"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Τρομάζουν την Αγκυρα τα σενάρια κουρδικού κράτους


Συναγερμός έχει σημάνει στην Άγκυρα το ενδεχόμενο να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του Κουρδικού και μάλιστα πολύ σύντομα

Η αιτία δεν είναι άλλη από την κατάσταση χάους και διάλυσης που επικρατεί στο Ιράκ, η οποία καθιστά πολύ πιο ρεαλιστική την υλοποίηση του εθνικού πόθου των εκατομμυρίων Κούρδων που ζουν διεσπαρμένοι σε διάφορες χώρες (κυρίως Τουρκία, Ιράκ, Συρία και Ιράν) να αποκτήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος, με αφετηρία την ήδη αυτόνομη και de facto ανεξάρτητη περιοχή των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

Ηδη, ο ηγέτης τους Μασούντ Μπαρζανί δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος στα όσα είπε προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με τον οποίο συναντήθηκε προχθές στο Ερμπίλ. «Δεν προκαλέσαμε εμείς την κατάρρευση του Ιράκ. Άλλοι το έκαναν και δεν μπορούμε να παραμένουμε δέσμιοι του αγνώστου. Ηρθε η ώρα για τον κουρδικό λαό να καθορίσει το μέλλον του και εμείς θα στηρίξουμε την απόφαση του λαού», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε απρόθυμος να συνεχίσει να στηρίζει την κεντρική εξουσία στη Βαγδάτη, συμμετέχοντας ουσιαστικά σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μαζί με τους Σιίτες και τους Σουνίτες, οι οποίοι συγκρούονται άγρια αυτή την περίοδο.

Όπως είναι προφανές, μια τέτοια εξέλιξη -δηλαδή η ανακήρυξη ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους- θα «πυρπολήσει» τη συνείδηση όλων των ομοεθνών του Μπαρζανί και θα τους οδηγήσει να διεκδικήσουν τη θέση τους στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Η πρώτη δε που θα αισθανθεί τις συνέπειες είναι η Τουρκία, όπου αφενός κατοικούν οι περισσότεροι Κούρδοι από οποιαδήποτε άλλη χώρα (αριθμούν τουλάχιστον 15 εκατ.) και αφετέρου υπάρχει η πολυετής παράδοση της ένοπλης δράσης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε  ότι θα παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών -και σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσημη υποψηφιότητα του πρωθυπουργού (άνευ απροόπτου...) για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, όπου ελπίζει στη στήριξη των Κούρδων- το ολοκληρωμένο ειρηνευτικό της σχέδιο.
 
Υπενθυμίζεται ότι ήδη, με τη διαμεσολάβηση του φυλακισμένου Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει συμφωνηθεί εκεχειρία με το ΡΚΚ και σταδιακή αποχώρηση των μαχητών του από το τουρκικό έδαφος, όμως όλα δείχνουν πως είναι εύθραυστη και μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Ειδικά εφόσον οι Κούρδοι εκτιμήσουν πως η συνέχιση του ένοπλου αγώνα είναι τώρα περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: