Η προχθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) περιλαμβάνει μερικές απ’ αυτές. Μας είπαν, με τη γνωστή «ξύλινη» γλώσσα των κεντρικών τραπεζών, ότι συνεχίζουν να χρηματοδοτούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έως τα τέλη Φεβρουαρίου ως εξαίρεση, καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση της τρόικας, να υπάρξει συμφωνία της (όποιας) ελληνικής κυβέρνησης σε ένα πρόγραμμα, όπως και συμφωνία με το ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα όμως με την αλήθεια αυτή, υπάρχει η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, σύμφωνα με τη οποία πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2009 η Ευρωζώνη βρίσκεται σε φάση αποπληθωρισμού. Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου έδωσε τη χαριστική βολή στον πληθωρισμό και ο τιμάριθμος σημείωσε πτώση 0,2% τον Δεκέμβριο. Η επίδοση αυτή είναι χειρότερη από τις προβλέψεις και προφανώς η εξέλιξη του πληθωρισμού είναι πολύ μακριά από τον κεντρικό στόχο του 2%, που είχε υιοθετήσει η ΕΚΤ. Και φυσικά η ύφεση αυτή ενισχύει τις προβλέψεις ότι η κεντρική τράπεζα θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, πιθανότατα αγοράζοντας περισσότερα κρατικά ομόλογα.
Ωστόσο, όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, η αλήθεια είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει σε σύντομο διάστημα να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την τρόικα ώστε να συνεχίσει η παροχή ρευστότητας στην οικονομία. Επίσης είναι αλήθεια ότι, σε επίπεδο Ευρωζώνης και εφόσον υπάρχει συμφωνία, η χρηματοδότηση της οικονομίας θα είναι σχετικά εύκολη. Στην επιδίωξη αυτή δεν θα συμβάλει η ενδεχόμενη συμμαχία με χώρες όπως Ιταλία και Ισπανία επειδή αυτές δεν θέλουν να συσχετιστούν με την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση όμως θα ευνοηθεί από τον φόβο ύφεσης της οικονομίας που καταλαμβάνει πλέον όλες τις πρωτεύουσες.
Αλλά υπάρχει και μια επιπλέον ενοχλητική αλήθεια που δεν ακούγεται ευχάριστα παραμονές κρίσιμων εκλογών:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου