"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ: Στον Εχίνο (Ξάνθη) ψάχνουν τον μοναδικό που δεν ψήφισε το DEB

Ο Εχίνος είναι ένα χωριό στην ορεινή βόρεια Ξάνθη. Από την  Κυριακή των εκλογών , οι κάτοικοί του ζουν με έναν καημό… Ψάχνουν να βρουν εκείνον που ψήφισε στο 1ο Εκλογικό Τμήμα και δεν έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB)! Πρόκειται για το κόμμα των μουσουλμάνων της Θράκης, που φέτος κατέβηκε αυτόνομο στις ευρωεκλογές και κατέκτησε την πρώτη θέση σε Ξάνθη και Ροδόπη.

 
Στο 1ο Εκλογικό Τμήμα Εχίνου ψήφισαν 270 άτομα. Η καταμέτρηση έκρυβε μία έκπληξη, καθώς το DEB ψήφισαν 269 πολίτες, ενώ μία ψήφο πήρε η Ν.Δ.! Επομένως, όλοι στο χωριό ψάχνουν να βρουν ποιος… αλλαξοπίστησε και δεν σεβάστηκε τις επιθυμίες του Τούρκου προξένου Κομοτηνής Ιλχάν Σενέρ και των δύο ψευδομουφτήδων της περιοχής.

 


Σε γενικές γραμμές, οι μουσουλμάνοι δεν παρέκκλιναν από τις εντολές του προξένου, οι οποίες δεν δόθηκαν απευθείας από τον ίδιο, αλλά μέσω… αγγελιαφόρων

Αλλωστε, ο Σενέρ δεν ήθελε να προκαλέσει. Ετσι, δεν επισκέφτηκε τα γραφεία του DEB ούτε πήγε σε κάποια από τις προεκλογικές εκδηλώσεις του κόμματος. Παρ’ όλα αυτά, κινούσε να νήματα από το γραφείο του.
 


Στο Νομό Ροδόπης το DEB έλαβε 25.857 ψήφους και ποσοστό 41,68%. Δηλαδή, 25 μονάδες μπροστά από τη δεύτερη Ν.Δ., η οποία πήρε 10.182 ψήφους και ποσοστό 16,41%. Στην Ξάνθη, το μουσουλμανικό κόμμα πήρε 15.378 ψήφους και ποσοστό 25,89%, ενώ η Ν.Δ. 10.447 και ποσοστό 17,59%.
 
Σύμφωνα με ανθρώπους που κινούνται στη περιοχή και γνωρίζουν πολύ καλά την πολιτική σκακιέρα της, οι υπεύθυνοι του DEB έχουν κάθε δικαίωμα να χαμογελούν. Πήραν πολύ υψηλά ποσοστά και κατάφεραν να κρατήσουν μέσα στο «μαντρί» την πλειονότητα της μουσουλμανικής μειονότητας. Λίγοι ήταν αυτοί που δεν ακολούθησαν την προξενική γραμμή και το έκαναν επειδή είχαν κάποιο συγγενή ή φίλο τους σε ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος.
Μάλιστα, τα ίδια πρόσωπα λένε ότι το DEB έπιασε την «οροφή» του και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να καταγράψει περισσότερες ψήφους στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, εφόσον βέβαια λάβει την απόφαση να ξανακατέβει στις εκλογές. Σε ό,τι αφορά τη διαφορά ανάμεσα στις ψήφους του DEB σε Ροδόπη και Ξάνθη, υπογραμμίζουν ότι ήταν λογικό να λάβει μεγαλύτερο ποσοστό και περισσότερες ψήφους στην πρώτη, καθώς εκεί το μουσουλμανικό στοιχείο αποτελεί πλειοψηφία.
 

Η κινητοποίηση που έγινε είχε την έμπρακτη στήριξη τόσο του Προξενείου όσο και του γιου του ιδρυτή του DEB, Λεβέντ Σαδίκ, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη και έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, καθώς είναι χονδρέμπορος βαμβακιού.
 


Την ημέρα των ευρωεκλογών πολλά λεωφορεία πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα μεταφέροντας ψηφοφόρους από την Κωνσταντινούπολη στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ψηφίσουν. Μόνο που το DEB περίμενε περίπου 40 γεμάτα λεωφορεία (2.000 άτομα) και τελικά ήρθαν μόνο 18 (900 άτομα), εκ των οποίων τα 16 πήγαν στη Ροδόπη και τα δύο στην Ξάνθη.


Με τα χίλια ζόριαοι 42 υποψήφιοι του ψηφοδελτίου
 
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του DEB, Μουσταφά Αλί Τσαβούς, δυσκολεύτηκε πολύ για να σχηματίσει το ψηφοδέλτιο, καθώς υπήρχε μεγάλη δυστοκία ανάμεσα στους μουσουλμάνους της περιοχής να ενταχθούν σε αυτό. Οι αρμόδιοι του DEB λάμβαναν σχεδόν πάντα αρνητική απάντηση από εκείνους που προσέγγιζαν και πολύ δύσκολα μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τα 42 ονόματα που απαιτούνταν.
Τα στελέχη του κόμματος γνώριζαν από την αρχή ότι δεν είναι σε θέση να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Αλλά, όπως λένε, πήραν την απόφαση να κατέβουν αυτόνομα, διαμαρτυρόμενα για τη στάση των κομμάτων τα οποία ποτέ δεν είχαν βάλει σε εκλόγιμη θέση κάποιο πρόσωπο της μειονότητας. Βέβαια, το συγκεκριμένο επιχείρημα καταρρέει, καθώς φέτος -όπως είναι γνωστό- οι ευρωεκλογές δεν έγιναν με λίστα, αλλά με σταυρό προτίμησης. Ετσι, οι άνθρωποι του DEB θα μπορούσαν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους.
Μετά το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών, ο Τσαβούς έκανε δηλώσεις μόνο σε τουρκόφωνα ΜΜΕ κι αυτό διότι δεν γνωρίζει… ελληνικά! Αλλωστε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πιο πολύ εμφανίζονταν οι αντιπρόεδροι του κόμματος Οζάν Αχμέτογλου (Ξάνθη) και Κοράν Κοράι Χασάν (Ροδόπη) παρά ο ίδιος. Πάντως, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Σαδίκ να εγκαθίσταται μόνιμα στη Θράκη και να αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: