"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜ - Γαλλία, 2022: Η Ισλαμική Αδελφότητα κερδίζει τις εκλογές...!!!


«​​Είναι η πιο βλακώδης θρησκεία». Τάδε έφη Μισέλ Ουελμπέκ περί Ισλάμ. 

 Εκείνες οι δηλώσεις σε μια συνέντευξη το 2002 τον οδήγησαν στο δικαστήριο για διασπορά θρησκευτικού και φυλετικού μίσους

Από το εδώλιο του κατηγορουμένου, ο Ουελμπέκ εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να άσκησε κριτική στη θρησκεία όχι όμως και στους πιστούς της, προσθέτοντας ότι τόσο το Ισλάμ όσο και ο Χριστιανισμός και ο Ιουδαϊσμός είναι θρησκείες που βασίζονται «σε κείμενα μίσους». Οι δικαστές αθώωσαν τον χαρισματικό Γάλλο συγγραφέα (τα βιβλία του οποίου στην Ελλάδα κυκλοφορούν από την Εστία).
Απίστευτη σύμπτωση: το νέο μυθιστόρημα του Ουελμπέκ «Υποταγή» κυκλοφόρησε στη Γαλλία προχθές. Το πρωί, το βιβλίο αναρτήθηκε στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων και λίγες ώρες μετά τα πάντα έγιναν κόλαση στο Παρίσι. 

Επιπροσθέτως: το βιβλίο διαδραματίζεται στη Γαλλία του 2022, όπου ένα επινοημένο μουσουλμανικό κόμμα κερδίζει τις εκλογές (!).
Το σοκ μετά τα γεγονότα του Παρισιού οδήγησαν Βρετανούς δημοσιογράφους στο Λονδίνο να θέσουν το ερώτημα και στον εκδοτικό οίκο Heinemann εάν θα προχωρήσει στην αγγλική μετάφραση και έκδοση του μυθιστορήματος τον προσεχή Σεπτέμβριο μετά τις εξελίξεις

Ο Ουίλιαμ Χάινμαν απάντησε πως η έκδοση θα προχωρήσει κανονικά. Οι Βρετανοί εκδότες αγόρασαν τα δικαιώματα του βιβλίου του Ουελμπέκ μόλις την περασμένη Τρίτη, μία μόλις ημέρα πριν από την κυκλοφορία του στη Γαλλία.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian εντόπισε μία ακόμα ειρωνεία της τύχης: 
Στο τελευταίο φύλλο της μοιραίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, ο Ουελμπέκ φιγουράρει στην πρώτη σελίδα. Η σάτιρα του περιοδικού εύστοχη, καθώς βλέπουμε τον Γάλλο συγγραφέα να προβλέπει για τον εαυτό του, «Το 2015 θα χάσω τα δόντια μου, το 2022 θα γιορτάζω το Ραμαζάνι».
Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, η «Υποταγή» πρέπει να είναι το «λιγότερο πολιτικώς ορθό βιβλίο του Ουελμπέκ».  


Ο ίδιος δηλώνει πως δεν τον ενδιαφέρει να προκαλεί και στη συνέχεια λέει κάτι ανησυχητικό: πως το σύμπαν που περιγράφει στο βιβλίο του θεωρεί πως είναι «μια ρεαλιστική εξέλιξη» της σημερινής Γαλλίας.
Ο Ουελμπέκ είχε πάντοτε την ικανότητα να τραβάει την προσοχή και να προκαλεί. Υποψιάζομαι ότι διάφοροι πολιτικώς ορθοί ευαίσθητοι θα του επιτεθούν – πόσο μάλλον αν δεν είχε συμβεί η επίθεση. Το ζήτημα φυσικά δεν είναι αν το βιβλίο του αποδειχθεί προφητικό. Δεν κρίνεται από εκεί ένα μυθιστόρημα. Το ζήτημα είναι το βιβλίο του να ΜΗΝ αποδειχθεί προφητικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: