"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ελεύθεροι, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ούτε καν να ανακριθούν (!!!) οι 12 εθνικιστές που επιτέθηκαν στους Αμερικανούς

Δώδεκα μέλη μιας τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης, που συνελήφθησαν χθες Τετάρτη αφού επιτέθηκαν εναντίον τριών Αμερικανών ναυτών σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ούτε καν να ανακριθούν, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Χθες πολλά μέλη της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Ένωση Τουρκικής Νεότητας περικύκλωσαν τους ναύτες, που ανήκουν σε έναν αμερικανικό στόλο που έχει σταθμεύσει στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, τους αποκάλεσαν «δολοφόνους», τους πέταξαν κόκκινη μπογιά, ενώ προσπάθησαν να καλύψουν τα πρόσωπά τους με σάκους.

«Γιάνκηδες, πηγαίνετε σπίτια σας!», «Φύγετε από τη χώρα μας!», φώναζαν οι δράστες.

Η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση δώδεκα εξ αυτών. Σήμερα παρουσιάστηκαν ενώπιον εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καν να ανακριθούν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

Το συμβάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, η οποία καταδίκασε την «επονείδιστη» ενέργεια, ενώ το Πεντάγωνο κατήγγειλε μια επιχείρηση «η οποία προφανώς ενορχηστρώθηκε από χούλιγκαν».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την «ασεβή» ενέργεια, ενώ επεσήμανε ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεκτή».

Μετά το συμβάν αυτό στους ναύτες και στους αξιωματικούς του USS Ross επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από το πλοίο, το οποίο αναχώρησε σήμερα μέσων των Δαρδανελίων για το Αιγαίο, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.
Η Ένωση Τουρκικής Νεότητας ανέφερε ότι τα χθεσινά επεισόδια αποτέλεσαν αντίποινα για ένα περιστατικό που συνέβη στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2003, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν μέλη μιας μονάδας των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και οδήγησαν τους συλληφθέντες για ανάκριση αφού τους είχαν φορέσει κουκούλες στα κεφάλια


Δεν υπάρχουν σχόλια: