"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Το φάντασμα του Μπαρμπαρόσα


Στα εγκυρότερα λεξικά της γαλλικής γλώσσας, οι βρικόλακες αποδίδονται με την πιο εκλεπτισμένη λέξη «les revenants», δηλαδή οι «επανερχόμενοι», (απειλητικοί πρόγονοι).

Συνώνυμο των revenants είναι οι: vampires, που σύμφωνα με τους Ελληνες λεξικογράφους Μ.Γ. Σχινά και Ι.Ν. Λεβαδέα, είναι κατά μια εκδοχή «οι εξερχόμενοι εκ του τάφου διά νυκτός και βυζάνοντες το αίμα των ζώντων»

Η άλλη εκδοχή ταυτίζει μεταφορικά αυτούς τους βρικόλακες με τη «δημοβόρον βδέλλα, η οποία πλουτίζει, εκ του αίματος και του ιδρώτος του λαού».

Κατά μία διαβολική σύμπτωση, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros Hayrettin paca», που με τη συνοδεία δύο πολεμικών σκαφών (Gelibolu=Καλλίπολις και Gokceada=Ιμβρος) έχει, εδώ και πολλές ημέρες, καταπατήσει την κυπριακή ΑΟΖ, μας παραπέμπει, με την ονομασία του, στον νεκραναστημένο σήμερα αρχιπειρατή της Μεσογείου και επίσημο ναύαρχο των Τούρκων σουλτάνων του 16ου αιώνα, τον αιμοσταγή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.*

Αυτός, λοιπόν, ο αφ' υψηλού επίσημος πλιατσικολόγος της Υψηλής Πύλης των σουλτάνων, με την πειρατεία του, ισοπέδωσε τα παράλια του Αλγερίου, της νότιας Ισπανίας, της Νάπολης και της Σικελίας, της Κέρκυρας και της Πάργας, αλλά και των περισσότερων νησιών του ελληνικού αρχιπελάγους. Και συνέδεσε το όνομά του με τα φρικιαστικότερα χρονικά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Μη μου πείτε, λοιπόν, ότι η εν τάχει αυτή τεκμηριωμένη εξιστόρηση... διαταράσσει την αποφασισμένη στο Κάιρο πρόσφατη αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής, τουρκοαιγυπτιακής και τουρκοκυπριακής έντασης, λόγω της θρασύτατης καταπάτησης της κυπριακής ΑΟΖ, από το νεκραναστημένο πειρατικό φάντασμα, από το... στοιχειό, από το φάντασμα του Μπαρμπαρόσα. Απλώς, εφιστάται η προσοχή, για αποφυγή των ίσων αποστάσεων, μεταξύ καταπατητή και καταπατουμένων, σε οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Και είναι αδιανόητο, για την ελληνική πλευρά, να μη θεωρήσει, ως απαράβατον όρο, για την επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, μετά τη χθεσινή αποχώρηση (προσωρινή ή οριστική;) του Μπαρμπαρόσα από την κυπριακή ΑΟΖ, τη γραπτή διαβεβαίωση του Νταβούτογλου ότι από τώρα και στο εξής θα παύσουν οριστικά οι πειρατικές καταπατήσεις στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.  

Η αξιέπαινη, λοιπόν, πρωτοβουλία του ελληνικού διακομματικού Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για τερματισμό της ελληνοτουρκικής κρίσης, σκόπιμο θα ήταν να συνεχιστεί και με τη σχετική προειδοποίηση για μετριασμό των στρουθοκαμιλισμών της Αγκυρας. Στην ίδια προειδοποίηση, να περιλαμβάνεται και ο τερματισμός της... κρουαζιέρας των πολεμικών φρεγατών της Τουρκίας, με μαιανδρικά δρομολόγια, από τη Λήμνο μέχρι το Κάβο Ντόρο και από εκεί στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.


Διαφορετικά δεν αποκλείεται να γευτούμε εκπλήξεις ανάλογες προς εκείνες που δοκίμασε, πρόσφατα, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από τον προσκεκλημένο, στο Βελιγράδι, Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα. Εκπλήξεις, που μας παραπέμπουν στο αγροτοποιμενικό γνωμικό «Εκεί που μας χρωστούσανε μας ζητάνε και το βόδι...».

* Λέξη αμιγώς ιταλική barba-rossa (κόκκινη γενειάδα). Ο λόγιοι του προπερασμένου αιώνα τον μετέφραζαν σε «ερυθροπώγονα». Οι νεότεροι λαϊκιστές θα προτιμούσαν τη λέξη... «κοκκινοτρίχης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: