"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Γιωργάκη προχώρα, άλλαξέ τα όλα!!!



Ο κακός χαμός γίνεται στο ΠαΣοΚ με τη ‘’νεκρανάσταση’’ του Γιωργάκη, που ξαφνικά θυμήθηκε ότι έχει βρει μια ‘’κληρονομιά’’ που την έχει αφήσει αναξιοποίητη. 


Μάλιστα, κυρίες και κύριοι. Ο Γιωργάκης είναι εδώ, όπως και ‘’το ΠαΣοΚ είναι εδώ’’, μόνο που δεν είναι ‘’ενωμένο-δυνατό’’, καθώς έλεγε και το σχετικό σύνθημα, αλλά μια από μπάζα.

 
Στο 4, στο 5, στο 6% λένε οι δημοσκοπήσεις πως βολοδέρνει το άλλοτε κραταιό Κίνημα κι έρχεται σήμερα ο ‘’κληρονόμος’’ να ζητήσει μερτικό. Και το φοβερό της υπόθεσης δεν είναι πως ζητάει ο ‘’καραφλός ποδηλάτης’’ μερτικό, αλλά πως υπάρχουν κάποιοι, μετά τα τόσα δεινά που επισώρευσε στον τόπο, που εξακολουθούν να τον αβαντάρουν. Μόνο, που αυτή η αβάντα –να ξέρετε- δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Αποτελεί στοιχείο αυτού που οι ψυχαναλυτές χαρακτηρίζουν ως ‘’νοσηρή ψυχική ικανοποίηση κάποιου, από τον βασανισμό του εαυτού του’’, αυτό που εμείς, οι μη εδικοί, αποκαλούμε πολύ απλά: ‘’μαζοχισμό’’…
 

Έτσι είναι. Δε γίνεται να είσαι νορμάλ άτομο και να θέλεις να ξαναβιώσεις την πολιτική ευφυΐα και την κυβερνητική αποτελεσματικότητα ενός Γιωργάκη. Κάτι σου συμβαίνει άνθρωπέ μου, εσένα που με φανατισμό αγιατολάχ φωνάζεις και σου πετάγονται οι κόρδες: ‘’Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα’’ ! Ναι, κάτι σου συμβαίνει, γι’ αυτό για ψαξ’ το μπας και βρεις γιατρειά.


 
Να παριστάνει τον ντιλιβερά

 
Πώς γίνεται άνθρωπέ μου να ζητάς: ‘’Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα’’, όταν ο άνθρωπος αυτός, μόλις πριν από 4 χρόνια σου –και μας- άλλαξε τον αδόξαστο; Και καλά εσύ, που πας πέφτεις επάνω στο ντουβάρι κι αντί να πεις: ‘’ωχ, τσακίστηκα’’, λες: ‘’α τι ωραία που είναι’’. Εμείς όμως, οι ρέστοι, οι νορμάλ, τι χρωστάμε να πληρώνουμε εδώ και τέσσερα χρόνια τα τερτίπια, την ανικανότητα και τις πολιτικές κουταμάρες ενός ανθρώπου, που έτσι και δεν λεγόταν Παπανδρέου και δεν ήταν γιός του Αντρέα, σήμερα δεν θα του έδιναν σημασία μήτε οι συγκάτοικοί του στην πολυκατοικία;

 
Κι αφού εσένα σε εκφράζει αυτό το πολιτικό ‘’εκτόπλασμα’’, παρ’ το υπάλληλο στην επιχείρησή σου, δωσ’ του ένα ποδήλατο να παριστάνει τον ντιλιβερά, βαλ’ τον σ’ ένα γραφείο να κολλάει ολημερίς γραμματόσημα, παρ’ τον γαμπρό για την κόρη σου, τριφ’ τον –τέλος πάντων- στην κασίδα σου. Όμως δεν έχεις κανένα δικαίωμα να θέλεις να μας τον ξαναφορτώσεις στην δική μας την καμπούρα, σαν ταγό της πολιτικής ζωής της χώρας.

 
Πληρώνει τη δική σας αβανιά

 
Κι επειδή κάποιοι θα μου πουν πως είμαι σκληρός, ο Λόης θα τους απαντήσει, πως δεν είναι καθόλου σκληρός όταν λέει αυτά τα ανώδυνα για την ‘’περίπτωση’’ που ακούει στο όνομα: Γιωργάκης Παπανδρέου. Στην ουσία τον χαϊδεύει, γιατί κανονικά θα έπρεπε να του πει άλλα, πιο ακραία και οργισμένα που εμπίπτουν στους απαγορευτικούς κανόνες της δημοσιογραφίας.

 
Εάν εσείς που φωνάζετε: ’’Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα’’, ανήκετε στη χορεία των ‘’Λωτοφάγων’’, ο Λόης, συγγνώμη που θα στερηθεί την παρέα σας, αλλά να ξέρετε, ανήκει αλλού.

 
Ανήκει σ’ αυτούς που δεν ξεχνούν, ότι σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Στρος Καν, από τον Ιούνιο του 2009, ο Γ.Π. του ζητούσε την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα βοηθείας του ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει, ότι ήξερε πως η οικονομία της χώρας δεν πήγαινε καλά κι όμως κορόϊδευε έναν ολόκληρο λαό, λέγοντας προεκλογικά: ‘’Λεφτά υπάρχουν’’…

 
Κι αν εσείς τον πιστέψατε, ο Λόης δεν έπεσε στην λούμπα, καθώς είχε ήδη αντιληφθεί πως η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν τόσο …χεστέα, που δεν υπήρχαν λεφτά, μήτε για κουλούρι Θεσσαλονίκης. Αλλά το θέμα δεν είναι το τι είχε αντιληφθεί ο Λόης, αλλά το τι ‘’θέλατε’’ να αντιληφθείτε εσείς, που εξ αιτίας σας, σήμερα, πληρώνει κι αυτός μαζί σας, τη δική σας αβανιά.

 
Ο κουβαρντάς

 
Όμως μιας ανοίξαμε αυτή τη κουβέντα, τι θα λέγατε αγαπητοί μου ‘’Λωτοφάγοι’’, να θυμηθούμε κάποια πραγματάκια, όχι τίποτ’ άλλο, αλλά για να φρεσκάρω την κωματώδη μνήμη σας;
 
 
Ο άνθρωπος αυτός, που σήμερα τον καλείτε ‘’να τ’ αλλάξει όλα’’ , δεν μπορώ να πω, ήταν κουβαρντάς.
 

-Κουβαρντάς όμως, στο μιλητό, καθώς προεκλογικά έλεγε πως είναι εναντίον του ξεπουλήματος του εθνικού μας πλούτου και πως θα έφερνε πίσω στο κράτος, τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή.


-Κουβαρντάς για κλάματα, καθώς στεκόταν αρνητικά και ξεσήκωνε τον κόσμο εναντίον της σοβαρότερης επένδυσης που έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία 20 –τουλάχιστον- χρόνια, δηλαδή, την εξαγορά και όσα επένδυσαν οι Κινέζοι της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.


-Κουβαρντάς για ξυλοφόρτωμα, όταν χαρακτήριζε ‘’ψίχουλα’’ τα 500 εκατομμύρια που μοίρασε παρανόμως (και τώρα μας τα ζητά πίσω η ΕΕ) η κυβέρνηση Καραμανλή στους αγρότες το 2010.


-Κουβαρντάς για να τον δείχνεις ως παράδειγμα προς αποφυγήν, όταν προεκλογικά υποσχόταν:

-Πώς θα προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων,
-Όταν έταζε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό,
τη στιγμή που η κυβέρνηση Καραμανλή εμπρός στο επερχόμενο αδιέξοδο -που σημειωτέον, τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το αδιέξοδο, είχε και αυτή- είχε εξαγγείλει ‘’πάγωμα μισθών για εξοικονόμηση 150 εκατομμυρίων. Αλήθεια, αγαπητοί ‘’Λωτοφάγοι’’, μήπως θυμόσαστε τι έλεγε στη ΔΕΘ το 2009 για το πάγωμα των μισθών του Δημοσίου; Όχι είπατε; Ε, να σας το θυμίσει ο Λόης: ‘’Θεωρούμε ότι οι εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης είναι καταστροφικές και δεν θα λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα. Αυτά είναι αστεία’’.

 
Να ψεύδεται εν γνώσει του

 
Κι επειδή άμα αρχίσει να …δίνει ο Γιωργάκης, δεν έχει σταματημό, σας είχε πει και το αμίμητο, πως θα χρηματοδοτούσε την αγορά για να κινηθεί, ώστε να μην αναγκάζονται οι έμποροι να φοροδιαφεύγουν. Τώρα, το πώς και που γίνεται, το κράτος να μοιράζει λεφτά για να μην το κλέβουν οι αποδέκτες της μοιρασιάς, αυτό μόνο ο δικός του εγκέφαλος μπορεί να συλλάβει.

 
Όμως τα χειρότερα δεν είναι αυτά, καθώς όλοι οι πολιτικοί, λίγο-πολύ, τάζουν για να τσιμπήσουν κάνα ψηφαλάκι παραπάνω. Τα χειρότερα είναι, πως έταζε, όταν:
 

1.Ήξερε από τον ίδιο τον Προβόπουλο ότι η οικονομία πάει κατά διαόλου,
Πώς σας έλεγε, ότι:
2.Το ΔΝΤ είναι μοχλός υπανάπτυξης των χωρών, τη στιγμή που αυτός, μήνες πριν, είχε ζητήσει από τον ίδιο τον Στρος Καν, τη …βοήθεια του Ταμείου!

 
Και σας υποσχόταν, πως:
-Θα κάνει την Ελλάδα Δανία του Νότου, λησμονώντας –κατ’ αρχήν- κάτι πολύ βασικό και ουσιώδες, πως στην Ελλάδα κατοικούν Έλληνες και όχι Δανοί και ο νοοών νοείτω…
Εκεί είναι το μεγάλο κοροϊδιλίκι εις βάρος των Ελλήνων, ένας υποψήφιος πρωθυπουργός να ψεύδεται εν γνώσει του και κατά συνείδηση (τ’ ακούς Τσίπρα) και που το φοβερό με την περίπτωσή του είναι, πως ακόμη και σήμερα, δείχνει να μην έχει καταλάβει τις ευθύνες του γι’ αυτά που πληρώνει και θα εξακολουθήσει να πληρώνει ο Ελληνικός λαός.

 
Στο Σαιντ Πώλ της Μιννεσότα

 
Όμως, επειδή ο άνθρωπος ήταν γεννημένος κουβαρντάς με ξένα κόλλυβα -εν προκειμένω με δανεικά λεφτά- μόλις έγινε πρωθυπουργός, αντί να πάρει άμεσα μέτρα, μπας και προλάβει το κακό που με μαθηματική ακρίβεια ερχόταν, αυτός έπιασε και μοίραζε επιδόματα αλληλεγγύης,  από λεφτά που ‘’ΔΕΝ υπήρχαν’’, αλλά ήσαν δανεικά. Μοίραζε λεφτά, που λίγους μήνες μετά, τα πήρε στο πολλαπλάσιο από τους δύσμοιρους Έλληνες, γιατί είχε –πλέον- το μαχαίρι στον καρίτζαφλο από τους δανειστές…

 
Κι έτσι έγινε ο Γιωργάκης πρωθυπουργός, για να φύγει ένα βάρος από τη μανούλα του, που τον ονειρευόταν στο Μαξίμου, από τότε που ο ‘’little George’’ έπαιζε κουτσό στην αυλή του σπιτιού τους στο Σαιντ Πώλ της Μιννεσότα, ο οποίος απ’ την αρχή της πρωθυπουργίας του, έκανε πράγματα και θάματα:

Από το 8,5%, στο 18,5%!

-Πρώτα απ’ όλα, έφτιαξε ένα ανεκδιήγητο Υπουργικό Συμβούλιο μαζεύοντας τον κάθε απίθανο π.χ. Παπακωνσταντίνου, Δρούτσας, Μπιρμπίλη, Γερουλάνος, Παμπούκης, Ραγκούσης, Τζάκρη, Ρόβλιας, Κουβέλης, Μπατζελή κλπ,  που κάποιοι απ’ αυτούς στιγματίσθηκαν με το καθόλου κολακευτικό προσωνύμιο: ‘’κηπουροί’’.



-Και στη συνέχεια κι ενώ βοούσε η οικονομική πιάτσα ότι τα φρικτά είναι μπροστά μας, αυτός το είχε ρίξει στο σορολόπ.

 
Αποτέλεσμα: Καθώς αυτός καθυστερούσε, τόσο να πάρει μέτρα, όσο και να δανεισθεί, τα επιτόκια δανεισμού που τα βρήκε στο υψηλό μεν -αλλά όχι απλησίαστο δε- 8,5% να φθάσουν στο 18,5%, μέσα σε εννιά –μόλις- μήνες διακυβέρνησής του! Και για να πούμε τα νούμερα με βάση τα spread, που στην Ελλάδα –πια- τα έχει μάθει και η κουτσή Μαρία, τον Σεπτέμβριο του 2009 ήσαν τις 120 μονάδες βάσης, τέλη Ιανουαρίου του 2010 είχαν φθάσει στις 300, τον Μάϊο, τότε που από το Καστελόριζο μας είπε τα …ευχάριστα για το Μνημόνιο, είχαν εκτιναχθεί πλέον, στις 450 και έφθανε ένας χρόνο πρωθυπουργίας του για να σκαρφαλώσουν στο πρωτοφανές ύψος των 2.600 μονάδων! Ναι, τόσο καλά…
 
Πού, του είπαν να το βάλει;

 
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η Ελλάδα έμπαινε στο ‘’σπιράλ’’ της χρεωκοπίας κι αυτός εκεί, στην καρακοσμάρα του.
 

-Επί 5 μήνες μήνες τα Υπουργεία λειτουργούσαν –που λέει ο λόγος …λειτουργούσαν- χωρίς Γενικούς Γραμματείς κι αυτός έλεγε μπαρούφες για ‘’Open Gov’’ και για πράσινη ανάπτυξη, λες κι αυτό ήταν εκείνη τη στιγμή, το πρόβλημα της Ελλάδος.

 
-Ενώ η Ελλάδα κατρακυλούσε, αυτός έκανε τον τουρίστα μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και χλιδάτες διακοπές στον Άγιο Δομίνικο.

 
-Αντί να στρώσει τον πισινό του και να δει πως θα βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο, αυτός γύριζε δεξιά κι αριστερά σαν την άδικη κατάρα, κατηγορώντας και διασύροντας την ίδια του τη χώρα, λέγοντας πως: ’’κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα’’ και για ‘’Τιτανικούς’’. Με λίγα λόγια, αντί να ανεβάσει τη χώρα στην εκτίμηση των ξένων και να τους κατευνάσει, αυτός ηθελημένα ή από ανοησία –επιλέξτε εσείς το αίτιο- έβαζε βούτυρο στο ψωμί αυτών, που μας είχαν για ‘’σφάξιμο στο γόνατο’’ και δεν ήσαν και λίγοι, να ξέρετε…

 
-Και όλο καθυστερούσε -για την ακρίβεια δεν έκανε τίποτα- και έκανε τον δανεισμό αδύνατο, καθώς τα spread έκαναν οκτάρια και όταν σας έλεγε –κομπάζοντας- πως ‘’έβγαλε το πιστόλι στο τραπέζι’’ (ακόμα δεν ξέρω, που του είπαν οι Ευρωπαίοι να το βάλει), αυτός υπέγραφε με χέρια και με πόδια την ένταξη της Ελλάδος στο Μνημόνιο και τον ερχομό της Τρόϊκας στην Ελλάδα.
 
Ο ‘’Ελληνογδάρτης’’
 

Αυτός είναι ο άνθρωπος, ‘’ξύπνησε’’ και θέλει –τώρα- να βγει από τον ‘’πολιτικό του τάφο’’, όπως έβγαινε ο Σερ Κρίστοφερ Λη από το φέρετρο, στις ταινίες του Δράκουλα, για να δαγκώσει καμιά καρωτίδα και να την τυλώσει.
 

Ο οποίος –Κρίστοφερ Λη- μπορεί ως προς την …’’βρυκολακίαση’’ να θυμίζει Γιωργάκη, όμως έχει μια μεγάλη διαφορά, ως προς αυτόν: Ο μεν Άγγλος ηθοποιός, που –σημειωτέον- είναι Ελληνολάτρης, γνωρίζει απταίστως αρχαία Ελληνικά, ενώ ο Ελληνοαμερικανός Γιωργάκης, που απεδείχθη ‘’Ελληνογδάρτης’’,  μήτε με τα νεοελληνικά δεν τα καταφέρνει, πανάθεμά τον…
 

Δε μπορεί να είναι τόσο ηλίθιος

 
Και σήμερα, που –πολιτικώς- τα πράγματα κρέμονται σε μια κλωστή και η ύπαρξη της παρούσας κυβέρνησης εξαρτάται σε πρώτο βαθμό, στο κατά πόσον το ΠαΣοΚ θα προχωρήσει ενωμένο, αυτός έρχεται και ζητά έκτακτο συνέδριο για την εκλογή προέδρου από τη βάση! Δηλαδή, ζητά τον σίγουρο κατακερματισμό του ΠαΣοΚ, τη στιγμή που η Ελλάδα αντιπαλεύει με την Τρόϊκα, στην πιο κρίσιμη φάση της 4ετούς περιπέτειάς της και ενώ γνωρίζει, ότι έτσι και καταρρεύσει -στην παρούσα φάση- η κυβέρνηση, αυτά που μας περιμένουν είναι απείρως χειρότερα απ’ όσα έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα.

 
Ο Λόης πάντως –να ξέρετε- δεν πείθεται από τις αιτιάσεις που ψελλίζει ο Γιωργάκης, ούτε αυτά που μηρυκάζουν για λογαριασμό του, κάποιοι βολεμένοι κατά το πρόσφατο παρελθόν, που αποδεικνύονται ‘’αμετανόητοι’’, πιστοί του βουλευτές και κάποια μεγαλοστελέχη του ΠαΣοΚ. Ναι, δε μπορεί να είναι τόσο ηλίθιος και τόσο ανεύθυνος ο ‘’κληρονόμος’’, που να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα ή να βάζει την προσωπική του αυταρέσκεια εμπρός και πάνω από το ‘’αύριο’’ 10 εκατομμυρίων Ελλήνων. Ναι, δε μπορεί σας λέω. Κάτι άλλο συμβαίνει.

 
Εν ευθέτω μέλλοντι

 
Έτσι είναι. Κάτι άλλο συμβαίνει –να ξέρετε- αντίστοιχο μ’ αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2009, όταν πάσχιζε μέσω του επίσης σοσιαλιστή Στρος Καν, να μας βάλει στη μέγγενη του ΔΝΤ.
 

Ποιο είναι αυτό;  


Εάν δεν μας το δείξει κάποια ‘’Εξεταστική για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο’’, θα μας το αποκαλύψει εν ευθέτω μέλλοντι η Ιστορία, αλλά τότε –ίσως- θα είναι αργά για να παραδειγματισθούν κάποιοι …εκκολαπτόμενοι ‘’Γιωργάκηδες’’, γιατί στην Ελλάδα, πάντα υπάρχουν τέτοιοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: