"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τελευταία ευκαιρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ...
Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Προ ημερών υπήρξε ένα γεγονός με τεράστια σημασία για το πολιτικό σκηνικό όπως αυτό εμφανίζεται στην Ελλάδα. Η επίσκεψη Σταθάκη - Μηλιού στο Λονδίνο ήταν με διαφορά το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός της χρονιάς. Ηταν η πρώτη επίσημη ανοικτή επαφή του οικονομικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη σκληρή πλευρά της διεθνούς οικονομικής πραγματικότητας.  


Τα αποτελέσματα στην ελληνική πολιτική σκηνή θα είναι θετικά για την Ελλάδα και για τον Ελληνα πολίτη. Ισως όχι για μέρος των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα δικά τους συμφέροντα συνδέονται αρνητικά με το συμφέρον του τόπου, έτσι και αλλιώς.
 


Κάποιος μπορεί να επικροτήσει την εμφάνιση Σταθάκη - Μηλιού ως μία έντιμη παράθεση των απόψεων και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για έπαινο. Ετσι και αλλιώς, bon pour l’ Orient «αφέλειες» που σερβίρονται στην Ελλάδα, δεν «κρύβονται» στο εξωτερικό για δύο απλούς λόγους.  


Πρώτον, επειδή οι συμμετέχοντες κρατούν tablets και μαγνητόφωνα και μεταδίδουν ζωντανά τα λεγόμενα στους... πελάτες τους, δηλαδή το παγκόσμιο κεφάλαιο


Δεύτερον, επειδή άκουγαν και οι ντόπιοι «ινστρούχτορες». Ακουγε και ο κ. Λαφαζάνης και αυτό ήταν ίσως πιο σημαντικό για τον «σοβαρό» κ. Σταθάκη. Ο κ. καθηγητής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άντεχε μία μέρα πίσω στην Αθήνα αν έλεγε την πραγματική του γνώμη, που ίσως καθησύχαζε κάποιους από τους καλεσμένους, αλλά όχι τους ορθόδοξους στο κόμμα του.
 


Τα παραπάνω αφορούν την «πρόσληψη» της διεθνούς κοινότητας για την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους, όμως, δεν έχουν καταλάβει τι «παίζεται» με την τρόικα και πώς εξηγείται η «επιθετική» στάση των Ευρωπαίων στις μέρες μας, ας σκεφθούν ευρωπαϊκά. Ισως τότε συνειδητοποιήσουν ότι ο πραγματικός πονοκέφαλος του διεθνούς κεφαλαίου είναι ο Ισπανικός ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το Podemos. Αν στην Ευρώπη έχουν αποφασίσει ότι η ελληνική πολιτική σκηνή βαδίζει προς την «τέλεια καταιγίδα», όπως ο καθένας μας πρέπει να έχει καταλάβει, αν δηλαδή μας έχουν σαν μία «τελειωμένη υπόθεση», θα ψάξουν να «αξιοποιήσουν» την επένδυσή τους στην ελληνική υπόθεση.
 


Το σχέδιο, λοιπόν, είναι να τσακίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνοντάς τον να κυβερνήσει με την απειλή της απώλειας στήριξης. Αν για να πετύχουν τον κύριο στόχο χρεοκοπήσουν την Ελλάδα, αυτό είναι γι’ αυτούς ένα αποδεκτό ρίσκο. Το «όφελος» γι’ αυτούς θα είναι στην ισπανική και όχι μόνο, πολιτική σκηνή. Αν το Podemos «συνετισθεί» κάπως, όπως δείχνει το πολύ πρόσφατο προεκλογικό του πρόγραμμα, αλλά κυρίως αν άλλα κόμματα στην Ισπανία και αλλού «συνέλθουν», θα αποφευχθεί μία μεγαλύτερη ζημιά.
 


Ο ελληνικός λαός, πάντως, χρωστά ευγνωμοσύνη στους οργανωτές των προχθεσινών συναντήσεων του ΣΥΡΙΖΑ με το παγκόσμιο κεφάλαιο:  

Στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν, ο Ελληνας ψηφοφόρος θα γνωρίζει καλύτερα τις συνέπειες μιας ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα υπάρχει η «δικαιολογία» της άγνοιας ή της εξαπάτησης. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ προχθές δεν κρύφτηκε. Είπε την αλήθεια για τις προθέσεις του. Οι διεθνείς αναλυτές έβγαλαν τα συμπεράσματά τους και προδιέγραψαν τις αντιδράσεις των «αγορών». Ισως προβληματισθούν και κάποιοι σημερινοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει, όμως, να το αντιληφθούν και τα υπόλοιπα κόμματα και οι πολίτες, στηρίζοντας κόμματα που διατηρούν καλές σχέσεις με τη λογική. Κυρίως να το καταλάβει η κυβέρνηση και οι βουλευτές, που πρέπει να ψηφίσουν τώρα τα «μέτρα» αλλά αμέσως μετά και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  


Ευρωπαϊκή Ενωση και Ευρωζώνη έχουν σημαντικότερες σκοτούρες για να συνεχίσουν να «νταντεύουν» μία χώρα με «ειδικές ανάγκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: