"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Ποιος την κυβερνά ? Ο Νταβούτογλου ή ο Ερντογάν? - Αυτοπροαγωγή του προέδρου Ερντογάν σε συμπρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου !!!

Ποιος κυβερνά την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος λογοδοτεί στη Βουλή, ή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει να δώσει λόγο σε κανέναν;

Το ερώτημα δεν επιτρέπεται να διατυπωθεί δημόσια--κάτι τέτοιο θα χαρακτηριζόταν κακούργημα και θα υπήρχαν οι ανάλογες συνέπειες --απασχολεί όμως την τουρκική κοινή γνώμη από την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου.

Το προκάλεσε η «ανακοίνωση»  του πρώτου σύμβουλου του προέδρου Μπινάλι Γιλντιρίμ ο οποίος δήλωσε ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο ο πρόεδρος Ερντογάν «θα συμπροεδρεύει» του υπουργικού συμβουλίου.

Έδωσε και την  εξήγηση: «Το 52% του έθνους μας τον ψήφισε για πρόεδρο. Μολονότι, κατά τη συνταγματική τάξη, δεν έχει πολιτική ευθύνη είναι πολιτικά υπεύθυνος στην κοινωνία. Είναι άλλωστε αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων και κατά περίπτωση προΐσταται του υπουργικού συμβουλίου, εκφράζει τις απόψεις του για θέματα και προβλήματα που απασχολούν την  κοινωνία».

Ο κ. Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αλλάζει ο θεσμικός χαρακτήρας του προεδρικού γραφείου.

Μεταξύ άλλων αυξάνονται σε 13 οι διευθύνσεις από τέσσερις και καθορίζονται οι αρμοδιότητες κάθε μίας. Θα καλύπτουν στο εξής όλους σχεδόν τους τομείς κυβερνητικής ευθύνης--από εξωτερικές σχέσεις και οικονομία ως παιδεία, άμυνα κλπ.

Η αυτοπροαγωγή του προέδρου Ερντογάν σε συμπρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου έχει συνταγματική κάλυψη


Στηρίζεται στο σύνταγμα του 1982. Αλλά εκείνο το σύνταγμα ήταν προϊόν της στρατιωτικής δικτατορίας του Κενάν Εβρεν την οποία επανειλημμένα έχει αποκηρύξει στο παρελθόν ο κ. Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: