"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KOMMOΥΝΙΣΤΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΚΙΝΑ: Καλλιτέχνης έκανε μακέτα της πλατείας Τιενανμέν καλυμμένης από κιμά και συνελήφθη!

Ο γνωστός κινεζο -  αυστραλός καλλιτέχνης Γκούο Τζιαν συνελήφθη από τις κινεζικές Αρχές εν όψει της 25ης επετείου από την σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν, σύμφωνα με φίλους του. Η σύλληψή του ακολούθησε τη δημοσίευση ενός άρθρου στους Financial Times, σχετικά με ένα έργο του - μία μακέτα της πλατείας Τιενανμέν καλυμμένης από κιμά.

Στο άρθρο ο Γκούο ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τη δράση του κινεζικού στρατού το 1989 και στον οποίο υπηρετούσε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο Γκούο συνελήφθη στο σπίτι του στο ανατολικό Πεκίνο την Κυριακή το βράδυ και επικοινώνησε με τους φίλους του μέσω γραπτών μηνυμάτων στο κινητό του για να τους ειδοποιήσει για τη σύλληψή του. Ο Γκούο συμμετείχε ενεργά στις διαδηλώσεις του 1989.

Η καλλιτέχνις Μέλανι Γουάνκ δήλωσε σε εφημερίδα της Αυστραλίας ότι κάλεσε στο κινητό του Γκούο αφού έλαβε το μήνυμα και της είπε ότι έχει μεταφερθεί σε κέντρο κράτησης. Του είπαν ότι θα τον αποφυλακίσουν σε 15 ημέρες. 

Ένας άλλος καλλιτέχνης, φίλος του Γκούο, είπε ότι του τηλεφώνησε την Κυριακή για να συζητήσουν για το άρθρο στους Financial Times, αλλά εκείνος δεν απάντησε. Αργότερα, του έστειλε ένα μήνυμα που έλεγε ότι είναι «με την αστυνομία» και ακόμη ένα αργότερα που έλεγε «μην τηλεφωνήσεις».

 Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να προσφέρει τη βοήθειά της στον καλλιτέχνη, ο οποίος έχει αυστραλέζικο διαβατήριο.  


Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη σύλληψη του Γκούο και σημείωσε ότι παρόμοιες συλλήψεις έχουν ενταθεί εν όψει της 25ης επετείου από τα τραγικά γεγονότα στην πλατεία Τιενανμέν

Δεν υπάρχουν σχόλια: