"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Στο κλαμπ των 5 πιο ευάλωτων οικονομιών

H Τουρκία εντάσσεται στις «ευάλωτες πέντε» οικονομίες του αναδυόμενου κόσμου μαζί με την Ινδία, την Ινδονησία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην αναδίπλωση των μέτρων στήριξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Οπως επισημαίνεται σε έρευνα της ασφαλιστικής Atradius, η σταδιακή απομάκρυνση κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές εκθέτει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,9% το 2014 και θα ενισχυθεί στο 3,4% μέχρι τα τέλη του 2015. Οι ξένοι επενδυτές απομακρύνονται από τις αναδυόμενες αγορές από τότε που η Fed ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Αυτή η τάση εκτιμάται ότι θα ενταθεί ενόψει της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στο 2015.
«Αχίλλειο πτέρνα» της Τουρκίας αποτελούν το επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η εξάρτηση της οικονομίας από τις εισροές κεφαλαίων σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου και τίτλων χρέους. Αν και η κατάσταση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να βελτιωθεί το 2014 και το 2015 από την υποχώρηση των τιμών ενέργειας, θα παραμείνει σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα του 6% του ΑΕΠ. 

Η οικονομία παρουσιάζει, επίσης, χαμηλό ποσοστό αποταμιεύσεων, γεγονός που σημαίνει ότι εξαρτάται περισσότερο από τη χρηματοδότηση ξένων κεφαλαίων. 

Τα διαρθρωτικά προβλήματα της Τουρκίας γίνονται ακόμη εντονότερα εξαιτίας της τρέχουσας συγκυρίας. Ακόμη και εάν υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο 7% μέσα στο επόμενο έτος, παραμένει υψηλός. Παρ’ όλα αυτά δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει δραματική διολίσθηση της τουρκικής λίρας. «Μόνο μια υποτίμηση της τάξεως του 30% σε πραγματικούς όρους θα μπορούσε να απειλήσει τη βιωσιμότητα του εξωτερικού χρέους της χώρας. Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες», τονίζεται από την Atradius. 


 Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, η τουρκική λίρα υποχώρησε στα 2,2677 ως προς το δολάριο, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: