"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Συνάντηση Κάμερον- Ερντογάν για τους Βρετανούς που περνούν στο ΙΚ

Συνάντηση Κάμερον- Ερντογάν για τους Βρετανούς που περνούν στο ΙΚ Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα μεταβεί  στην Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσει ιδίως το πώς θα εμποδιστούν Βρετανοί να περάσουν στη Συρία και στο Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) μέσω Τουρκίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Η επίσκεψη σημειώνεται μετά την ανακοίνωση της Βρετανίας τον περασμένο μήνα ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική της ασφάλεια στην ιστορία, εν μέρει λόγω του κινδύνου που εγείρουν οι Βρετανοί οι οποίοι επιστρέφουν στη χώρα αφού έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις του ΙΚ κι ενδέχεται να συνεχίσουν τον τζιχάντ στο βρετανικό έδαφος.
«Το επίκεντρο, ιδίως με δεδομένα τα τρέχοντα γεγονότα στη Συρία και στο Ιράκ και ευρύτερα στην περιοχή, θα είναι στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το ΙΚΙΛ», είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κάμερον χρησιμοποιώντας την προηγούμενη ονομασία του ΙΚ.

Πολλοί από τους περίπου 500 Βρετανούς που το Λονδίνο πιστεύει ότι έχουν μεταβεί στην περιοχή για να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚ έχουν χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως χώρο διέλευσης. Σχεδόν οι μισοί πιστεύεται πως έχουν ήδη επιστρέψει στη Βρετανία.

«Ασφαλώς οι άνθρωποι οι οποίοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό από το ΗΒ για να συμμετάσχουν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες εντάσσονται στα ζητήματα που έχουμε (θέσει) στο πλαίσιο της σχέσης μας» με την Τουρκία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Κάμερον θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την άφιξή του στην Άγκυρα και κατόπιν το απόγευμα με τον Ερντογάν, ανέφερε ο εκπρόσωπός του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: