"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


10/12/ΧΧΧΧ - ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΝΟΜΠΕΛ: Νομπελ Ειρήνης 2014 παίρνουν οι Μαλάλα Γιουσαφζάι και Κάιλας Σατιάρτι

Η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο Ινδός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των παιδιών Κάιλας Σατιάρτι κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014

Η έφηβη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και ιδιαίτερα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, στα 17 της χρόνια, είναι η νεότερη βραβευθείσα με το Νόμπελ.

Συνεχίζει την δραστηριότητά της παρά το γεγονός ότι έγινε στόχος των Ταλιμπάν του Πακιστάν, οι οποίοι την πυροβόλησαν στο κεφάλι το 2012.

Το 2013 η Μαλάλα είχε τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


«Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης», δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Νόμπελ, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ.
Η επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος ότι ένας ινδουιστής και μια μουσουλμάνα, ένας Ινδός και μια Πακιστανή, ενώνονται σ' ένα κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και κατά του εξτρεμισμού.
 
Λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό και σαφώς μεγαλύτερος σε ηλικία, ο 60χρονος Κάιλας Σατιάρτι ηγήθηκε διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών, όλων μη βίαιων, «στην παράδοση του Γκάντι», όπως υπογραμμίζει η επιτροπή του Νόμπελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: