"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Μετ' εμποδίων συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών


Μετ' εμποδίων συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών στο Κυπριακό, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει σε σκληρές θέσεις και αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της σε κρίσιμα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης.

Στη συνάντηση που είχαν χθες ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ν. Ερογλου, ο Κύπριος πρόεδρος προειδοποίησε ότι δεν θα προχωρήσουν οι συνομιλίες στην επόμενη φάση του πάρε-δώσε εάν δεν προηγηθεί υποβολή λεπτομερών προτάσεων για όλες τις πτυχές του Κυπριακού.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά αποφεύγει να αναφερθεί στο Εδαφικό, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να αποσπάσει ωφελήματα σε άλλα κεφάλαια, έναντι απλώς και μόνο της προσδοκίας της επιστροφής εδαφών, οι οποίες, όμως, θα παραπεμφθούν στη διαδικασία του πάρε-δώσε όταν πια θα είναι πολύ αργά για ουσιαστική διαπραγμάτευση και ενώ θα έχουν ήδη δημιουργηθεί διαπραγματευτικά τετελεσμένα υπέρ της τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Ερογλου δήλωσε στα Κατεχόμενα ότι συζητήθηκαν τα θέματα της πολιτικής ισότητας και της εκτελεστικής εξουσίας και εξέφρασε τη... δυσφορία του για το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν αποδέχεται τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στη διάρκεια των συνομιλιών υπό τον πρώην πρόεδρο Δ. Χριστόφια. 

Και όπως ο ίδιος είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά διαφωνεί με τα όσα είχε αποδεχτεί ο κ. Χριστόφιας στην εκλογή Προέδρου, τη διακυβέρνηση, τον διαμοιρασμό εξουσιών και την εκ περιτροπής προεδρία. 


Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και πάλι στις 23 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, ενώ θα μεσολαβήσουν συναντήσεις των διαπραγματευτών των δύο πλευρών.
Οι διεθνείς μεσολαβητές επιδιώκουν να επισπεύσουν τη διαδικασία και είναι χαρακτηριστικό ότι η μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μπάτενχαϊμ έσπευσε να δηλώσει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν την ολοκλήρωση της παρούσας φάσης των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: