολίνο, είναι πια πολύ κοντά και είναι ασφαλώς πολύ μεγάλος για να χαθεί.

Με αυτόν τον συνολικό σχεδιασμό έρχεται αντιμέτωπη η Ελλάδα. Οι δανειστές δεν θα κάνουν πίσω. Αυτό δεν σημαίνει όμως αναγκαστικά ότι θα πρέπει να κάνουμε εμείς..

Δεν υπάρχουν σχόλια: