"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: H κατάσταση και οι επιλογές του συριζόπληκτου κωλοχανείου σε δέκα πράξεις


1.Μια συμφωνία για την Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα, είναι πολύ πιθανή αλλά όχι βέβαιη. 

2.Οι πιστωτές πιθανώς θα ζητήσουν για ακόμη μια φορά παραχωρήσεις από τον Τσίπρα πριν καταλήξουν σε συμφωνία, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τον πρωθυπουργό να «πουλήσει» την συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ. 

3.Είναι δύσκολο για τον Τσίπρα να περάσει σε έναν επόμενο γύρο μικροπολιτικών/εμπρηστικών λόγων, καθώς τότε πιθανότατα θα επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων. 

4.Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα θα είναι πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ να διασπαστεί και ο Τσίπρας να προκαλέσει δεύτερες εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει με ένα πιο μετριοπαθές κόμμα. 

5.Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διασπαστεί, τότε ο Τσίπρας θα διαπιστώσει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμόσει την συμφωνία. Σε μερικούς μήνες, η Ελλάδα θα είναι και πάλι σε διαμάχη με τους πιστωτές της. 


6.Δεδομένου ότι η συμφωνία περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα και συρρίκνωση της οικονομίας, η Ελλάδα οδεύει προς την ύφεση και είναι απίθανο να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. 

7.Μια νέα αντιπαράθεση με τους πιστωτές της, εντός του τρέχοντος έτους, είναι αρκετά πιθανή. Αυτό θα επιβαρύνει την όξυνση της οικονομικής ύφεσης. 

8.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μεγαλύτερη απογοήτευση γιατί δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μέχρι ο Τσίπρας να φέρει αποτελέσματα –κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να πράξει. 

9.Αν υπάρξει άλλη μια αντιπαράθεση με τους δανειστές το φθινόπωρο, η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να είναι αναπόφευκτη καθώς τα αποθέματα αξιοπιστίας έχουν πλέον αδειάσει. 

10.Αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ διασπαστεί και ο Τσίπρας μετατοπιστεί προς το κέντρο, είναι δυνατόν να υπάρξει ενάρετος κύκλος: βελτίωση των σχέσεων με τους πιστωτές, ελάφρυνση του χρέους και εμπιστοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: