"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Τουρκική Κοινότητα της Γερμανίας (TGD) εναντίον Μέρκελ!

Mία τουρκική ένωση χαρακτήρισε  «παράλογη» και «αντισυνταγματική» την αμφιλεγόμενη πρόταση του συντηρητικού κόμματος της Βαυαρίας, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) – αδελφού κόμματος των Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Α. Μέρκελ – οι μετανάστες να μιλάνε γερμανικά και στους κόλπους της οικογένειάς τους.
Το CSU, ένα από τα τρία κόμματα που μετέχει στο συνασπισμό που κυβερνά τη Γερμανία, συνέταξε μία πρόταση, με την οποία καλεί τους μετανάστες που θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στη Γερμανία να «ενθαρρύνονται να μιλάνε τη γερμανική γλώσσα δημοσίως και στην ιδιωτική τους ζωή, στους κόλπους της ίδιας τους της οικογένειας».

Η Ένωση των Χριστιανοκοινωνιστών θέλει να εισαγάγει «μια υποχρέωση να μιλάνε γερμανικά στη σχολική τάξη, στο δρόμο και στο σαλόνι τους» επισημαίνει σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η Τουρκική Κοινότητα της Γερμανίας (TGD), ένας από τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της κοινότητας αυτής όπου ανήκουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, Τούρκοι ή Γερμανοί τουρκικής καταγωγής.

Η πρόταση αυτή είναι «εχθρική, αντισυνταγματική και παράλογη» συνεχίζει η TGD.

Αυτού του είδους η πρωτοβουλία δε μπορεί παρά να πυροδοτήσει «το μίσος προς τους μετανάστες» και «να βλάψει τη δημοκρατία στην χώρα μας» τόνισε επιπλέον η ένωση αυτή, που ζητά από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον «παραλογισμό».

Φυσικά, «ο καλός χειρισμός της γλώσσας αποτελεί ένα κλειδί για την ενσωμάτωση στη Γερμανία», κυρίως στο σχολικό και επαγγελματικό περιβάλλον, παρατήρησε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, Στέφαν Ζάιμπερτ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει «μία ατομική πρωτοβουλία».

Η υποχρέωση να μιλάει κανείς γερμανικά «στο σπίτι» δεν αποτελεί «μέρος» του προγράμματος του συνασπισμού, το οποίο έχει υπογραφθεί από το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άγγελα Μέρκελ, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του SPD και το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), προσέθεσε ο ίδιος.

Η πρόταση αυτή, που βλέπει το φως της δημοσιότητας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με την ενσωμάτωση των μεταναστών, θα αποτελέσει το αντικείμενο μιας συζήτησης αργότερα σήμερα μεταξύ των ηγετικών στελεχών του CSU, ενόψει μίας συνεδρίασης του κόμματος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας στη Νυρεμβέργη (νότια).

Σήμερα, πριν από τη συνάντηση, ο γενικός γραμματέας του χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας, Αντρέας Σόιερ επιχείρησε να εμφανιστεί πιο διαλλακτικός: σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση αποτελεί μια «έκκληση» και όχι «μία υποχρέωση ή μία οδηγία» προς τους μετανάστες να μιλάνε γερμανικά στο σπίτι τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: