"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Νταβούτογλου συνδέει την ισότητα με τις... αυτοκτονίες

Λίγες μέρες μετά τον σάλο για τις δηλώσεις Ερντογάν περί ισότητας, αίσθηση προκαλεί και η δημόσια τοποθέτηση Νταβούτογλου, ο οποίος συνδέει τις αυτοκτονίες στις ανεπτυγμένες χώρες με την ισότητα ανδρώΤης ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

H ισότητα των φύλων είναι... θανάσιμη (κυριολεκτικά) στις ανεπτυγμένες χώρες και από τη φύση τους οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι ίσες με τους άνδρες.

Πρόκειται για την περίληψη όσων πιστεύουν περί... ισότητας οι δύο ισχυροί άνδρες της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απόψεις τις οποίες μάλιστα εξέφρασαν μιλώντας ο πρώτος σε συνάντηση του τομέα γυναικών του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ο δεύτερος σ' ένα συνέδριο για τη δικαιοσύνη και τις γυναίκες στην Κωνσταντινούπολη...

Συγκεκριμένα, ο Νταβούτογλου απέδωσε τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών στις ανεπτυγμένες χώρες στην ισότητα: «γιατί το ΑΕΠ στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες -δεν θέλω να κατονομάσω, αλλά στις σκανδιναβικές χώρες και πολλές άλλες χώρες- είναι το υψηλότερο από τη μία πλευρά, αλλά τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από την άλλη; Γιατί;» διερωτήθηκε, επικαλούμενος ένα σύστημα «μηχανιστικής ισότητας» που επικρατεί στις σχέσεις των δύο φύλων στις χώρες αυτές.
 
Αφού «έλυσε» το πρόβλημα των αυτοκτονιών, αναφέρθηκε, εκθειάζοντάς την, και στη σημασία της μητρότητας, ενώ αναφέρθηκε και στη βία κατά των γυναικών, σημειώνοντας ότι «οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί βία κατά των γυναικών εμφανίζει στην πραγματικότητα τη δική του αδυναμία και ατιμία. Δεν έχει σημασία αν είναι βία μέσα από την οικογένεια, ακόμα και από τον πατέρα κατά της κόρης του με τη μορφή ενός χαστουκιού, θα αφήσει βαθιά σημάδια στις καρδιές αυτών των παιδιών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η «βία είναι μια άμεση επίθεση στην ανθρώπινη τιμή, και η καταπολέμηση αυτής της επίθεσης είναι μια αποστολή για όλους μας» πρόσθεσε. Παρατήρησε επίσης ότι από το 2002, οπότε το ΑΚΡ ανέλαβε την εξουσία, σημειώθηκαν μεγάλες πρόοδοι στην εκπροσώπηση των γυναικών στο Κοινοβούλιο, επικαλούμενος το γεγονός ότι 14,5% των βουλευτών του ισλαμικού κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2011 ήταν γυναίκες. Θα «πρέπει να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό σε τουλάχιστον 25% το συντομότερο δυνατόν. Ως ΑΚΡ, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, γιατί το κόμμα ηγείται, δεν ακολουθεί τους άλλους» τόνισε ο Νταβούτογλου.

Ωστόσο, γυναικείες οργανώσεις έχουν διαφορετική άποψη κι έχουν επανειλημμένα καταγγείλει την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει «υπερσυντηρητικά έως αυταρχικά μέτρα πολιτικής κουλτούρας». Η Τουρκία κατατάσσεται στην 120ή θέση στον κατάλογο 130 κρατών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, για την ανισότητα των δύο φύλων, ενώ έχει πέσει 15 θέσεις από το 2006.

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πως «οι άνδρες και οι γυναίκες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται το ίδιο, επειδή αυτό είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση». «Η θρησκεία μας έχει καθορίσει μια θέση για τις γυναίκες στην κοινωνία: τη μητρότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά τον καταιγισμό αρνητικών σχολίων, ο Ερντογάν υποστήριξε αργότερα ότι τα μέσα ενημέρωσης διαστρέβλωσαν τα λόγια του, αλλά επανέλαβε την ουσία της τοποθέτησής του. «Αυτό που χρειάζονται οι γυναίκες δεν είναι η ισότητα αλλά η ισοτιμία», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: