"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - Hurriyet: Η Ελλάδα έχει περισσότερα να κερδίσει από την ημι-δημοκρατική Τουρκία από τους δικτάτορες της Αιγύπτου

Τι όφελος έχει η Ελλάδα να συμμαχήσει με τους δικτάτορες της Αιγύπτου προκειμένου να υποστηρίξει την Κύπρο έναντι της Τουρκίας; αναρωτιέται σε άρθρο της στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News η Μπαρτσίν Γινάντς. 
 
 Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο αρχικά αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι η διπλωματική λύση για το κυπριακό θα ερχόταν πιο γρήγορα. Ωστόσο, όπως αναφέρει η αρθρογράφος, τελικά «έγινε ακόμη ένα εμπόδιο στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος».

Μετά τις αρχικές προσπάθειες εξόρυξης το 2011 και 2013, που προκάλεσαν την αντίδραση της Τουρκίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά «δοκίμασε και πάλι τη τύχη της στα τέλη του Οκτώβρη, ξεκινώντας επιχειρήσεις εντοπισμού, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονταν σε εξέλιξη. Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανέμενε την αντίδραση της Άγκυρας».
Πράγματι η Τουρκία έστειλε το Barbaros Hayrettin Pasa για να διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Έπειτα ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι δεν θα παραβρισκόταν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν πολλοί τούρκοι πολιτικοί είναι πεπεισμένοι ότι οι επιχειρήσεις εντοπισμού έλαβαν την έγκριση του Αναστασιάδη, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, για να προκληθεί η αντίδραση της Άγκυρας, δίνοντας του το άλλοθι για να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, για τις οποίες, πιστεύουν οι Τούρκοι, δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενθουσιασμό εξαρχής» γράφει η Γινάντς.
Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου συναντήθηκαν στο Κάιρο προκειμένου να δεσμευθούν σε μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας στη Μεσόγειο. «Τώρα μαθαίνουμε ότι η τριμερής σύνοδος θα ακολουθηθεί από μία νέα τριμερή συνάντηση μεταξύ της ελληνικής Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ» αναφέρει το άρθρο.

Και συνεχίζει: «Έτσι η εικόνα έχει ως εξής: στη μία πλευρά βρίσκεται η Τουρκία, της οποίας η διεθνής εικόνα δεν είναι και η καλύτερη, και από την άλλη μία συμμαχία μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της ελληνικής Κύπρου, κάθε μία από τις οποίες έχουν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, πολύ εχθρικές σχέσεις με τη Τουρκία (...) Μπορώ να καταλάβω τις μάταιες προσπάθειες της ελληνικής Κύπρου να σχηματίσει μία συμμαχία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ μέχρι κάποιο σημείο, αλλά η Ελλάδα; Η ένταση στο Αιγαίο ποτέ δεν εξυπηρέτησε την Αθήνα.

»Η τελευταία δεκαετία συνιστά απόδειξη του πώς η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από τη συνεργασία με τη Τουρκία. Ας υποθέσουμε ότι η πολιτική της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι εντελώς λάθος. Ακόμη και έτσι, είναι η σωστή πορεία για την Ελλάδα να συνεργάζεται με έναν δικτάτορα μόνο για να υποστηρίξει τους ελληνοκύπριους; Πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μία συμμαχία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο θα φοβίσει και θα αποτρέψει τη Τουρκία; 


Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να μας εκπλήξει λειτουργώντας ως ένας σιωπηλός μεσολαβητής για να αμβλυνθεί η ένταση; 

Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο συνεργαζόμενη με μία ημι - δημοκρατία όπως η Τουρκία παρά με μία δικτατορία όπως η Αίγυπτος, ή με το Ισραήλ, που απομονώνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: