"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ανάκτορο για το καλοκαίρι χτίζει ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Και για τη θερινή προεδρική κατοικία μέριμνα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν--στην  Κωνσταντινούπολη αυτή τη φορά. 

Το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία στην (ηπειρωτική) Άγκυρα αναγκάζουν κυβερνητικούς αξιωματούχους, ξένους διπλωμάτες κ.α. να μετακινηθούν έστω για λίγες εβδομάδες στα προάστια και στα νησιά της Κωνσταντινούπολης.

Το ιστορικό ανάκτορο Βαχντετίν, κατοικία των διαδόχων του σουλτάνου στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με πανοραμική θεά τον Βόσπορο, «ανακαινίζεται» κατά την γραμματεία της τουρκικής Προεδρίας, «καταστρέφεται» σύμφωνα με την υπηρεσία μνημείων και διάφορες πολιτιστικές οργανώσεις.

Η μεταποίηση του κτιρίου γίνεται δίχως την  άδεια του συμβουλίου Προστασίας της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση δύο προσφυγές του στον δήμο Κωνσταντινούπολης και στην  κυβέρνηση. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «{το Βαχντετίν κατέρρεε. Είχε ανάγκη άμεσης ανακαίνισης».

Ο πρόεδρος Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι «δεν ενδιαφέρεται για κατοικίες. Ζούσε πάντοτε σε σπίτι με ενοίκιο».


Τα δρύινα ξύλα της αρχικής κατασκευής του ανακτόρου αντικαταστάθηκαν με πλάκες τσιμέντου, δυο μικρά βοηθητικά περίπτερα στην αυλή του κτιρίου καταστράφηκαν και στη θέση τους υψώθηκε ένα ημιδιώροφο κτίριο που προορίζεται για αποθήκη.

Ξεριζώθηκαν εκατοντάδες δέντρα για να δημιουργηθεί ελικοδρόμιο και χώρος για παρκάρισμα αυτοκίνητων , ενώ οι τρούλοι του κεντρικού κτιρίου «αποκεφαλίστηκαν», «αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα ενός ιστορικού χώρου», αναφέρει υπόμνημα που υπέβαλε στον δήμο ο σύλλογος μνημειακής  κληρονομιάς του Τσενγκέλκιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: