"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Το μέλλον έρχεται με... γαϊδούρια! (Δεν είναι αστείο - Προσέξτε το)


Η (γαϊδουρινή) ηλιακή ενέργεια έχει λύσει τα χέρια των κτηνοτρόφων της Σμύρνης, αφού γαϊδούρια που φορτώνονται με ηλιακά πάνελ κυκλοφορούν στους αγρούς, παρέχοντας στους τσοπάνηδες τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρικό ρεύμα, στη φόρτιση κινητών τηλεφώνων και φυσικά στο Διαδίκτυο!

 
Ενα φορτίο αλλιώτικο από τ' άλλα... Ετσι έχουν και οι κτηνοτρόφοι της Σμύρνης Διαδίκτυο Βόσκουν τις κατσίκες εκεί στα χωριά της Σμύρνης στέλνοντας sms και παρακολουθώντας τηλεόραση. Το σχέδιο υλοποιείται με τη συνεργασία της Ενωσης Εκτροφέων Κατσίκας Σμύρνης και μιας τουρκικής επιχείρησης που ειδικεύεται στα ηλιακά συστήματα.


Ο πρόεδρος της Ενωσης Οζέρ Τουρέρ λέει ότι «τα μέλη μας δεν έχουν ούτε ρεύμα ούτε δρόμους. Αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό προκειμένου να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής τους, αλλά και για να βελτιώσουμε την παραγωγή».


Η παραγωγή στην προκειμένη περίπτωση είναι το κατσικίσιο γάλα και η τεχνολογική αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής επέρχεται από τη στιγμή που διαθέτοντας ηλεκτρικό ρεύμα, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να διαθέτουν ψυγεία ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο. 


Ενα φορτίο αλλιώτικο από τ' άλλα... Ετσι έχουν και οι κτηνοτρόφοι της Σμύρνης Διαδίκτυο Μικρά ή μεγάλα «πακέτα» περιλαμβάνει το πρόγραμμα κι αυτό ανάλογα με τις ανάγκες. Οι τιμές ξεκινούν από 2.750 λίρες (περίπου 910 ευρώ). Γενικά οι εκτροφείς χρησιμοποιούν συστήματα ισχύος 5-7 KW.


«Κουβαλάμε τα ηλιακά πάνελ με γαϊδούρια» λέει ο Ουγίρ Πολάτ, εκπρόσωπος της τουρκικής επιχείρησης και τονίζει ότι έχουν δημιουργήσει σε χωριά της Σμύρνης περίπου πενήντα συστήματα ηλιακής ενέργειας. Τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα, ψυγεία, φωτισμός και Διαδίκτυο, είναι οι ανέσεις των κτηνοτρόφων. 


«Χάρη στην τηλεόραση και το Διαδίκτυο τα μέλη μας ενημερώνονται και έχουν πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία από όλο τον κόσμο σχετικά με την εκτροφή κατσίκας», δηλώνει ο Οζέρ Τουρκέρ, πρόεδρος της Ενωσης Εκτροφέων Κατσίκας της Σμύρνης.


Ο Τζενγίζ Ντιζντάρ έχει πεντακόσιες κατσίκες και δηλώνει: «Αλλαξε η ζωή μου με το ηλιακό σύστημα. Πλέον μπορώ να αρμέγω τις κατσίκες και το βράδυ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: